'Gerçek işsiz sayısı 8 milyon 475 bin'!

21 Mayıs 2019
'Gerçek işsiz sayısı 8 milyon 475 bin'!

CHP’nin hazırladığı ekonomi raporuna göre Türkiye’de işsiz sayısı resmi rakamların aksine 8 milyon 475 bin kişi. TÜİK rakamlarına göre ise Türkiye’de 4 milyon 730 bin kişi işsiz.

İşsizlik öylesine yakıcı ki artık intiharların güncel olaylar haline geldi.  Bunun en son örneği, Eyüp Dal. İş başvurusu için gittiği AKP'li Şahinbey Belediyesinde darbedilip dışarı çıkartıldıktan sonra kendisini yakan Eyüp Dal'ın kardeşi Mesut Dal, ağabeyinin iş için başvurduğu her kapının yüzüne kapandığını belirterek, yaşamına ekonomik krizden dolayı son verdiğini söyledi.

Dal 6 yıldır işsizdi. Seçimden önce ona söz vermişlerdi. Mest Dal, ''ağabeyim Antep Büyükşehir Belediyesinde Fatma Şahin’in yanına gitti. O da iş sözü verdi. Fakat hepsi yalan dolan çıktı. Fabrikalarda falan da iş bulamadı. Yani kardeşimin ölümünün nedeni ekonomik krizdir. Fabrikalar sürekli işçi çıkarıyor. İşçi alımı falan yok. Sokakta binlerce işsiz var. Bir daha da kimsenin başına böyle bir şey gelmesin" diye konuştu.

**

İşsizlik oranının yüzde 15 seviyelerine yaklaşması ile işsizlik maaşı başvuruları rekor kırınca Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), çareyi rakamları gizlemekte buldu. İŞKUR, 4 aydır işsizlik maaşı başvurusu istatistiklerini yayınlamıyor. Bu şekilde İŞKUR, Türkiye İstatistik Kurumu'nun işsizlik rakamlarına baz teşkil eden öncü rakamları da kamuoyundan gizlemiş oluyor. Çünkü her ay gerçekleştirilen işsizlik maaşı başvuruları, aynı zamanda o ay ne kadar kişinin işsiz kaldığını gösteriyor.

Sözcü’den Başak Kaya’nın haberinde CHP’nin hazırladığı ekonomi raporuna göreişsizlik oranı şubatta geçen yılın aynı ayına göre 4.1 puan artarak yüzde 10.6’dan yüzde 14.7’ye çıktı. Genç nüfus arasındaki işsizlik oranı ise geçen yılın aynı dönemine göre 7.1 puan artarak yüzde 19’dan yüzde 26.1’e yükseldi.

Resmi işsiz sayısı 1 milyon 376 bin kişi artarak 4 milyon 730 bin kişiyle tüm zamanların rekorunu kırdı.

İstihdam edilenlerin sayısı şubat döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 811 bin kişi azalarak 27 milyon 355 bin kişiye, istihdam oranı ise 1.8 puanlık azalışla yüzde 44.8’e geriledi.

İşsiz olduğu ve iş bulsa hemen çalışabilecek durumda olduğu halde iş bulma umudu olmadığı için iş aramayan, bu nedenle de TÜİK’in işsiz kabul etmediği 2 milyon 517 bin kişi de dahil edildiğinde, gerçek işsiz sayısı 7 milyon 247 bine, gerçek işsizlik oranı ise yüzde 20.9’a kadar yükseliyor.

Eksik istihdamdakiler (daha uzun süre çalışabileceği halde kısa süreli çalışanlar ve mesleğinde çalışmadığı için iş arayanlar) de dahil edildiğinde Türkiye’deki toplam atıl iş gücü (geniş anlamda işsizlik) yüzde 24.5’e, bunların sayısı da 8 milyon 475 bin kişiye kadar çıkıyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…