Atina’daki yangının nedeni belli oldu

30 Temmuz 2018
Atina’daki yangının nedeni belli oldu

Yunanistan'ın başkenti Atina'nın yazlık beldesi çıkan yangın sonucunda şu ana kadar en az 91 kişi hayatını kaybetti, resmi olarak 25 kişi kayıp olduğu açıklandı. Yunanistan İtfaiye Teşkilatı Sözcüsü Stavroula Malliri, Mati'nin tepesinde yer alan kısımda bir kişinin kuru otları yakması sonucunda yangının çıktığını açıkladı. 

Yunanistan'da yaşanan yangın faciasının yaraları sarılmaya çalışılırken, yangın bölgesindeki Pendelli'nin Belediye Başkanı Dimitris Stergiyu, 83 kişinin ölümüne ve 150'den fazla kişinin yaralanmasına neden olan yangının, Pendelli bölgesideki Dau dağında Yunan Elektrik Teşkilatına (DEH) ait enerji hatlarının kopması sonucunda çıktığını söyledi.

Ancak yangının istihbarat serislerince çıkarıldığı da iddia edildi. İtfaiye Teşkilatının açıklaması da bu iddialara inandırıcılık kazandırıyor. Politez'e de gelen Amerikan kaynaklı haberlerde, yangının 4 farklı noktan çıkartıldığı ifade edildi. Bunun dışında Atina gazetelerinde yer alan komplo haberleri şöyle:

Atina'da yayımlanan Eleftheri Ora gazetesi, manşetten verdiği "Çipras bütün Yunanistan'ı yakmaya hazır-Kundaklayıcılar Erdoğan ile Putin" başlıklı haberinde, hükümete yakın kimi çevrelerin "Türk ajanların Rus teknolojisini kullanarak 8 Türk askerin saklandığı Mati bölgesini ateşe verdiği yönünde senaryolar yaydığını" yazdı. 

'Amerikallar düzenledi'

Gazetenin "Rafina yangınında Türk parmağıyla ilgili komplo teorileri" başlıklı başka bir haberinde de ABD ve NATO'nun, Türkiye'nin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya'ya "yaklaşımı"nedeniyle "büyük sorun yaşadığı" belirtilerek, "Tüm bu toplu katliamı, Türkiye'yi, 'dost' Rusya'dan ödünç alınan teknolojiyle kundaklayıcı olarak suçlamak için belki de Amerikalılar düzenledi." ifadelerine yer verildi. 

Kontra News gazetesi de "Attika'yı yabancı ajanlar ateşe verdi ve insanları diri diri yaktılar" başlıklı haberinde, yangının ardında Yunanistan'ı istikrarsızlaştırmak için örgütlü bir plan bulunduğunu ileri sürerek, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın da Bakanlar Kurulu'nda yaptığı konuşmasında bunu ima ettiğini yazdı. 

'ABD'nin sahip olduğu Dew tipi enerji silahlarıyla çıkarıldı'

Attikanea internet sitesinde yer alan bir makalede ise yangını, ABD'nin, NASA'nın lazer uyduları aracılığıyla MASERS ışınları kullanarak çıkardığı iddia edilirken, Megas Filippos isimli internet sitesi de yangın bölgesindeki otomobillerin camlarının erimiş olduğuna dikkati çekerek, yangının "ABD'nin sahip olduğu güdümlü DEW tipi enerji silahlarıyla çıkarıldığını" ileri sürdü. 

Doğu Attika'daki yangınla ilgili bilgi kirliliğinin yoğun yer aldığı sosyal medya hesaplarında ise "Rothschildler bizi lazer silahla yaktı" yorumları yapılırken, Yunanistan'ın, orman yangınının ardından ABD tarafından HAARP sistemi aracılığıyla meteorolojik saldırıya da uğradığı, saldırının 11 bofor kuvvetinde fırtına oluşturarak şiddetli yağmur ve sele neden olduğu iddiasında bulunuldu. 

Vradini gazetesi, cumartesi günkü sayısında, Atina'nın doğusunda yer alan Mati'de çıkan yangında, Türkçe konuşan 8 yabancının kurtarıldığını belirterek, bu kişilerin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Yunanistan'a kaçan FETÖ üyesi 8 firari asker olduğunu iddia etmişti.

Mora Yarımadası’ndaki Aigialia Metropoliti Amvrosios ise yaptığı açıklamada, Atina'daki yangın felaketini Aleksis Çipras'ın ateist olmasına bağlamıştı.

Yunanistan'da orman yangını

Atina’da bulunan ve T24'e konuşan Gazeteci Engin Baş, Malliri’nin açıklamasına değinerek, “Yangın Mati’nin tepesinde bulunan kısımda çıktı, rüzgarın yoğun olmasından dolayı bir anda birçok noktay ulaştı. Bu da tabii sayının artmasına neden oldu” dedi. 

Baş, birçok insanın aşırı dumandan yönünü kaybederek, sahil yerine ormanın içine doğru gittiğini bunun yanı sıra sahilde de dumandan zehirlenerek insanların hayatını kaybettiğini kaydetti. 

Baş, bölgenin 60 yıldır hükümet tarafından resmi yerleşim yeri olarak tanınmadığını belirtrek, “Mati’de insanlar kafasına göre yazlık yaptığı , kaçak yerleşimde bulunduğu bir bölge. Yolların bazısı hala patika. 26 kişinin arabanın içinde ölü olarak bulunduğu yol tek şerit. Nea Makri, buraya 5 km uzaklıkta bir yerleşim bölgesi. Oraya kadar sıçramadı yangın ama burada yollar daha düzgün” diye aktardı. 

Yunanisyan Başbakanı Aleksis Çipras’a karşı muhalefetin yoğun bir tepkisi olduğunu da bildiren Baş, muhalefetin Çipras’tan özür dilemesini istediğini kaydederek, istifaya zorladığını dile getirdi. 

'Yangını ABD çıkardı, suçu Türkiye'ye atacaklar'

Çipras kendini kurtarmayı başarır”

Baş şöyle devam etti: 

“Yunan halkının şikâyeti yangında  hükümetin iyi bir organizasyon yapmamış olması. İlk başta herkes Yunanistan’daki olağan bir orman yangını gibi düşünüldü. Bu kadar büyük olabileceğini kimse beklemiyordu. 

Olay başladığı zaman saat 17-18:00 gibi Başbakan Çipras’ın haberi olduğu ve ve Bosna’da ziyaretini yarıda keserek Yunanistan’a döndüğünü ve saat 22:00’ye kadar herhangi bir müdahalede bulunulmamasın Yunan halkının tepkisini çekiyor.” 

Çipras istifa etmekten çok kabine değişikliğne gidebileceğini belirten Baş, “Yunanistan’da muhalefete yakın medya organları şu an kabinenin değişeceği ihtimalini konuşuyor. Çipras akıllı bir siyasetçi, bu durumdan da kendini çıkarmayı başarır” dedi.

Bütçedeki kesintiler yangına sebep değil 

Ülkedeki kriz nedeniyle bütçlerde kesintiye gidilmesinin yangın için büyük sebep olamadığını belirterek, “Avrupa Birliği’nin sert kemer sıkma politikasının sonucu değil bu. Direkt kesintilerle ilişkilerdiremeyiz, bu kesintilere gidilmeseydi de bu kadar zarar görülebilirdi” ifadesini kullandı. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…