ABD'li eski müsteşardan Brunson eleştirisi: 'Evanjelistlere iltimas'

7 Ağustos 2018
ABD'li eski müsteşardan Brunson eleştirisi: 'Evanjelistlere iltimas'

'ABD açık bir şekilde bir birey üzerine orantısız vurgu yapmıştır.'  --ABD Dışişleri Bakanlığı'nın demokrasi ve insan haklarından sorumlu eski müsteşar yardımcısı Rob Berschinski, Trump yönetiminin Brunson vakası üzerine "orantısız vurgu" yaptığı görüşünü dile getiriyor.

ABD-Türkiye ilişkilerinde eşi-benzeri görülmemiş bir şekilde Trump yönetimi Amerikalı Rahip Andrew Brunson'ın tutukluluğunun sona erdirilmemesini ileri sürülerek Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya ambargolar getirdiğini açıkladı. 

Yaptırımların Brunson serbest bırakılana kadar devam edeceği belirtilirken Türkiye bir döviz krizi içine girdi.

ABD basını, yaptırım kararı öncesinde Ankara-Washington hattında çetin pazarlıkların yapıldığını öne sürmüştü. Bloomberg'e göre anlaşma çerçevesinde, ABD'de yargılanan Halkbank'ın eski genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın cezasının kalan kısmını Türkiye'de tamamlaması için mutabata varılmıştı. Ancak Türkiye'nin son anda başka taleplerde bulunması üzerine anlaşmanın bozulduğu öne sürülüyor.

DW Türkçe’ye konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı'nın demokrasi ve insan haklarından sorumlu eski müsteşar yardımcısı Rob Berschinski ise, Trump yönetiminin Brunson vakası üzerine "orantısız vurgu" yaptığı görüşünü dile getiriyor ve ekliyor:

"Brunson'ın tutukluluğu korkunç ve ABD başka ülkelerde haksız yere tutuklanan Amerikan vatandaşlarının serbest kalması için her çabayı sarf etmeli. İnsan hakları temelli yaptırımları, o hükümetin berbat insan hakları karnesi yerine sadece Türk hükümetinin Brunson'a yönelik muamelesi ile meşrulaştırarak yönetim (ABD) açık bir şekilde bir birey üzerine orantısız vurgu yapmıştır. Brunson'ın Evanjelist bir papaz olduğunu ve şu ana kadar ABD yönetiminin Türkiye'de gözaltına alınan diğer Amerikalılar konusunda daha az agresif olduğunu düşünürsek, ABD yönetiminin Brunson davasını kullanarak destekçilerine hoş görünmeye çalıştığını tahmin etmek zor değil.”

Washington merkezli düşünce kuruluşu Demokrasileri Savunma Vakfı'nın Türkiye analisti Merve Tahiroğlu'na göre de ABD'nin sadece Brunson'ın durumuna odaklanması "büyük bir hata".

Tahiroğlu, "Bu durum, Türkler de dâhil olmak üzere insanlara yönetimin (ABD) Hristiyanlar ve Evanjelistlere iltimas yaptığı mesajını gönderiyor. Gerçek sorundan uzaklaştırıp, Washington'ın kızgınlığının meşruyetini azaltıyor" diyor. 

Tahiroğlu ayrıca, Trump yönetiminin Brunson'ın özgürlüğü karşılığında Türkiye'ye taviz vermeye hazır olmasının altını çiziyor. 

"Görünen o ki Trump Brunson'ın serbest bırakılması karşılığında Erdoğan'a bazı gerçek tavizler sunmaya istekliymiş" diyen Tahiroğlu, ikili ilişkilerde gelinen noktayı da şu sözlerle özetliyor: 

"Trump yönetimi Türk yetkililerle böyle bir müzakereye hiç girmemeliydi. Böyle birşey yapmış olması ise ikili ilişkilerin ne kadar transaksiyonel hâle geldiğini gösterdi."

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…