'Kanser raporu'nu açıklayan Bülent Şık'a 12 yıl hapis istemi

2 Ocak 2019
'Kanser raporu'nu açıklayan Bülent Şık'a 12 yıl hapis istemi

Sağlık Bakanlığı'nca sonuçları kamuoyuna açıklanmayan 'çevre kirliliği araştırması'nı halka duyuran gıda mühendisi Bülent Şık hakkında 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Kocaeli, Ergene Çayı havzasında yer alan Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ile Antalya'da yapılan ve Sağlık Bakanlığı'nın sonuçlarını kamuoyuna açıklanmadığı araştırmayı halka duyuran bilim insanı Bülent Şık hakkında 5 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldığı ortaya çıktı.

Araştırma, 8 milyon insanın yaşadığı bölgedeki çevre kirliliğinin gıdalarda ve suda kanserojen etkiler yarattığını ortaya koyuyordu. Raporu, önlem alması gereken kamu kurumlarına bile göndermediği ortaya çıkan Sağlık Bakanlığı'nın 'Halkta infiale neden olduğu', 'dış alımları etkilediği' gerekçesiyle hakkında suç duyurusunda bulunduğu Şık'a, 'gizli bilgileri temin etmek ve açıklamak' suçlamaları yöneltildi.

Bülent Şık'ın araştırma sonuçlarında yer verdiği bilgilere göre, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne'de her beş ölümden biri, Kocale Dilovası'nda her üç ölümden biri, Antalya'da ise her on ölümden biri kanserden kaynaklanıyor.

'İZİN ALMADAN AÇIKLAMAYIN'

T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre 8 milyona yakın insanın yaşadığı bu bölgelerde kanserden ölüm oranlarının yüksek çıkması üzerine Sağlık Bakanlığı, 2011-2015 yılları arasında Kocaeli, Ergeneke çayı havzasındaki Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ve Antalya’da bir araştırma yapma kararı aldı. Bu kapsamda Şık'ın da o dönem görev yaptığı Akdeniz Üniversitesi ile protokol yapıldı. Protokole, yetkili makamın izni olmadıkça araştırmanın sonuçlarının açıklanamayacağı hükmü de konuldu.

BİNLERCE GIDA VE SU ÖRNEKLERİ TARANDI

Araştırma kapsamında Şık'ın da aralarında olduğu bilim insanları tarafından binlerce gıda, su örnekleri tarandı, atıkların insan sağlığına zararları araştırıldı. Çalışmalar, Kocaeli ili ve Ergene Çayı havzasında yer alan Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne'de insan sağlığına zarar verecek ölçüde çevre kirliliği olduğunu gösterdi. Çeşitli gıdalarda ve içme suyu olarak kullanılan bazı su kaynaklarında pestisitler, ağır metaller, poliaromatik hidrokarbonlar vb. gibi toksik bileşiklerin yüksek düzeyde kalıntıları tespit edildi. Bazı yerleşim bölgelerindeki suların kurşun, alüminyum, krom ve arsenik kirliliği nedeniyle içilemez durumda olduğu belirlendi.

RAPOR KURUMLARA BİLE AÇIKLANMADI

Barış bildirisine imza attığı gerekçesiyle Ocak 2016'da görev aldığı bütün projelerden çıkarılan Şık, üniversiteden de ihraç edildi. Hazırlanan rapor önlem alması için kamu kurumlarına bile gönderilmemişti. Çalışmanın elindeki mevcut kısımları üzerinden bölgeyi araştırmayı sürdüren Şık, bu bilgileri Cumhuriyet gazetesinde, 4 günlük bir yazısı dizisi ile kamuoyuna duyurmuştu. 

SAĞLIK BAKANLIĞI SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Nisan 2018'deki bu yazı dizisinin ardından Sağlık Bakanlığı'nın suç duyurusu üzerine Şık hakkında soruşturma başlatıldı. Bakanlık, gizli bilgilerin açıklanmasının halkta infiale yol açacağı ve dış alımları etkileyeceği gibi gerekçeleri savcılığa bildirdi.

5 YILDAN 12 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

İstanbul Başsavcılığı da Şık hakkında iddianame düzenledi. İlk iddianame, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlandı. Şık, iddianamede, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngören, TCK'nin 258/1, 334/1, 336/1  maddeleri uyarınca, 'Açıklanması yasaklanan gizli bilgileri açıklama, temin etme, göreve ilişkin sırrın açıklanması' ile suçlandı. Ancak iddianame mahkemeden savcılığa geri gönderildi ve aynı iddianame bu kez terör suçları bürosunca hazırlanarak mahkemeye iletildi.

İddianamede, "Bülent Şık'ın, görevi nedeniyle kendisine verilen veya aynı nedenle bilgi edindiği, gizli kalması gereken belgeleri, kararları ve emirleri ve diğer tebligatı açıklayan veya yayınlayan veya ne suretle olursa olsun başkalarının bilgi edinmesini kolaylaştıran, yetkili makamların açıklanmasını yasakladığı, niteliği bakımından gizli kalması gereken bilgileri temin ederek, Cumhuriyet gazetesinde yayımladığı, bu nedenle atılı suçları işlediği anlaşılmaktadır" denildi.

Şık hakkındaki dava Şubat ayında görülmeye başlanacak.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…