Saray rejimi binlerce IŞİD ve EL Kaide teröristini ülkeye aldı

6 Ocak 2019
Saray rejimi binlerce IŞİD ve EL Kaide teröristini ülkeye aldı

Sayıları 8 ila 9 bin arasında değişen IŞİD ve EL Kaide teröristi silahlarıyla birlikte Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa sınırına yerleşti. İddiaya göre bir kısmı silahlarını bırakıp örgütsel faaliyetlerde bulunmak amacıyla büyükşehirlere dağıldı.

Suriye‘de sıcak gelişmeler yaşanıyor. ABD‘nin durumu, rejim ile Kürtler arasında Münbiç üzerine varılan mutabakat, Avrupa ülkelerinin de Suriye‘deki yeni şekillenmeye dahil olmak için sahaya inmesi şüphesiz bu coğrafyada ya ciddi bir krizin başlangıcı ya da Esed’in kazanımıyla son bulan bir “çözüm”e gebe.

İran’ın yansıra neredeyse tüm Arap ülkeleri de Rusya’nın hamiliğinde Suriye’deki mevcut iktidarla iletişime geçmiş durumda. Fransa ve Almanya’nın sahadayken sürpriz bir şekilde bu ülkelere Hollanda da dâhil oldu. Hal böyle olunca Pentagon ve Beyaz Saray asker çekme takviminin uzayabileceğini gerekirse kalıcı hale ( sorun çözülene kadar) dönüşebileceğini açıklamaya başladı.

Amaç Kürtleri yalnız bırakmamak. Kürtler ise kazanımlarından ödün vermeyeceklerini açıklıyor ve Rusya başta olmak üzere birçok ülkeden teminat aldıklarını belirtiyorlar. Bu denklemde arada bir ‘Suriye’ye gireceğim’ hamleleri yapan Türkiye biraz akim kalmış durumda. Zira sahadaki ülkeler Türkiye’nin yeni bir operasyon yapmasını istemiyor hatta bir an önce Afrin’den çekilmesini talep ediyorlar.

CİHATÇILAR İÇİN VERİLEN SÜRE DOLDU

Özetle durum böyleyken örgütler açısından ise farklı bir takvim işliyor. Astana ardından Soçi görüşmelerinde cihatçı örgütlerin İdlib’ten çekilmesi görevi Türkiye’ye verilmişti. Sayıları 80 binden fazla olan çeşitli radikal grupların çekilmesi için verilen süre çoktan doldu. Çekilen veya Türkiye’nin hamiliğini kabul eden örgüt yok!

Terör gruplarının önemli bir kısmı hala İdlib ve çevresinde zaman zaman kendi aralarında ciddi çatışmalara da giriyor. İdlib‘ten çekilmeyen örgütlerden ayrılan küçük gruplar halindeki militanlar, Türkiye denetiminde Türkiye sınırında toplandı.

EL KAİDE VE IŞİD TERÖRİSTLERİ TÜRKİYE’YE YAYILDI

Sayıları 8 ila 9 bin arasında olan teröristler silahlarıyla birlikte Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa sınırına yerleşti. İddiaya göre bir kısmı silahlarını bırakıp örgütsel faaliyetlerde bulunmak amacıyla İstanbul, Kocaeli, Diyarbakır, Batman, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep ve Reyhanlı’ya geçti. Örgütsel faaliyet yürüten bu gruplar bazı cemaat ve tarikatlar yardımıyla barınmaya başladı.
El Nusra türevi yapılara mensup ya da El Kaide temsilcisi IŞİD üyeleri de bu geçişi fırsat bilip Türkiye içine yayılıp faaliyetlerine hız verdi. Silahlarıyla birlikte sınır bölgelerinde bekletilen gruplar ise hücreler halinde şehirlerde yeraltına inerken bir kısmı ise silahlarıyla birlikte sınırda kurulan kamplarda tabir yerindeyse dinlenmeye alınmış.

MİT KAMPLARINDA SİLAHLI MİLİTANLAR BARINIYOR

İdlib’i örgütlerden boşaltacağına dair verdiği sözü yerine getiremeyen Türkiye başka bir yola girdi. MİT’in talimatıyla bölgede Kızılay tarafından kamplar hazırlandı. Daha çok ücra bölgelere kurulan bu kamplarda Kızılay’ı ya da Türkiye’yi temsil eden herhangi bir amblem bulunmuyor. İddiaya göre bu kampların sayısı 60’in üzerinde ve Türkiye tarafında düzenli yiyecek başta olmak üzere tüm ihtiyaçları karşılanıyor. Köylülere ise ÖSO kampları deniliyor ve operasyon için bekletildikleri bilgisi veriliyor. Buradaki cihatçıların önemli bir kısmı ÖSO’nun bileşeni olarak geçen radikal gruplar. Ceys El Nusra, Feylak üş Şam, Ahrar üş Şam, Nurettin Zengi Hareketi, Suriye Özgürlük Cephesi ( Cephe Tahrir Suriye) gibi örgütler bir grup militanlarını bu kamplara göndermiş. Bunlar El Kaide ve IŞİD’ten kopanların oluşturduğu gruplar. ÖSO ile temasları ise tamamen yardım silah ve iaşe amaçlı. Zaten zaman zaman bu gruplar arasından ÖSO’ya katılımlar oluyor ve Türkiye tarafından düzenli silah ve maaş alıyorlar.

9 bine yakın militanın bir kısmı silahlarıyla bir kısmı ise silahsız faaliyet amaçlı Türkiye içine dağılmış ya da sınıra yerleşip kamp kurmuş durumda. Yaklaşık 1.5 aydır Türkiye’ye geçen radikal grupların bundan sonra nasıl bir pozisyon alacakları bilinmiyor. Türkiye için ileriye dönük tehlikeleri kestirilemiyor.
Suriye’de halen güçlü durumda olan IŞİD ve Suriye El Kaidesi olan Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) ve bunlardan türeyen değişik gruplar bulunuyor. Ulusal Kurtuluş Cephesi çatısı altında ise 11 grup mevcut. Bunlar daha çok El Kaide, IŞİD ve El Nusra’dan koparak örgütlenmiş. Kendilerine muhalif bir kimlik kazandırsalar da radikal taraflarında bir değişiklik yok. Zira İdlib’ten çekilmeleri istendiğinde Türkiye’ye karşı cihat ilan etmişlerdi. ÖSO İle dirsek temasında olmaları ÖSO’nün özünde ne kadar tehlikeli bir oluşum olduğunu ortaya koyması açısından önemli. Bunların hakimiyet sahası ve serbest dolaşım alanı Türkiye ile komşu olmalarını sağlıyor.

Ali Ata –GriHat

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…