'ABD, Türkiye’ye sopa göstermenin işe yaradığını gördü'

15 Ekim 2018
'ABD, Türkiye’ye sopa göstermenin işe yaradığını gördü'

Amerikan İlerleme Merkezi’nden Max Hoffman, rahip Andrew Brunson’un serbest bırakılmasını yorumlakenT ürk yargısının derin bir şekilde siyasileştirildiği, çoktandır ABD Dışişleri Bakanlığı ve medyasında Türkiye’nin temel adaletten yoksun olduğu algısının oluştuğunu söyledi, “Amerika, (Türkiye’ye karşı) sopa gösterme yönteminin ve baskı kampanyasının işe yaradığını gördü.” diye konuştu.

Düşünce kuruluşu Amerikan İlerleme Merkezi’nden Max Hoffman, Amerikalı rahip Andrew Brunson’un serbest bırakılmasının sevindirici bir haber olmakla birlikte iki ülke arasındaki temel sorunları çözmediğini savundu.

VOA Türkçe’ye konuşan Hoffman, Brunson’un serbest bırakılmasının Amerika’da yargı kararının sonucu olarak algılanmadığını vurguladı. Türk yargısının derin bir şekilde siyasileştirildiği, çoktandır ABD Dışişleri Bakanlığı ve medyasında Türkiye’nin temel adaletten yoksun olduğu algısının oluştuğunu söyleyen uzman, “Amerika, (Türkiye’ye karşı) sopa gösterme yönteminin ve baskı kampanyasının işe yaradığını gördü.” diye konuştu.

İKİ ÖNEMLİ KONU: İRAN’A YAPTIRIM VE S-400 ALIMI

Merkez’in Ulusal Güvenlik ve Uluslararası Politika bölümü müdür yardımcısı Max Hoffman, iki ülke arasında çözüm bekleyen iki stratejik sorundan ilkinin, kasım ayında yürürlüğe girecek olan İran’a yönelik yaptırımlar konusunda Türkiye’nin ne denli işbirliği yapacağı, ikincisinin de Rusya’dan S-400 füze savunma sistemini alıp almayacağı olduğunun altını çizdi.

“AMERİKALILARA GÖRE TUTUKLAMALAR SİYASΔ 

Türkiye’de tutukluluğu hala devam eden NASA uzmanı Serkan Gölge gibi diğer Amerikalı ve çifte vatandaşlık sahibi kişilerin davalarına da değinen Hoffman, Amerikalıların bu kişileri ‘siyasi tutuklu’ olarak gördüklerini belirtti ve Brunson davasının sonucunun Türkiye’yle ilgili genel algıyı değiştirmediği yorumunda bulundu:

“TRUMP, BRUNSON DAVASINA KİŞİSEL YAKLAŞTI”

“Brunson artık özgür olduğu için Trump’ın Türkiye’yle daha az ilgilendiğini göreceksiniz çünkü Brunson davası Trump’ın çok kişisel yaklaştığı bir konuydu. Ancak Türkiye’nin pek güvenilir bir müttefik olmadığı, muhaliflere adaletsiz bir şekilde baskı yaptığı ve ABD’yle pazarlık yapabilmek adına neredeyse rehine tutma yollarına bile başvurduğu algısı devam edecek. Korkarım ki bu durum daha da uzayacak ve ABD’nin Türkiye ile ilişkilerine renk vermeye de devam edecek.”

UZLAŞMA YOLUNDA SERT ÇİZGİLER… 

Max Hoffman, Amerikalı yetkililerin yalnızca Brunson davasından yola çıkarak değil, Türkiye’nin Almanya ile gazeteci Deniz Yücel davasında ve 2015’te Rus savaş uçağını düşürdüğü olayda yaşadıklarına bakarak uzlaşma yolunu ‘sert çizgiler’ çizerek bulmayı tercih edebileceğini söyledi:

“ERDOĞAN BRUNSON’U PAZARLIK UNSURU YAPMIŞTI” 

Hoffman, “(Amerikan yetkililer), ‘Erdoğan yalnızca sert çizgiler olduğunda karşılık veriyor ve onunla ancak bu şekilde ilerleyebiliriz’ düşüncesine varabilir. Ve bu düşüncede haklılık payı da var çünkü Erdoğan çok açık bir şekilde Brunson’u pazarlık unsuru olarak kullanmaya başlamıştı. Brunson bugün hala belirsiz olan nedenlerden dolayı tutuklanmıştı ve aslında siyasi koz amaçlı kullanıldığı, sürecin ilk başlarında bile hissedilmişti” diyor.

“TRUMP, İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ İLE ÇOK AZ İLGİLENİYOR” 

ABD’nin bundan sonra Türkiye’deki insan hakları ihlallerine daha fazla odaklanıp-odaklanmayacağı sorusuna ise Hoffman şöyle cevap verdi: “Bunun insan hakları konusunda yeni bir ilgi yaratacağını sanmıyorum. Trump yönetimi, maalesef insan hakları ve demokrasi konularıyla çok az ilgileniyor. Yönetimin çok aşırı gerçekçi bir dünya görüşü var ve bu görüşe göre (yalnızca) güçlü liderler ve güçlü ülkeler anlaşma yapmak için bir araya gelebilir. Ancak bu anlaşmalar sadece stratejik ve ekonomik konularla ilgili; insan hakları gündeme bile gelmiyor.”

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…