Brezilya′da bakanlıklarda ″solcu temizliği″ başladı

4 Ocak 2019
Brezilya′da bakanlıklarda ″solcu temizliği″ başladı

Brezilya'da faşist Devlet Başkanı Bolsonaro'nun göreve başlamasıyla, solcu bakanlık görevlilerinin işine son verilmeye başlandı. Hükümet bakanlıkların "sosyalist ve komünist fikirlerden" arındırılacağını belirtti.

Brezilya'da geçen ekim ayında yapılan devlet başkanlığı seçimini kazanan Jair Bolsonaro, 2 Ocakta başkent Brazilya'da düzenlenen törende yemin ederek görevine başlamıştı. Törende sol ideoloji ile mücadele çağrısında bulunduğu konuşmasında icraatının merkezini ailevi değerlerin oluşturacağını ve Brezilya'yı "tarihinin en ağır ahlaki ve ekonomik krizinden" kurtaracağını, "ülkede düzenin yeniden sağlanacağını" ve "iyi vatandaşın" kendini savunabilmesi için silah yasasının liberalleştirileceğini, okul ile üniversite müfredatının "Marksist çöpten" temizleneceğini söylemişti.

ABD başkanı Donald Trump, "Yemin töreninde harika bir konuşma yapan Başkan Bolsonaro'ya tebrikler. ABD seninle." ifadesini paylaşmıştı.

Kabinesindeki 22 bakanın 7'si asker kökenli

Bolsonaro, 1985 yılında sona eren 21 yıllık askeri diktatörlük döneminin ardından devlet başkanı seçilen ilk aşırı sağcı siyasetçi. Bolsonaro'nun kabinesindeki 22 bakandan 7'si emekli ordu mensuplarından oluşurken, bu sayının askeri yönetimin hakim olduğu yıllardakinden fazla olması demokrasi yanlılarınca eleştirilere neden oluyor.

Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun yemin ederek göreve başlamasının ardından hükümet idari kadrolarda "temizlik" operasyonu başlattı. Farklı bakanlıkların koordinasyonundan sorumlu olan Devlet Bakanı Onyx Lorenzoni ilk bakanlar kurulu toplantısının ardından hükümetin ideolojik çizgisini paylaşmayan bakanlık görevlilerinin işten çıkarılacağını ve hükümetin "Brezilya'da temizlik yapacağını" duyurdu.

Hükümetin kararı sol partilerin taraftarlarını ve özellikle de 2003 ile 2016 yılları arasında iktidar olan muhalefetteki İşçi Partisi'ni hedef alıyor.

Devlet Bakanı Lorenzoni bakanlıkların "sosyalist ve komünist fikirlerden" arındırılacağını söyledi. Devlet Başkanı Bolsonaro'nun yakın çevresinden olan ve bakanlıklar arası koordinasyondan sorumlu olan Onyx Lorenzoni "bakanlıklarda farklı düşünce tarzını ve siyasi sitemi temsil edenleri çalıştırmanın anlamı olmadığını" belirtti.

Devlet Bakanlığı'nda çalışan 300 görevlinin işine son veren Lorenzoni "ideolojik oryantasyon araştırmasından sonra bakanlıktan uzaklaştırılanlardan bazılarının eski görevlerine dönebileceklerini" duyurdu. Brezilya Devlet Bakanı aynı prosedürün diğer bakanlıklarda da uygulanabileceğini belirtti. Kamu görevine uygunluk testinden geçen bakanlık çalışanları bu uygulamadan etkilenmeyecek.

ABD'nin askeri üs kurmasına sıcak bakılıyor

Brezilya ABD ile de ilişkileri geliştirmeyi de planlıyor. Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ülkede Amerikan askeri üssü kurulmasıyla ilgili olarak, "dünyadaki gelişmelere bağlı olarak ilerde konuyu görüşmelerinin mümkün olduğunu" söyledi. Televizyon programına katılan Bolsonaro "Rusya'nın komşu Venezuela'nın solcu Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu desteklemesinin endişe verici olduğunu ve bölgede gerginlik yarattığını" söyledi. Salı günü göreve başlayan Bolsonaro Brezilya'nın Güney Amerika'da üstün devlet olma iddiasını taşıdığını belirtti.

Donald Trump'ı destekleyenler arasında yer alan Jair Bolsonaro ABD ile yakınlaşmayı arzuladıklarını açıklamıştı. Önceki sosyalist hükümet Güney Amerika ülkeleri arasındaki ilişkilerin sağlamlaştırılmasına ağırlık vermiş ve ABD ile ihtilafa düşmüştü.

Bolsonaro'nun güvenlik danışmanı Augusto Heleno İsrail büyükelçiliğini Kudüs'e nakletmeyi planladıklarını ancak lojistik problemler nedeniyle henüz tarih tespit etmediklerini açıkladı. Her yıl Arap ülkelerine milyonlarca dolarlık et ihraç eden Brezilya'nın lobisi güçlü tarım şirketleri büyükelçiliğin Tel Aviv'den Kudüs'e nakledilmesine karşı çıkıyor.

kaynak:euronews, deutsche Welle 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…