Şer ittifakının HDP'nin kazanacağı belediyelere yeniden kayyım atama planı

3 Ekim 2018
Şer ittifakının HDP'nin kazanacağı belediyelere yeniden kayyım atama planı

AKP’nin tek başına iktidarını kaybettiği 7 Haziran seçimi sonrasında halk iradesine karşı 'milletin' darbesi olarak  gündeme gelen, 15 Temmuz sonrası tırmanan kürt illerindeki HDP’li belediyelere kayyım atanması, yaklaşan yerel seçimler öncesinde yeniden gündemde.

“Kayyım atanan belediyelerde durum nasıl olacak?” sorusuna cevap aranırken AKP'li CB Erdoğan’dan tartışma yaratacak açıklama geldi.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi’nin 'Erdoğan şifreyi verdi' başlıklı yazısında aktardığına göre Erdoğan, “Mart seçimlerinde birçok yerde yaptığımız gibi devletin, milletin parasını Kandil’e gönderdiğini tespit ettiğimiz belediye başkanını o görevde tutmayacağız” dedi.

Bu açıklama, HDP’den seçilecek belediyelerin düzmece iddialarla hızla kayyım eline geçeceği mesajının verildiğini ortaya koyuyor. 'Düzmece' çünkü bugüne kadar görevden alınan belediye başkanları ve yönetimlerinin AKP-devletinin iddialarını doğruluyacak bir kanıt ortaya çıkmadı.

MHP Lideri Bahçeli de yerel seçimlerde ‘cumhur ittifakı’nı öne sürerken gerekçelerinden birini “Kayyım atanan belediyeler PKK’nın eline geçmemeli” savunmasıyla yapıyordu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz’ın ittifakı görüşmek üzere bir araya geldiklerinde gündem maddelerinden biri de kayyım atanan belediyelerdi.

Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, salı güünü kayyım atanan belediyelerden biri olan Ağrı’dan gelen bir heyeti kabul ettiğini ifade ediyor. Erdoğan, Ağrı heyetini, “Ziyaretinizi sıradan bir ziyaret olarak değerlendirmek istemiyorum” sözleriyle karşılamış.

“AK Parti ne yapacak? HDP’nin belediye başkan adaylarının Kandil tarafından belirlenip belirlenmediğine mi bakacak, yoksa seçimden sonra bir süre izleyip kayyım mı atayacak?” gibi sorular olduğunu aktaran Selvi, “Cumhurbaşkanı’nın bu sözlerinden kayyımla yönetilen belediyelerle ilgili özel bir çalışma yapacakları sonucunu çıkardım. Düşünülen tedbirlerden birinin PKK ile bağlantısı tespit edilen belediyelere yeniden kayyım atamak olduğu anlaşılıyor” ifadesini kullanıyor.

Bianet’in verilerine göre bugüne dek, 2014 yerel seçimlerinde göreve gelen 107 belediye başkanı görevden alındı.

Binali Yıldırım’ın 11 Aralık'ta Meclis Genel Kurulunda 2018 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmeleri sırasında yaptığı açıklamaya göre, görevden uzaklaştırılan belediye başkanlarından 93’Ü HDP veya DBP’li, dokuzu AKP’li, üçü MHP’li, ikisi de CHP’li.

Toplam 28 belediyeye kayyım atanırken Batman, Hakkari, Diyarbakır, Ağrı, Mardin, Van, Şırnak, Tunceli, Siirt, Bitlis, Elazığ, Erzurum, Iğdır, Muş, Urfa ve Mersin’de kayyum atanan belediyelere ait bölgelerde toplam 6 milyon 366 bin 566 kişi yaşıyor.

Kayyım atanan belediyeler şöyle:


Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…