Yerli sermaye kaçışı artarak devam ediyor: 14 Milyar dolarlık çıkış

14 Kasım 2018
Yerli sermaye kaçışı artarak devam ediyor: 14 Milyar dolarlık çıkış

Türkiye ekonomisinde yaşanan krizin nedenleri arasında 'ülkenin güvenli bir liman olmaması'. Yargı güvenliğinin-bağımsızlığının yokluğu,  demokrasinin işlememesi sadece halkı gelecek kaygısına düşürmüyor, yabancı yatırımcıyı da korkutuyor.

Yerli sermaye de aynı nedenlerden dolayı kaçıyor. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası eylül ayına ait Ödemeler Dengesi İstatistikleri’ne göre, yalnızca ağustos ve eylül aylarında yurtiçinde yerleşik yatırımcılar Türkiye’den 14 milyar dolar çıkardı.

Sendika.org'un haberine göre yine aynı raporda bulunan cari işlemler hesabının fazla vermesi ekonomide kötü gidişatın son bulduğu yönünde yorumlanmıştı. Ancak Türkiye’nin dışa bağımlı yani dış ticaret açığı ile büyüyen bir ekonomi olması ve yurtiçi yerleşiklerin varlıklarını yurtdışına çıkarması gidişatın olumlu değil tersi yönde olduğunu gösteriyor.

Ödemeler Dengesi İstatistikleri’ne göre, döviz krizinin yaşandığı ağustos ayında yurtiçi yerleşikler rekor düzeyde parayı yurtdışına çıkarmış. Ağustosta 821 milyon dolar portföy yatırımı, 10 milyar 99 milyon dolar net varlık edinimi ve 202 milyon dolarlık doğrudan yatırım yoluyla 11 milyar 122 milyon dolar Türkiye’yi terk etti.

Eylül ve Ağustos ayı toplamında ise çıkış rakamları şöyle gerçekleşti:

  • Portföy Yatırımları: Net Varlık Edinimi: 1 milyar 385 milyon dolar
  • Diğer Yatırımlar: Net Varlık Edinimi: 12 milyar 257 milyon dolar
  • Doğrudan Yatırım: 438 milyon dolar
  • Toplamda: 14 milyar 80 milyon dolar

Haberde yer alan bilgilere göre bu rakamlar yılın geri kalan 7 ayının toplamından 4 kat fazla bir çıkışın 2 ayda gerçekleştiğini gösteriyor. Doğrudan yatırımlar bir kenara bırakıldığında yani doğrudan nakit çıkışına bakıldığında ise bu rakam 13’e katlanıyor. Yılın ilk yedi ayında portföy yatırımları ve diğer yatırımlardan net varlık edinimi 1 milyar dolar.

İktisatçı yazar Ali Rıza Güngen, bu rakamların araştırılmaya muhtaç olduğunu belirtiyor. İktidarın aldığı önlemlerin çıkışı tetiklemiş olabilme ihtimalinin dile getiren Gürgen, yurtiçindekilerin para kaçırırken para getirmeye devam ettiğini söylüyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…