İşçilerin eylemi 79. gününde: ‘Kadınlar Flormar’ı yenecek’

1 Ağustos 2018
İşçilerin eylemi 79. gününde: ‘Kadınlar Flormar’ı yenecek’

Flormar kozmetik firmasında sendikalaştıkları gerekçesiyle işten çıkarılan ve iki ayı aşkın süredir eylemlerini sürdüren işçiler: “Yılmadık. Yılmayacağız. Kadınlar Flormar’ı yenecek” dedi.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Flormar kozmetik firmasında sendikalaştıkları gerekçesiyle işten çıkarılan çoğu kadın 132 işçinin 15 Mayıs’tan bu yana fabrika önünde sürdürdükleri eylem 79. gününde.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan işçilerden Arzu Akyüz, emeklerinin karşılığını alamadığı için sendikaya üye olduğunu belirterek, “İşveren, bizden hep daha fazla çalışmamızı bekledi. Ama maaşa gelince asgari ücretle yetinmemiz gerektiğini söylüyordu. Biz de kendi hakkımızı savunmak için sendikalı olmaya karar verdik. İşveren bunu duyunca önce öncü olan arkadaşlarımızı işten çıkardı. Sonra bize baskı yaptı. Bunun sonucunda biz de işten çıkarıldık” dedi.

‘İşveren sendikadan çıkmamızı, yoksa işimizden olacağımızı söyledi’

İşten çıkarılmadan önce kendilerine sendikadan çıkmaları konusunda baskı yapıldığını da belirten Akyüz, “Bölüm sorumlularımızla toplantılar yaptı. Bizim sendikadan çıkmamızı, yoksa işimizden olacağımızı söyledi. Biz buna aldırış etmedik. Çünkü, artık kararımızı vermiştik. Bunun arkasından gittik” ifadelerini kullandı.

Kendilerine destek veren işçilerin de işten çıkarıldığını ve sayılarının 132’ye ulaştığını söyleyen Akyüz, “Biz mücadelemize devam ediyoruz. Haksız yere çıkarıldık. İşveren bunu kabul etmiyor. Bizimle inatlaşıyor. Ama en sonunda vazgeçecek” diye konuştu.

‘Herkes sesimizi duydu, iktidar duymadı’

İşten çıkarılan işçilerden Yağmur Özgören de 2 yıl çalıştığı Flormar’da patronlarının yüzünü hiç görmediğini, sendikalı olduktan sonra patronlarının yüzünü görmeye başladığını belirterek süreci şöyle anlattı:

“Bir gece vardiyasında saat 1.00’de kalkıp yanımıza geldiler. Hiç yanımıza gelmeyen insanlar, ‘Nasılsınız? İyi misiniz?’ diye sormaya başladılar. Sonrasındaysa arkadaşlarımızı işten çıkarttılar. Ardından da destek verdiğimiz için bizi çıkardılar. İktidar, Flormar işçilerini görmezden geliyor. Biz burada 79 gündür direniyoruz. Herkes sesimizi duydu. İktidar duymadı.”

‘Kadınlar Flormar’ı yenecek’

Diğer bir işçi Elif Uslu ise fabrika yönetiminin hala çalışan arkadaşlarıyla görüşmeyi engellemek için fabrika etrafını brandalar ve tellerle çevirdiklerini söyledi.

Yağmur çamur demeden direndiklerini söyleyen Uslu, “Yılmadık. Yılmayacağız. Ben inanıyorum, kadınlar Flormar’ı yenecek” dedi.

‘Flormar ve Yves Rocher ürünlerini kullanmayın’

Fabrika sahibi ve Kocaeli Valiliği’nin tüm engellemelerine rağmen eylemlerine devam edeceklerini vurgulayan Pınar Koca da “Valilik ses arabasıyla işçilerin fabrikanın önünden gitmesini söylüyor. Ben hakkımı savunan bir işçiyim, buradan neden gidiyorum?” dedi.

Sadece kendilerinin değil işçi arkadaşlarının da hakkını savunduklarını söyleyen Koca, “Zenginler yanımızda olmayabilir. Devlet arkamızda olmayabilir. Baskı da görsek, valiliklere haber de verilse, polislere şikayet de edilsek değil 79 gün, 600’üncü gün de olsa biz burada olacağız ve hakkımızı savunacağız” diye konuştu.

Kadınlara da çağrı yapan Koca, “Kozmetik ürünü olan Flormar ve Yves Rocher ürünlerini biz sendikadan içeriye girene kadar kullanmayın ve almayın” dedi.

‘Siyasi partilere çok kızgınız’

Yıllarca bu fabrikaya emek verdiğini ve arkadaşlarına destek verdiği işten çıkarıldığını kaydeden İbrahim Ayaz ise “Devlet büyüklerine de siyasi partilere de çok kızgınız. Direniyoruz. Direnmeye de devam edeceğiz. Petrol İş bayrağını içeriye dikene kadar buradayız” ifadelerini kullandı.

GazeteKarınca

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…