100 Kadın örgütünden çağrı: GREVIO adayı Feride Acar olmalı

28 Ocak 2019
100 Kadın örgütünden çağrı: GREVIO adayı Feride Acar olmalı

"Üç aday" kuralını yok sayan AKP, GREVIO’ya, dünyanın en değerli 100 insan hakları savunucusu arasında yer almakla birlikte kadının insan hakları alanındaki çalışmalarıyla da öne çıkmış 13 saygın akademisyeninden biri Prf. Dr. Feride Acar’ın yerine Prf. Dr. Aşkın Asan’ı “tek aday” olarak gösterdi 

Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesi'nin denetim organı GREVIO'nun, 31 Mayıs'ta görev süresi sona erecek Prof. Dr. Feride Acar'ın başkanlığındaki yönetim kurulunun yerine 1-2 Nisan'da yenisi oluşturulacak.

AKP Hükümeti, GREVİO'nun yeni yönetim kuruluna Türkiye'yi temsilen Feride Acar'ın yerine Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Aşkın Asan'ı "tek aday" olarak önerdi.

Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi)'nin imza koyan ülkelerce ne denli uygulanıp uygulanmadığını denetlemekle görevli organı olan uzmanlar grubu GREVIO'nun Başkanı Prof. Dr. Feride Acar, Dünyanın en değerli 100 insan hakları savunucusu arasında yer almakla birlikte kadının insan hakları alanındaki çalışmalarıyla da  öne çıkmış dünyanın 13 saygın akademisyeninden biri olup GREVIO'nun kuruluşundan beri başkanlığını yürütmektedir. 

KAMUOYUNA BAŞVURULMADI

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, açıkladığı aday belirleme takviminde, belirlenen adaylarla ilgili kamuoyu görüşlerine başvuracağını belirtmişti. Buna rağmen gerek sözleşmenin oluşturulması gerek imzalanması gerekse de GREVIO’nun oluşturulması süreçlerinde aktif rol almış İstanbul Sözleşmesi İzleme Platformuna üye kadın ve LGBTİ+ örgütleri, ön elemeden geçen adaylarla ilgili bilgilendirilmediği gibi hiçbir noktada görüşleri alınmadı.

 Kadın ve LGBTİ+ örgütleri de Türkiye’nin adayının Prof. Dr. Feride Acar olmasını istiyor.

Bu talebi dile geçirmek için bir metin yayımlayan hak savunucuları şunlara dikkat çekti: “Platform olarak, 25 Aralık 2018’de adayımızın Feride Acar olduğunu belirten mektubu ilgili mercilere iletmiştik. Aday gösterme süreci 1 Şubat 2019 tarihinde bitecek olmasına rağmen, devlet tarafından adaylarla ilgili tarafımıza herhangi bir bilgilendirme yapılmamıştır. Hiçbir şekilde şeffaf yürütülmeyen bu sürecin neticesinde hükümete yakın bir kişinin aday gösterildiğine dair aldığımız bilgiler bizi şaşırtmıştır. Hükümet, ismi GREVIO’yla özdeşleşmiş, Platformun adayı Feride Acar yerine, liyakat ilkesine uygun olmayan, bağımsızlık, tarafsızlık gibi adaylık kriterlerini karşılamayan bir aday göstermiştir. Önemle vurguluyoruz, iktidarla ilişkisi bakımından bağımsızlıktan uzak, konu hakkında uzman olmayan biri aday gösterilmemelidir! Platform olarak adayımızın Sözleşmenin 66. Maddesinde ve diğer maddelerinde işaret edilen özelliklere sahip olan ve halihazırda GREVIO’ya iki dönem başkanlık etmiş Feride Acar olduğunu bir kez daha yineliyoruz.”

BİR KERE SİZDEN, BİR KERE BİZDEN"

AKP Hükümetleri döneminde bürokrat olarak çeşitli kadrolarda görev alan ve AKP kadın kolları Başkanlığı yapan Alev Dedegil ile birlikte yürüttüğü "kimyasal kastrasyon" çalışmalarında adı geçen Prof. Dr. Aşkın Asan'ın Türkiye'yi temsilen GREVİO yönetimine tek aday olarak önerilmesine tepki gösteren kadın örgütleri, temsilcilerine Aile Bakanlığından uzmanların "Ne yapalım, bir kere sizden bir kere bizden oldu" dedikleri öğrenildi.

 

 

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…