'HDP oyun dışı bırakılmak istenirken, oyunun kaderini belirleyici oldu'

28 Mart 2019
'HDP oyun dışı bırakılmak istenirken, oyunun kaderini belirleyici oldu'

SAMER, HDP'nin “Kürt illerinde kazan, batı illerinde AKP-MHP ittifakına kaybettir” üzerine kurduğu stratejiyle özelikle büyükşehirlerde seçimin kaderini belirlediğini vurguladı ve “Demokratikleşme ısrarına dair takdir edilesi bir strateji aslında bu. Oyun dışı bırakılmak istenirken, oyun kurucu ve oyunun kaderini belirleyici oldu” dedi. 

Yerel seçimlere sayılı saatler kalırken, sonuçlarla ilgili araştırma şirketlerin değerlendirmeleri de önem kazanıyor. Bu seçimlerin en çok konuşulan partisi HDP. Çünkü parti, Kürt illerinde kendi adaylarıyla seçime girerken Batı'da muhalefet adaylarını destekleme kararı aldı. 

HDP’nin özelikle batı illerinde oyun kurucu ve kader belirleyici olduğunu belirten SAMER Koordinatörü Yüksel Genç, “Batıda AKP kimi illeri kaybedebilir. HDP stratejisinin etkili olacağı İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Antep, Urfa, Adıyaman gibi kentler dikkatle izlenmeli” dedi. 

Kürt seçmen üzerinde çalışmalarıyla dikkat çeken Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin (SAMER) Yönetim Kurulu Üyesi ve Koordinatörü Yüksel Genç, seçim süresince yürüttükleri saha çalışmalarında elde ettikleri verileri yorumladı.

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Sedat Yılmaz'a konuşan Genç, HDP'nin “Kürt illerinde kazan, batı illerinde AKP-MHP ittifakına kaybettir” üzerine kurduğu stratejiyle özelikle büyükşehirlerde seçimin kaderini belirlediğini vurguladı ve “Demokratikleşme ısrarına dair takdir edilesi bir strateji aslında bu. Oyun dışı bırakılmak istenirken, oyun kurucu ve oyunun kaderini belirleyici oldu” dedi. 

‘Muhalefet savunma psikolojisini aşamadı’ 

Uzun süredir milliyetçi argümanlar ve sağcı retorikler üzerinden yükselen seçim stratejilerine dikkat çeken Genç, “İktidar bloku işin kolayına kaçarak, HDP üzerinden terörize etmeyi yeğlemenin ötesine gidemedi. Bu stratejiden en kazançlı çıkacak olan muhalefet partileri ise, iktidar söylemi üzerinden ve yüzleşmek durumunda kaldıkları egemen algıları yüzünden savunma psikolojisini aşamadı. Aslına bakarsanız bu strateji Türkiye’deki kutuplaşma ve bölünme hadisesinin nerelere vardığına dair iyi bir deşifrasyon içerdi” diye belirtti. 

HDP’nin kurduğu stratejinin seçmeni tarafından çok hızlı kavrandığını vurgulayan Genç, şöyle dedi:

“HDP seçmeninin çok büyük kısmı muhalefete ‘Size rağmen, sizin yanınızda biz de varız, bizsiz olmaz’ diyecek. Zaten yapılan kamuoyu yoklamaları da bu gözlemi doğruluyor. Eğer seçim gününe kadar çok özel bir durum yaşanmasa, bu stratejiyle uyumlu oy kullanılacağını varsayıyoruz.” 

“Bu seçimin kendine has bir karakteri olduğu kanısındayım. Üstelik Türkiye siyasetinin bundan sonrasına ciddi etkileri olacak” diye yorumlayan Genç, Kürt illerindeki durum için şunları dile getirdi:

“Kürt illerinde kayyımlı belediyeleri yeniden HDP’nin kazanacağını ve HDP’nin 2014’de kazandığı belediye sayısının artacağını öngörüyoruz. Bununla birlikte kayyımlı belediyelerden olan Bitlis’te Cumhur ittifakı ile HDP’nin başa baş göründüğü, bunu HDP’nin risk olarak okuması gerektiğini, yine daha önce HDP’ye ait olmayan belediyelerden Kars’ta HDP’nin küçük farkla ilk sıraya yerleşmiş göründüğünü, Muş’ta ise başa baş bir görünüm olduğunu söylemek mümkün.” 

'HDP 2014'ten daha fazla belediye kazanacak'

Kürt oylarının batı illerindeki etkisine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Genç, saha verilerini şöyle yorumladı:

“Seçime girdiği bölge illerinde genel olarak HDP’nin 2014 seçimlerine göre yüzde 6-8 bandında oyunu artıracağını, AKP’nin kısmi düşüşler yaşayacağını söylemek mümkün. Batı illerinde de AKP’nin oy kaybı içinde olacağını varsayıyoruz. Sadece oy kaybetmeyecek, kimi illeri de kaybedebilir. Özellikle HDP stratejisinin etkili olacağı İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Antep, Urfa, Adıyaman gibi kentler dikkatle izlenmeli.”

İktidar blokunun söylemlerinde amacın HDP seçmenini “korkutma veya sandıktan uzaklaştırmaksa” bunun tutmayacağını da vurgulayan Genç, “Bu söylemler Kürt seçmeni daha fazla HDP’de konsolide olmaya yöneltiyor” dedi. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…