Askeri Geçiş Konseyi: Ömer el Beşir'i iade etmeyeceğiz

12 Nisan 2019
Askeri Geçiş Konseyi: Ömer el Beşir'i iade etmeyeceğiz

Sudan'da yeni kurulan Askeri Geçiş Konseyi, darbeyle görevden aldığı Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'i hiçbir ülkeye iade etmeyeceğini açıkladı. Ömer el Beşir hakkında Sudan'ın batısındaki Darfur'da 2003'te yaşanan iç savaşta insanlık ve savaş suçu işlemek suçundan Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından çıkartılmış yakalama kararı bulunuyor.

Başkent Hartum'da basın toplantısı düzenleyen konseyin siyasi komitesinin başkanı Ömer Zeynelabdin, Ömer el-Beşir'in Sudan'da yargılanabileceğini söyledi. 

Zeynelabdin, "Biz, Askeri Konsey olarak devlet başkanını iade etmeyeceğiz. Ancak onu yargılayabiliriz" dedi. 

Ömer el Beşir hakkında Sudan'ın batısındaki Darfur'da 2003'te yaşanan iç savaşta insanlık ve savaş suçu işlemek suçundan Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından çıkartılmış yakalama kararı bulunuyor. 

Halen ev hapsindeki el Beşir'e ne olacağı henüz bilinmiyor.

Protestoculara diyalog çağrısı

Konsey Başkanı ve Savunma Bakanı Orgeneral Avad Muhammed Ahmed bin Avf da protestoculara amaçlarına ulaşmalarında yardımcı olmak istediklerini ancak "ülkede kaosa hoşgörü göstermeyeceklerini" söyledi.

Avf ayrıca Sudan'da kurulacak yeni hükümetin sivillerden oluşacağını belirtti. 

Protestocular, Avf'ın, Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in görevden alındığını ve tutuklandığını açıklamasının ardından ülkede 1 ay boyunca akşam 22:00'den sabah 04:00'e kadar ilan edilen sokağa çıkma yasağına karşı çıkıyor.

Başkent Hartum'da protestocular ise gece boyunca sokaklardaydı.

sudanlı göstericiler

Sudan'da aylardır süren hükümet karşıtı gösteriler sonucu Perşembe günü Devlet Başkanı Ömer el Beşir ordu tarafından darbeyle görevden alındı. 

Savunma Bakanı Orgeneral Avad Muhammed Ahmed bin Avf ve Korgeneral Abdul Murof Al-mahi, Askeri Geçiş Konseyi'nin liderleri olarak yemin etti. 

Ancak göstericiler yeni kurulan Askeri Geçiş Konseyi'nin de aynı rejimin bir parçası olduğunu söyleyerek sokakları terk etmeyeceklerini belirtiyor. 

Protestoların devam etmesi halinde ordu ile göstericilerin karşı karşıya gelmesi endişesi var. 

BBC Dünya Servisi'nin Afrika editörü Will Ross da ordu içindeki farklı grupların ve milislerin birbirlerine yönelik güç mücadelesine girmesi tehlikesinin de bulunduğuna dikkat çekiyor. 

Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği ülkede itidal çağrısı yaptı.

75 yaşındaki el Beşir'in tutuklandığının açıklanması ardından sokaklarda yaşanan sevinç havasının kısa sürdüğü, sokak gösterilerini düzenleyenlerin protestocuları Genelkurmay Başkanlığı önünde oturmaya çağırdığı belirtiliyor. 

Protesto eylemlerini düzenleyen ana örgütlerden birisi olan Sudan Profesyoneller Birliği'nden (SPA) Sara Abdulcelil, "Yapmamız gereken şey mücadeleye ve barışçıl direnişe devam etmek" dedi. 

Göstericilerin Askeri Geçiş Konseyi karşıtı sloganlar da attıkları bildiriliyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…