Ankara Gar Katliamı: 'Katiller yargılanana kadar öfkemizi diri tutacağız'

10 Ekim 2018
Ankara Gar Katliamı: 'Katiller yargılanana kadar öfkemizi diri tutacağız'

Avrupa Merkezi İstihbarat Birimi EUINTCEIN, katliamı gerçekleştiren IŞİD militanlarını AKP'nin görevlendirdiğini iddia etmişti.--Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamı olan 10 Ekim 2015 Gar katliamının bugün 3. yıldönümü anması polis engellemelerine rağmen gerçekleşti.

Ankara Garı katliamının üzerinden 3 yıl geçti. 10 Ekim 2015’te yaşanan katliamda hayatını kaybedenler için Ankara Garı önünde anma programı düzenlendi.

10 Ekim mitingini düzenleyen kurumlar adında konuşan, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Katliamın tüm sorumluları yargılanana kadar öfkemizi diri tutacağız. Arkadaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız.” diye konuştu.

Gazete Duvar’ın haberine göre, katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları, yaralılar ve katliama tepki gösteren kişiler garın önünde bir araya gelmek istedi. Ancak gara çıkan tüm ana ve bağlantı yolları polis tarafından kapatıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren bölgeye TOMA ve yüzlerce çevik kuvvet ekibi getirildi.

ÇEVİK KUVVET TEPKİ ÜZERİNE GERİ ÇEKİLDİ

Çevik kuvvet ekipleri ilk başta katliamın gerçekleştiği yere yalnızca ellerinde olan listelerde adları olan yaralı ve hayatını kaybedenlerin yakınlarının alınacağını söyledi. Bir yaralı yakını, “Kardeşim ölmeden arasaydınız ya!” diye tepki gösterdi. Tepkilerin ardından, polis anmaya geçişlere izin verdi.

Anma programına HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, CHP Milletvekilleri Veli Ağbaba, Kani Beko, İbrahim Kaboğlu’nun aralarında bulunduğu çok sayıda milletvekili katıldı.

“SORUMLULAR HESAP VERMEDİKÇE ACIMIZ DİNMEZ”

10 Ekim mitingini düzenleyen kurumlar adında konuşan, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, şunları söyledi: “Katliam sonrası anket yapıp oylarının ne kadar arttığını hesaplayanlar halklarımıza hesap vermedikçe öfkemiz de acımız da dinmeyecektir. Katillere koridor açan, saldırı olacağını gizleyenler, gaz sıkma emrini verenler, güvenlik tedbirleri almayanlar yargılanmadıkça adalet mücadelemiz sürecektir. Katliamın tüm sorumluları yargılanana kadar öfkemizi diri tutacağız. Arkadaşlarımızın hesabını mutlaka soracağız.”

Avukat Mehtap Sakinci Coşgun, “Barış demekten vazgeçmeyelim. Bizim büyük acılarımız var ama bize yüklediği onurlu bir görev de var.” dedi.

Daha sonra anmaya katılanlar 10 Ekim Anıtı’na karanfil bıraktı.

Ankara Garı katliamının üçüncü yıl dönümünde İzmir’de de Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde anma gerçekleştirildi.
10 EKİM 2015 VE SONRASINDA NELER OLDU?

Türkiye, 10 Ekim 2015 sabahı tarihinin en kanlı terör eylemiyle sarsılmıştı. O gün siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları çağrısıyla ülkenin dört bir yanından gelen binlerce kişi ‘Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ için Ankara Tren Garı önünde toplanmış, Sıhhiye Meydanı’na çıkmaya hazırlanıyordu.

EN KÜÇÜĞÜ 8 YAŞINDA 103 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Tam o anlarda üç saniye arayla iki bomba patladı. Meydan kana bulandı, gökyüzüne duman ve haykırışlar yükseldi… En küçüğü henüz 8 yaşında olan 103 kişi IŞİD’in bombalı saldırısı sonucu hayatını kaybetti. 580 insan yaralandı, 30’u ömür boyu engelli kaldı. Binlerce insanda derin yaralar ve izler bıraktı.

SANIKLARDAN 17’Sİ FİRARİ DURUMDA

19’u tutuklu, 17’si firari 36 sanığın yargılandığı dava 3 yılda ancak tamamlandı. Sadece 9 sanığa “anayasal düzeni ihlal” ve “kasten öldürme” suçlarından 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Müebbet hapis cezası alan sanıklar, ayrıca 300’den fazla kişiyi “öldürmeye teşebbüsten” 10 bin 557’şer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

MAĞDUR AİLELERİNİN TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Mağdur aileleri ve avukatları; davanın “kamu görevlilerini” de kapsayacak şekilde genişletilmesini, saldırının bir “insanlık suçu” olarak değerlendirilmesini, sanıkların tümünün örgüt bağlantılarının açıkça ortaya konulmasını istedi. Ancak bu talepler karşılanmadı. Kararın istinaf mahkemesine taşınması için hazırlıklar sürerken; 16 firari sanık için açılan yeni davanın ilk duruşması 8 Kasım’da.

Ankara Gar katliamın gerçekleştiren IŞİD (DEAŞ) militanlarını AKP mi görevlendirdi?

10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Gar meydanında gerçekleşen ve 103 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısında IŞİD militanlarını AKP’nin görevlendirdiği iddia edilmişti. Katliamın gerçekleştiği tarihte AKP genel başkanı ve başbakan olan Ahmet Davutoğlu, katliamın ardından 'oylarımızz arttı' açıklaması yapmıştı. Doğrudan bu yönde bilgilerin yer aldığı Avrupa Merkezi İstihbarat Birimi EUINTCEIN’in raporuna ulaştığını söyleyen Ahval (tıkla) 3 sayfalık raporun ayrıntılarını 10 haziran 2018'de paylaşmıştı.

Terör saldırısının bir kaç gün ardından hazırlanan raporda en çarpıcı tespit ”10 Ekim 2015 Ankara terör saldırısı, AKP’nin DAEŞ militanlarını bizzat görevlendirmesi sonucunda gerçekleşti…” ifadesiydi.

Geçen süre içinde bu iddianın saldırıya muhattap olan parti ve örgütler tarafından araştırıldığı duyulmadı...

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…