'Türkiye-ABD pazarlığını 'Halkbank şartı' bozdu'

2 Ağustos 2018
'Türkiye-ABD pazarlığını 'Halkbank şartı' bozdu'

Geçtiğimiz günlerde Türkiye ile ABD arasında anlaşma sağlandığı belirtilmiş ve kısa bir süre sonra da Türkiye'de tutuklu bulunan Rahip Andrew Brunson serbest bırakılmıştı.

Brunson anlaşması Türkiye'nin 'at pazarlığı' anlayışı ile yürüttüğü müzakere aonucu çöktüğü anlaşılıyor. At pazarlığı deyimi, 2003 yılında Bush yönetiminin Irak'ın işgal planları çerçevesinde, Amerikan askerlerinin (220 bin asker) Türkiye'den geçmesi ve Türkiye topraklarında mevzilenmesi, Mersin-İskenderun limanlarının harekat için kullanılması, Irak'a birlikte girlimesi karşılığında AKP hükemetinin 25 milyar dolar para, borçların silinmesi, uxun vadeli kredi gibi abartılı taleplerde bulunmasını ifade ediyordu..

Şimdi de Burnson'un serbest bırakılması karşlığında İsral'ilin elinde bulunan gazetecinin serbest  bırakılmasına ek olarak Halkbank'a ceza kesilmesinin durdurlulması talebi eklenmiş. Bilindiği gibi, daha önce FETÖ lideri Gülen de istenmişti.

**

Ancak Brunson, ev hapsi kararı uygulanarak serbest bırakılınca ABD'den sert yaptırım mesajları gelmişti. Çarşamba günü ise ABD tarafından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'e yaptırım kararı uygulanacağı açıklandı. Soylu ve Gül'ün ABD'deki malvarlıklarının dondurulacağı ifade edildi.

Soylu ve Gül'ün ABD'deki mal varlığı mı varmış? Varsa miktarı nedir ki yaptırım konusu olaabiliyor?

Peki ne oldu da Türkiye ile ABD arasında sağlandığı ifade edilen anlaşma bozuldu ve yaptırımlara varan sürece geçildi?

Bloomberg'den Benjamin Harvey ve Toluse Olorunnipa'nın haberine göre, anlaşmanın bozulmasının ardında yatan neden Halkbank.

Habere göre Brunson'ın serbest kalması için yapılan pazarlıklar sırasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Halkbank’a ilişkin soruşturmalardan vazgeçilmesi şartını eklemesi, anlaşmanın çökmesine ve ilişkilerin gerilmesine neden oldu.

Haberde ABD'nin Hazine Bakanlığına Halkbank’a düşük bir para cezası kesilmesi için tavsiyede bulunmayı, ABD'de tutuklu bulunan Halkbank yetkilisi Mehmet Hakan Atilla’nın da Türkiye’ye iade edilip ABD’de aldığı hapis cezasını ülkesinde tamamlamasına izin vermeyi kabul ettiği belirtiliyor. Ayrıca anlaşmaya ek olarak ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüşerek Ebru Özkan'ın serbest bırakılmasını sağladığı ifade ediliyor.

Bu anlaşma sonrası ABD'nin Brunson'ın 18 Temmuz'daki duruşmasında serbest kalmasını beklediği ancak Türkiye'nin son anda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu aracılığıyla Halkbank'a dair tüm soruşturmaların düşürülmesi şartını öne sürdüğü ve bunun da anlaşmayı bozduğu ileri sürülüyor.

ABD'nin görüşmeleri ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakın bir isim aracılığıyla gerçekleştirdiği iddia ediliyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…