Bronson krizi, ABD'yi boykot, kamuflaj; işadamları Trump'ın otelinde kalacak!

28 Ağustos 2018
Bronson krizi, ABD'yi boykot, kamuflaj; işadamları Trump'ın otelinde kalacak!

Erdoğan, halka yastık altındaki dolarlarını bozdurma çağrısı yaprken hükümete yakın iş çevreleri ve siyasetçiler 4 liradan dolar alıp 7 liradan sattılar. Mesele 'milli' olunca MHP aynı seviyeden dolar hesabını liraya çevirmişti. Dolar inmeye başlayınca yine dolar aldılar'.

Nobel ödüllü ekonomistler mart ayında Türkiye'nin iflasa gittiğini, doların 5-6 Tl olacağını yazıyordu.. AKP-MHP ittifakı da, krizin suyüzüne çıkmasıyla karşılaşmamak için seçimleri erkene almıştı.. Rahip Brunson 2 yıldır tutuklu olmasına rağmen, 24 haziran seçimleri sonrasına kadar ses çıkarmayan Trump yönetimi, seçim sonrası papazın bırakılmasını istedi. Böylece doların yükslmesi ABD ile yaşanan Rahip Andrew Brunson krizine bağlandı. Doların 7 lirayı aşması karşısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ABD mallarına boykot çağrısı yapmış, iş insanlarına ve vatandaşa 'dolarlarını bozdurmaları' ve 'Türk Lirası ile alışveriş yapmalarını' salık vermişti.

Mesele 'milli' bir mesele olunca, siyaset çevresinden de MHP, bir anda milli duruş sergileyip Bahçeli'inin isteği üzerine, 'emperyalist 'dolar hesaplarını 'milli' para liraya çevirmişti.. Bu sırada dolar 7 lira idi!

AKP medyası da ABD Başkanı Donald Trump'ı 'şeytan' ilan etmiş ve Trump'ı hedef alan ağır ithamlar günlerce manşetleri süslemişti. Dolara sümküren, dolar yakan vatandaşların görüntüleri haber bültenlerinin ana gündem maddesiydi.

Böyle bir atmosferde, 22 Ekim'de ABD'ye çıkarma yapacak 300 iş adamının Trump'a ait bir otelde konaklayacağı ortaya çıktı. 

Bu durumu eleştiren Sözcü Gazetesi köşe yazarı Saygı Öztürk, "Türkiye'nin önde gelen iş insanları 22 Ekim'de ABD'ye gidip Başkan Trump'ın otelinde kalacak. Trump'ın kızı Ivanka da otelin SPA'sını işletiyor. Erdoğan, ABD'nin uygulamalarına karşı dolar bozdurulmasını isterken, en az 300 civarında iş insanı da Trump'ın oteline dolar yatıracak" satırlarıyla eleştirdi. 

Erdoğan'ın, halkın yastık altındaki dolarlarını bozdurmalarını istemesinin ardından kimilerinin 4 liraya aldığı doları, 7 liraya bozdurduğunu ve alabildiğine yüksek kâr elde ettiğine değinen Öztürk, "Dolar inmeye başlayınca yine dolar aldılar. Aslında Türkiye'de bu dönemde kimlerin alıp sattığı ve ne kadar kazandığı da bilinir. Ancak bunlar ortaya dökülmez. Bir araştırma yapılsa, inanın kârlı çıkanın hükümete yakınlığı ile bilinen iş çevreleri ve siyasetçiler olduğu görülecektir" diyerek meseleye yaklaşımdaki tutarsızlığa dikkat çekti.

Yeniden iş adamlarının ABD'de, Trump'ın otelinde kalacak olmaları mevzusuna dönen Öztürk, 1986 yılında kurulan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK), Türk özel sektörünün dış ticaret, uluslararası yatırımlar, hizmetler, müteahhitlik ve lojistik başta olmak üzere, dış ekonomik ilişkilerini yürüttüğünü hatırlattı.

Öztürk, Türkiye ABD İş Konseyi (TAİK) ve American Turkish Council ATC) tarafından düzenlenen 37'nci ATC-TAİK Ortak Yıllık konferansı'nın 22-24 Ekim 2018 tarihlerinde ABD'nin başkenti Washington'da Trump İnternational Hotel'de düzenleneceğini belirtti ve ekledi:

"Ne ilginç bir durum, Cumhurbaşkanı ve bakanlar Trump'a verip veriştiriyor. Erdoğan, herkesin dolar bozdurması çağrısı yapıyor, Türkiye'nin önde gelen en az 300 civarında iş insanı da Trump'un oteline ve SPA salona dolar yatıracak.

Ggelişmelere bakılırsa ilişkilerde iyileşme işaretleri görülmüyor. İş insanları da açıkçası Cumhurbaşkanı'nın söz ettiği konulara girmemeye, o konularda konuşmamaya özen gösteriyor. Ancak, bunun böyle gitmeyeceğini, gitmemesi gerektiğini de sessizce ifade edebiliyorlar."

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…