Putin: Rusya kendisine füze fırlatılması kararı alınan toprakları da vurabilecek

20 Şubat 2019
Putin: Rusya kendisine füze fırlatılması kararı alınan toprakları da vurabilecek

Federal Meclis ve ulusa seslenen Putin "Rusya füzelerin kendisine fırlatıldığı toprakları vurabilecek silahlar geliştirmek ve konuşlandırmakla kalmayacak, bu füzelerin fırlatılmasına ilişkin kararın alındığı toprakları (ABD) da vurabilecek silahlar geliştirecek ve konuşlandıracak" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin yakınlarında yer alan Gostiniy Dvor binasında, yıllık Federal Meclis ile ulusa sesleniş konuşmasını gerçekleştirdi. Putin geçen seneki seçimlerde yeniden zafer kazanıp 2024'e kadar görevde kalacağının kesinleştirmesinin ardından ilk kez parlamento ve ulusa seslendi.

Putin geçen seneki konuşmasında, ülkesinin her savunma sistemini geçebilecek yenilmez silahlar geliştirdiğini anlatmıştı.

Putin'den ABD'ye: Önce hesaplayın, sonra Rusya için yeni tehditler oluşturabilecek kararlar alın

"Bununla beraber Rusya yeni silahlar geliştirmeye devam edecek. Poseidon tipi uzun menzilli nükleer torpidolarla silahlandırılmış ilk denizaltı bu baharda suya indirilecek. Tsirkon tipi gemi savar füzeler ve yeni savaş gemileri de geliştiriyoruz" ifadelerini kullanan Rus lider Putin, şöyle devam etti:

"Bunlara rağmen Rusya, kimilerinin iddia ettiğinin aksine, ABD için doğrudan bir tehdit değil. Rusya'nın istediği barış ve dostane ilişkiler. Attığımız her adım da savunma amaçlı. Çatışmak istemiyoruz. Ancak ABD basiretsiz, yıkıcı ve en nihayetinde kendi çıkarlarına zarar verecek politikalar uyguluyor. Amerikan elit kesimi, herkesten farklı ve ayrıcalıklı olduklarına dair yanlış bir inanca sahip olabilir. Buna inanmaya hakları var. Benim merak ettiğimse, hesap yapma becerisine sahip olup olmadıkları. Herhalde hesap yapmayı biliyorlardır. O halde silah sistemlerimizin menzilini ve hızını hesaplasınlar. Tek isteğimiz bu: Önce hesaplayın, sonra Rusya için yeni tehditler oluşturabilecek kararlar alın. Şüpheniz olmasın, Rusya bu kararlarınıza yanıt verecektir."

'Rusya, Avrupa'ya orta menzilli füzeler yerleştiren ilk taraf olmayacak

Putin şu vurguyu yaptı: "(INF anlaşmasının askıya alınmasının ardından) Rusya, Avrupa'ya orta menzilli füzeler yerleştiren ilk taraf olmayacak. ABD'nin Avrupa'ya orta menzilli füzeler konuşlandurması halindeyse Rusya aynı şekilde yanıt vermek zorunda kalacak. Zira Bu füze tiplerinden bazıları Moskova'ya 10-12 dakikada ulaşabilecek kapasitede. Dolayısıyla bu bizim için çok ciddi bir tehdit. Doğrudan ve açık bir biçimde söylüyorum ki sonradan kimse bize suçlama yöneltmesin, neler olacağı şimdiden bilinsin: Rusya füzelerin kendisine fırlatıldığı toprakları vurabilecek silahlar geliştirmek ve konuşlandırmakla kalmayacak, bu füzelerin fırlatılmasına ilişkin kararın alındığı toprakları (ABD) da vurabilecek silahlar geliştirecek ve konuşlandıracak."

'ABD, INF'yi bariz biçimde ihlal etti'

"ABD, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı (INF) bariz bir biçimde ihlal etti" diyen Putin, "ABD'nin Avrupa'ya füze sistemleri konuşlandırması halinde biz de buna karşı aynı şekilde önlemler alacağız. Yeni silahlar geliştirmeye devam ediyoruz" mesajını verdi.

Rusya lideri şunları söyledi: "ABD'nin INF anlaşmasından çekilmesi, bu dönemin en önemli gelişmelerinden biri. ABD'nin aksine, Rusya hep bu anlaşmayı ihlal eden silahlar geliştirmediğini vurguladı. ABD anlaşmadan geri çekilmesi hakkında dürüst davranmadı. 'Anlaşmadan çekileceğiz çünkü çekilmek istiyoruz' deseler daha dürüst davranmış olacaklardı. Amerikalılar INF anlaşmasının şartlarını çeşitli şekillerde ihlal ediyordu. Doğu Avrupa'ya Tomahawk füzeleri fırlatabilen araçlar konuşlandırmaları ve silah denemelerinde hedef olarak orta menzilli füzeler kullanmaları bunun örneklerinden bazıları." /Sputnik

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…