Erdoğan'ın Sanat Düşmanı sözlerinin ardından Ahmet Telli'ye Faşist saldırı

21 Aralık 2018
Erdoğan'ın Sanat Düşmanı sözlerinin ardından Ahmet Telli'ye  Faşist saldırı

'Etkinliği düzenleyen gençleri tehlikeye atmamak için tek başıma salondan çıktım. Kapıda bekleyen 30-35 kişilik güruhun arasından geçtim. Arkamdan slogan atmaya tehdit etmeye başladılar. ‘Hacettepe sana mezar olacak’ diyerek bağırdılar''

Birer kanlı gömlekti günler

yılan dilli bir yangındı tenimizde
sanki nesimi’ydik derimizi yüzüyorlardı
ama biz hep aynı çoşkuyla
yineliyorduk sevdamızı
“yaşasın halklar kahrolsun faşizm!”
Ve tarih
o bilge tavrıyla
yaşanan günlere
“yangın yılları” diye sayfa açıyordu

Ahmet Telli bu mısraları kaleme aldığında sene 1979'du.  Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'da düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kültür sanat büyük ödülleri Töreninde  " Türkiye'nin en büyük sorununun kendi toplumunu, ülkesini küçümseyen bir grubun uzunca bir süre  kültür sanat dünyamızı adeta esir almasıdır, Hamdolsun bu esaret yavaş yavaş kalkıyor." demesinin üzerinden ise bir gün dahi geçmemişken, Hacettepe Kitap Topluluğu’nun davetiyle Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde, ‘Cumhuriyet Döneminde Edebiyat’ konulu söyleşinin konuğu olan şair Ahmet Telli  bir grup öğrenci tarafından tehdit edilerek etkinliği engellendi.

Bir öğrencinin, "Toplumsal vicdan nedir " sorusuna; " Toplumların vicdanı yoktur, linç kültürleri vardır. Vicdan bireyseldir" yanıtını veren Telli, orada bulunan 35 kişilik bir grup  tarafından  "size bu ülkeyi mezar edeceğiz, Devlet biziz" söylemleri ile taciz ve tehdit edilmiştir.

Etkinliği düzenleyen öğrencilere bir şey olmaması için söyleşinin ardından tek başına okuldan çıkmak istediğini, bu sırada kalabalık bir grup tarafından yolunun kesildiğini belirten Telli yaşananları şöyle anlattı, “Çok naif ve keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Çok memnun olduklarını söyledi öğrenciler. Söyleşi devam ederken bölüm sekreteri içeriye girdi. ‘Salonu boşaltın tutamıyoruz kapıdakileri’ dedi. Sonrasında etkinliği düzenleyen gençleri tehlikeye atmamak için tek başıma salondan çıktım. Kapıda bekleyen 30-35 kişilik güruhun arasından geçtim. Arkamdan slogan atmaya tehdit etmeye başladılar. ‘Hacettepe sana mezar olacak’ diyerek bağırdılar. Taksiye gidene kadar sloganları devam etti. Saldırganların  tavrı, sözümün kanıtıdır. Linç etmeye gelmişlerdi: Bizi yıldıramazlar, yeniden çağırsalar yine giderim" dedi.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…