IMF'den uyarı: Türkiye tüm dünyayı olumsuz etkileyecek

22 Ocak 2019
IMF'den uyarı: Türkiye tüm dünyayı olumsuz etkileyecek

Uluslararası Para Fonu (IMF), dünya ekonomisinin görünümüne ilişkin raporunu güncelledi ve Türkiye'nin, dünya ekonomik gelişimine sanılandan daha büyük zarar vereceği uyarısında bulundu.

Türkiye'nin döviz borçlarının, tüm ekonominin yüzde 30'una eşit hale gelmesinin sorumlusu Erdoğan ve hükümeti, krizi, yabancı ülkelerin Türkiye'yi çökertme planı olarak nitelerken, IMF, dünya ekonomisindeki daralmanın bir sebebi olarak Türkiye'yi gösteriyor.

"IMF raporundaki üstü kapalı ürkütücü Türkiye tespiti" başlıklı yazısında Dünya Gazetesi yazarı İsmet Özkul önemli uyarılarda bulundu. 

"IMF raporunda daha önce rastlamadığımız yeni bir tespit var. Bu tespit Türkiye’nin yüzyüze bulunduğu krizin ne kadar şiddetli olacağını ilişkin ürkütücü bir mesaj veriyor" görüşünü dillendiren Özkul, "IMF dünya ekonomik büyümesi tahminlerini düşürme gerekçeleri arasında Türkiye ekonomisinde yaşanacak daralmanın eski tahminlerine göre daha şiddetli olacağı tespitini sayıyor. Yani IMF, Türkiye ekonomisinde, dünya ekonomik büyümesini aşağı çekecek boyutta bir daralma bekliyor" diye ekledi.

Rapor ve tahminleri içeren raporun, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) etkinliklerinin bir parçası olarak Davos’ta açıklandığını hatırlatan Özkul, IMF'nin dünya ekonomisinin yüzde 3.7 oranında büyüyeceğini öngördüğünü ancak bu oranı yüzde 0.2 puan aşağı çekerek 3.5 olarak açıkladığını aktardı. 

Bu olumsuz düzeltmenin ardında, ticaret savaşları ve borç sorunlarının yanısıra, Türkiye'deki ekonomik gerileme ve büyüme düşüşünün sanılandan daha çok olacağı ihtimali yatıyor. 

Özkul, gözlemlerine şu satırlarla devam etti:

"Dünya ekonomisine ilişkin sayılan bu riskler, ekonomisi zaten bıçak sırtında olan Türkiye’nin işini son derece zorlaştıracak gelişmeler.

Örneğin IMF, Almanya’nın 2019 büyüme tahminini 0.6 puan birden düşürerek yüzde 1.3’e çekiyor.

Euro Bölgesi’nin büyüme tahminini de 0.3 puan aşağı çekerek yüzde 1.6’ya indiriyor.

İç talebi ve yatırımları hızla daralan Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarında ekonomik görünümün böylesine kararması, Türkiye’nin içine sürüklendiği ekonomik darboğazda nefesini daha da sıkacak bir gelişme.

Global piyasalarda yaşanan finansal sıkılaşmanın, borçluluk düzeyi yüksek gelişmekte olan ülke ekonomilerinde yaratacağı aşırı dalgalanmalar ve kur şokları Türkiye için fazlasıyla geçerli tehdit.

Bunlar zaten uzun süredir gündemde olan, tartışılan sorunlar."

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…