Maduro'dan iç savaş uyarısı: Hazırlanıyoruz

4 Şubat 2019
Maduro'dan iç savaş uyarısı: Hazırlanıyoruz

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ülkede iç savaş çıkıp çıkmayacağına dair soruya yanıtında "Buna kimse kesin olarak yanıt veremez" dedi. Maduro, "Kimsenin içişlerimize karışmamasını talep ediyoruz ve kendimizi ülkemizi savunmak için hazırlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Venezuela’da cumartesi günü iktidar ve muhalefet yanlıları ayrı ayrı sokağa dökülürken, Batı destekli sağcı muhalefetle karşı karşıya bulunan solcu Devlet Başkanı Nicolas Maduro’dan üstü kapalı bir iç savaş uyarısı geldi. 

Amerikan CBS kanalına verdiği mülakatta Venezuela’ya ABD askeri göndermenin bir seçenek olduğunu belirten Trump, “Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun benimle görüşme talebini de reddettim” dedi.

Öte yandan AB üyesi ülkeler Maduro'ya 4 Şubat'a kadar erken genel seçim çağrısı yapması için süre vermiş, bu süre zarfında erken seçim kararı alınmaması durumunda Guaido'ya destek verileceği belirtilmişti. Ancak Maduro, dün akşam devlet televizyonuna verdiği röportajda "Ültimatomlara boyun eğmeyiz" dedi ve erken seçime gidilmeyeceğini söyleyerek "Seçimler 2024'te yapılacak. Avrupa'nın ne dediği umurumuzda değil" ifadelerini kullandı. 

Venezuela'ya yönelik yeni yaptırımları devreye sokan ABD Başkanı Donald Trump'ı da hedef alan Maduro, "Beyaz Saray'ın eline kan bulaşmıştır" dedi. Maduro, 'Ülke iç savaşa gidebilir mi?' sorusunu ise şöyle yanıtladı:

 “Buna kimse kesin olarak yanıt veremez” dedi.

İspanyol kanalı La Sexta’ya konuşan Maduro’ya, Venezuela’daki krizin iç savaşla sonuçlanıp sonuçlanmayacağı soruldu. Maduro, “Bugün bu soruya kimse kesin yanıt veremez. Her şey, kuzeydeki imparatorluğun [ABD] ve Batılı müttefiklerinin delilik ve saldırganlık seviyesine bağlı” dedi. Maduro, “Kimsenin içişlerimize karışmamasını talep ediyoruz ve kendimizi ülkemizi savunmak için hazırlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ülkedeki fabrikalarda, üniversitelerde insanların savaşa hazırlandıklarını ekleyen Maduro, röportajı yapan gazeteci Jordi Evole’nin “Söylediklerinizden korkuyorum, sayın Maduro” demesi üzerine, “Gerçekten mi? Beni korkutmuyor” cevabını verdi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…