Emperyal güçlerin intikamı: Assange'ı ne için cezalandıracaklar?

12 Nisan 2019
Emperyal güçlerin intikamı: Assange'ı ne için cezalandıracaklar?

Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde 7 yıl zorunlu olarak kaldıktan sonra tutuklanan Assange, gizli bilgileri ifşa etmekle ve tecavüzle suçlanıyor. Ancak Assange, gerçeklerin ortaya çıkması için mücadele edenlerin idolü, en medyatik programcı ve filmlerin kahramanı oldu. 

Devlet yöneticilerinin gizli yazışmalarını ve bilgilerini, yolsuzlıkları, servet kaçırmalarını ifşa etmekle ünlü WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, dünyanın en çok tartışılan isimlerinden biri. Onunla birlikte çalışanlar tarafından bilgisayar kodlarını kırmada üstün yeteneğinin yanı sıra "etkileyici, azimli ve çok zeki bir kişi" olarak tanımlanıyor.

Assange, 2006'da gizli bilgi ve fotoğrafları yayımlayan WikiLeaks'i kurdu, 2010'da ABD askerlerinin Irak'ta bir helikopterden ateş açarak 18 sivili öldürdüklerini gösteren görüntülerle dünya çapında manşete çıktı. Olayın kendisi, yani sivillerin bilinçli olarak öldürülmesi, Afganistan savaşının içyüzünü açığa çıkarıyordu.

Ancak aynı yıl içinde İsveçli savcıların, cinsel saldırı iddialarına ilişkin hakkında uluslararası yakalama kararı çıkartmasının ardından İngiltere'de gözaltına alındı.

İsveçli yetkililer, onu konuşma yapmak için Stockholm'de bulunduğu sırada bir kadına tecavüz ve diğerine cinsel taciz iddiaları nedeniyle sorgulamak istediklerini söyledi. Assange her iki yakınlaşmanın da kadınların rızaları dahilinde olduğunu söylüyor..Bu konuda WikiLeaks çevrelerinden kadınların Assange'a kumpas kurmak için istihbarat ve sevlet birimleriyle işnirliği yaptığı da dile getirildi ki, bu bu kuvvetli bir ihtimaldır.

SİYASİ SIĞINMA TALEBİ

Takip eden aylarda İngiltere'nin kırsal bölgesinde ev hapsindeyken İsveç'e iade edilmemek için mücadele verdi. Westminister Sulh Ceza Mahkemesi Şubat 2011'de iade kararını onadı ve daha sonra üst mahkeme de kararı destekledi.

14 Haziran 2012'de İngiltere Temyiz Mahkemesi, başvurusunun yeniden gözden geçirilmesi talebini reddetti.

Birkaç gün sonra Julian Assange, Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığındı. 16 Ağustos 2012'den beri kendisine siyasi sığınma hakkı tanıyan bu ülkenin elçiliğinde kalıyordu. Dün ise İngiliz polisi tarafından gözaltına alındığı açıklandı.

Londra Emniyet Müdürlüğü, Ekvador'un Assange'a verdiği sığınma hakkını kaldırmasının ardından, Assange’ı 2012 yılından beri bulunduğu büyükelçilik binasında ABD’nin talebi üzerine dün gözaltına alındı.

Londra Polis Teşkilatı, Assange'ın Büyükelçilik binasını terk ettiği anda Haziran 2012'de mahkemeye çıkmadığı için Westminster Sulh Hukuk Mahkemesi'nin tutuklama emrini yerine getireceğini aktarıyordu.

ABD Assange'ın iade edilmesini ve gizli belgeleri yayımlamak suçlamasıyla mahkemeye çıkarılmasını istiyor.

'FEDERAL CEZAEVİNDEN DAHA KATI'

Ekvador Büyükelçiliği'nde yürüyüşe çıkma, parka, sinemaya, tiyatroya veya kafeye gitme imkanı olmadan ve son bir yılı internet erişim ve ziyaretçi yasağı altında 7 yıl geçiren Assange, 2013 yılında verdiği bir röportajda elçilik binasındaki yaşamından memnun olduğunu, misafirlerinin ziyarete geldiğini, boş zamanlarında TV programları ve film izlediğini belirtti.

Ancak ABD'li siyaset yorumcusu Cassandra Fairbanks, Ekvador diplomatik temsilciliğini ziyaret ederken güvenlik görevlilerinin telefonunu kontrol ettiğini ve Assange'la konuştuğu odada yaşanan her şeyin kaydedildiğini anlattı. Elçilikteki kontrolün bir federal cezaevinden daha katı olduğunu söyleyen Fairbanks, 2016 yılında hediye edilen James adlı kedinin Assange'ın can yoldaşı olduğunu ancak kuralların sıkılaştırılmasından sonra kediden ayrılmak zorunda kaldığını söyledi.

ÜNLÜLERİN SEVGİLİSİ

3 Temmuz 1971'de Avustralya'nın kuzeydoğusundaki Townsville'de doğdu. Annesi Christine Hawkins, daha Julian doğmadan eşinden ayrıldı ve Julian 8 yaşına geldiğinde aktör Richard Assange'la evlendi. Reşit olana dek annesiyle birlikte onlarca kentte yaşayan Assange, yaklaşık 40 okulda eğitim gördü.

Assange'ı seven birçok ünlü kişi var. The Beatles solisti John Lennon'ın eşi Yoko Ono, hükümetlerin gizledikleri bilgileri olması gerektiği gibi halka açıkladığı için Assange'ı cesur bir kişi olarak niteledi. Hatta Yoko Ono vakfı, 2013 yılında Assange'a 'Cesaret Ödülü' verdi.

ABD'li ünlü oyuncu Pamela Anderson, aralarındaki aşk iddialarını yalanlasa da, Assange'a olan sevgisini her fırsatta dile getiriyor ve onu 'kahramanı' olarak niteliyor.

Assange, son yıllarda giderek artan popülaritesi sayesinde 'Wikileaks: Beşinci Kuvvet' adlı filmle beyaz perdeye taşındı. Ancak Assange, filmin senaryosunun yalan ve propagandist olduğunu belirterek, kendisini canlandıran İngiliz aktör Benedict Cumberbatch'la buluşmayı reddetti. Assange, ünlü Amerikan çizgi dizi Simpsons'a da konu oldu.

Elbette Assange hakkında sadece olumlu şeyler konuşulmadı. Wikileaks'in eski üyelerinden Daniel Domscheit-Berg, kaleme aldığı 'Inside Wikileaks' adlı kitapta Assange'ı 'provokasyonlardan mümkün olduğunca keyif alan bir kişi' olarak tanımladı.

İFŞA EDİLEN SIRLAR

Avustralyalı programcı 2010 yılında dünya çapında üne kavuştu. O yıl WikiLeaks'in Amerikan hükümetiyle ilgili ifşaatlarını siyasetle ve hackleme faaliyetleriyle ilgisi olmayanlar dahi duydu. 

ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait bir dizi evrakı sızdırdıktan sonra Assange'a internetin Robin Hood'u adı verildi. Tüm dünya, bakanlığın üst düzey BM yetkililerini izleme talimatı verdiğini ve bazı Orta Doğu ülkelerinin Washington'dan İran'a saldırmasını istediğini öğrendi. Amerikan ordusunun Irak ve Afganistan'daki eylemlerinin yer aldığı videolar herkes tarafından izlenebiliyordu.

Sivillerin öldüğü, dünyanın en acımasız yerlerinden biri kabul edilen Guantanamo'daki tutuklular hakkında bilgiler, ABD'li diplomatların binlerce mektubu kamuoyu tarafından erişilebiliyordu.

Yaklaşık 3 yıl sonra ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait 1.7 milyon belge daha sızdırıldı. Birçoğu 'gizli' ve 'hizmete özel' ibareli bu belgelerde ABD'nin küresel siyasete ve tarihe nüfuz ettiği gözler önüne serildi.

2014'te ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) eski BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçiyi dinlediği ortaya çıktı.

HİLLARY CLİNTON: ASSANGE HESAP VERMELİ

WikiLeaks'in yayımladığı belgelerde Hillary Clinton'ın 2012 ve 2014 yıllarında yaptığı özel konuşmaların deşifresi ve Clinton'ın e-postaları yer alıyor.

Eşi Bill Clinton ile katıldığı bir etkinlikte konuşan Eski Dışişleri Bakanı, senatör ve First Lady Hillary Clinton, “Uzun lafın kısası, yaptığının hesabını vermeli. En azından cezalandırılmalı” dedi.

WikiLeaks, ABD'de 2016 yılındaki başkanlık seçimleri öncesinde Demokrat başkan adayı Hillary Clinton'ın kampanya ekibinin mail yazışmalarını yayımlamıştı. Sızıntıların arkasında Rusya'nın olduğunu iddia edilmişti.

İddianame hazırlayan ABD Adalet Bakanlığı, Assange’ı ülke tarihindeki en büyük gizli bilgi sızdırmalarından birinde rol alıp Savunma Bakanlığı bilgisayarlarının şifresini kırmakta Chelsea Manning'e yardım etmekle suçluyor. ABD, Assange’ın iadesini talep ediyor.

POROŞENKO DA LİSTEDE

Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko'nun adı da belgelerde geçiyordu. Buna göre 2006 yılında milletvekili olan Poroşenko, dönemin ABD elçisine koalisyon hükümeti kurma süreci hakkında bilgi aktarmakla suçlanıyordu.

Assange, yayınlarıyla ifşa olan kişi ve kurumların öfkesini üzerine çekti. İsviçre'deki banka hesabı dondurulan Assange'ın PayPal'daki hesabı da askıya alındı. İki İsveçli kadın, Assange'a tecavüz suçlaması yöneltti.

İŞÇİ PARTİSİ LİDERİ CORBY: HÜKÜMET ASSENGE'IN İADESİNE KARŞI ÇIKMALI

İşçi Partisi lideri Corbyn, Twitter hesabından, "Irak ve Afganistan'daki mezalimin delillerini ortaya çıkardığı için Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmek istenmesine, İngiliz hükümeti karşı çıkmalı" açıklamasını yaptı.

Ana muhalafet partisi lideri, mesajıyla beraber WikiLeaks'in yayımladığı ABD askerlerinin ayrım gözetmeden Irak'ta 10 sivil ile 2 gazeteciyi öldürdüğünü gösteren videoyu da paylaştı.

Assange BBC'ye kaynaklarını korumak için herşeyi şifrelediğini söyledi

ASSENGE'IN ÜLKESİ AVUSTRALYA AYAKTA: SERBEST BIRAKIN

7 yıl sonra İngiltere'de hakim karşısına çıkan Assange, daha ciddi adli süreçlerle karşılaşacağı ABD'ye iade edilebilir. Hiç şüphe yok ki, Assange bu süreçten ceza almadan kurtulamayacak. Şu anda idam cezası konuşulmuyor ve Assange'a hapis cezası verilmesi bekleniyor.

Hatta ABD'de yargılanırsa ölüm cezasına çarptırılmasından endişe ediliyor.

Julian Assange’ın tutuklanması ülkesi Avustralya’da da yankı buldu.

Dışişleri Bakanı Marisa Payne, ABD’deki yargı süreci konusundaki endişelerini dile getiren Assange’ın destekçilerine, ‘ölüm cezasına kesinlikle karşı oldukları’ yanıtını verdi.

Başbakan Scott Morrison da, iade talebine açıklık getirerek, ‘bu planların Avustralya ile bir ilgisi olmadığını’ söyledi.

Sydney’de düzenlenen protestolarda yüzlerce kişi Assange’ın serbest bırakılması çağrısında bulundu. Gazeteciler sendikası da Assange’ı destekleyeceklerini açıkladı.

Derleme

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…