Sayım bitti, ama seçimlerin yenilenmesi için AKP'nin başvurusu TL'yi eritiyor

17 Nisan 2019
Sayım bitti, ama seçimlerin yenilenmesi için AKP'nin başvurusu TL'yi eritiyor

Maltepe'deki sayım bitti. Ancak yerli ve yabancı yatırımcılar İstanbul’da seçimin tekrarlanmasının piyasaları olumsuz etkileyeceğini belirtiyor. AKP’nin başvurusu nedeniyle dolar/TL 5.82’yi aştı.

İstanbul'da geçersiz oyların yeniden sayılması kapsamında Maltepe'deki oy sayım işlemi, 00:20 sıralarında sona erdi. Konuyla ilgili açıklama yapan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, "1 Nisan tarihinden itibaren mazbata verilmeliydi, 15 gündür gasp edilen mazbatamızı alacağız yarın." dedi.

Salı gecesi Twitter'dan bir mesaj paylaşan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, "Bu gece birleştirme tutanaklarını imzalamayı tamamlamayı planlıyoruz. Yarın en kısa zamanda da İl Seçim Kurulu'na başvurup mazbatayı almayı planlıyoruz" dedi.

Maltepe’de ki toplam 1089 sandık, 309.000’den fazla oyun tamamı tekrar sayıldı. Aradaki toplam fark sadece 293 oy düştü. Ekrem Imamoğlu, İstanbul seçimini 13 bin 781 oy farkıyla kazanmış oldu.

İki kayıp ay

AKP’nin İstanbul seçimlerinin tekrarlanmasına ilişkin başvurusuyla Dolar/TL dün 5.78’ten 5.8290 seviyesine yükseldi. Avro/TL de 6.58’i aştı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ABD’de yaptığı görüşmelerin yabancı yatırımcılarda hayal kırıklığı yaratması ve ABD ile yaşanan S-400 gerilimine ek olarak seçim belirsizliği, TL’nin değer kaybında etkili oldu. 

Reuters’a konuşan bir bankanın döviz masası müdürü, “Sabah saatlerinde TL’nin gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrıştığını gördük. Bu son dönemde alışkın olmadığımız bir süreçti. ABD’de siyasilerin devam eden görüşmeleri ile birlikte ABD ile ilişkilerin toparlanabileceğine dair iyimserlik oluşmuştu. Ancak sonrasında İstanbul seçimlerine ilişkin belirsizliğin piyasada yeniden satış yarattığını görüyoruz” dedi. Bankacılar, seçimlerin tekrarlanmasının “iki kayıp ay daha” anlamına geldiğini belirtiyorlar.

Londra merkezli Bluebay Asset Management’ın Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Stratejisti olan Timothy Ash, seçim tekrarının çok ihtiyaç duyulan sıkılaştırmanın ertelenmesine neden olacağını belirterek, “Bize 4 yıl seçim olmayacak demişlerdi” ifadesini kullandı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…