'Çocuk İstismarını Meşrulaştırmak Hedefleniyor'

22 Ocak 2019
'Çocuk İstismarını Meşrulaştırmak Hedefleniyor'

TCK 103 Kadın Platformu, çocuklara cinsel istismar suçlarında fail ve mağdurun evlenmesi halinde cezasızlık öngören kanun önergesinin yeniden gündeme getirilmesi üzerine bir açıklama yaptı. 

157 kadın ve LGBTİ örgütünden oluşan TCK 103 Kadın Platformu, çocuklara cinsel istismar suçlarında fail ve mağdurun evlenmesi halinde cezasızlık öngören kanun önergesi hakkında yaptıkları açıklamada,

"Cinsel istismardan hüküm giymiş faillere af getiren bu tür düzenlemeler cinsel istismar suçlarını aklayarak, çocuk istismarını meşrulaştırmayı hedefliyor" dedi.

17 Kasım 2016'da TBMM genel kuruluna getirilen ve kamuoyu tepkisiyle geri çekilen önerge yeniden gündeme getirildi. Af teklifinin yasalaşması durumunda cezaevinde bulunan 10 bin kişinin tahliye edileceği iddia ediliyor.

'Erken yaşta ve zorla evlendirme suçtur'

TCK 103 Kadın Platformu, erken yaşta ve zorla evlendirme hakkında şunları söyledi:

"TCK 103 Kadın Platformu olarak 2016 yılında belirttiğimiz gibi tecavüzü, erken ve zorla evlilikleri meşrulaştıracak hiçbir yasal değişikliği kabul etmiyoruz. Yerel seçimler öncesi oy kaygısıyla 3 yıl sonra yeniden gündeme getirilen tasarıya itiraz ediyoruz.

"Erken yaşta ve zorla evlendirme Ceza Kanunu'nda suç olarak düzenlenmelidir. Türkiye'nin taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi'nin 37. Maddesi gereği erken yaşta ve zorla evlendirmelerin suç olarak düzenlenmesi zorunludur."

'Evlilik görüntüsü verilmiş cinsel istismar'

Açıklamada 15 yaş altındaki çocukların hukuken rıza gösteremeyeceği hatırlatıldı ve önergedeki yaklaşımın çocukların haklarını ihlal ettiği belirtildi:

"Getirilmek istenen affın 'cebir ve şiddetin olmadığı haller için geçerli' olacağı belirtilmektedir. 15 yaşın altındaki çocuğun rızası hukuken geçersiz olup; cebir, şiddet, hile olsun ya da olmasın bu yaş çocuklara yönelik işlenen cinsel istismar şikâyete bağlı olmaksızın soruşturulur ve koşulları varsa ceza davası açılır ve mahkûmiyet kararı verilir.

"Suçun işlenmesinden sonra mağdur ve şüpheli/sanığın evlenmesi bir cezasızlık sebebi değildir. Yapılmak istenen değişiklik çocuklara yönelik cebir ve şiddeti, evlilik görüntüsü verilmiş cinsel istismarı teşvik etmektedir.

"Bu yaklaşım ulusal ve uluslararası yasal mevzuat bakımından yasa eliyle kız ve oğlan çocukların haklarına doğrudan bir saldırıyı ve ihlali ifade etmektedir."

'Suçun işlenmesini teşvik'

Cinsel istismarın cezasız kalacağı algısının yaratılmasının suçun işlenmesini teşvik edebileceğini belirten örgütler, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Bu affın erken yaşta resmi olmayan birliktelik kurdukları için 'eşi' cinsel istismar suçundan hapiste olan kadınların/ailelerin mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması için gündeme getirildiği öne sürülüyor.

"Böyle bir af suçun üzerini örtecek, hukuk dışı olarak bir çocukla gerçekleştirilmiş bu tür 'evliliklerle' çocuğa yönelik cinsel istismarın cezasız kalacağı algısı yaratarak, suçun işlenmesini teşvik edebileceği gibi, mağdurların da yasal mekanizmalara başvurusunu caydırıcı etki oluşturabilecektir. Tecavüz faili ile evlilik kavramının hukuka tekrar sokulmasının önünü açacaktır."

Önerge kabul edilirse tahliye edilecek olan 10 bin kişinin "mağdur" olduğu bilgisini sorgulayan örgütler, TBMM'deki partilerin yetkili organlarından çocuk istismarının affının ve tecavüz faili ile evliliğin bir daha gündeme getirilmemesini talep etti.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…