ABD Dışişleri Bakanı, bir tek tahliyenin saatini bildirmemiş!

26 Temmuz 2018
ABD Dışişleri Bakanı, bir tek tahliyenin saatini bildirmemiş!

ABD'li din adamı Brunson'un serbest kalmasından önce yaşananlar, Ankara'nın "Yargımız bağımsızdır" iddiasını bir kez daha tartışmaya açtı. ABD Dışişleri Bakanı'nın tahliyeden 2 gün önce yaptığı açıklama, kararın önceden alındığını ortaya koydu.

ABD'li din adamı Brunson'un dün cezaevinden tahliye edilmesinden önce yaşanan gelişmeler, Ankara'nın "Yargımız bağımsızdır" açıklamalarıyla ters düşen bir seyir izledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brunson'un serbest bırakılmasına ilişkin ABD 'den gelen talepleri kimi zaman "Bağımsız yargının işi" diyerek kestirip attı, kimi zaman ise Fethullah Gülen'i kast ederek "Ver papazı, al diğer papazı" diyerek açıkça kamuoyunun önünde takas pazarlığı yapmaya çalıştı.

Ancak Türkiye'nin hiçbir somut karşılık almadan Brunson'ı aniden serbest bırakmasının perde arkasında, ABD 'nin peş peşe attığı tehdit niteliğindeki adımların etkili olduğu ortaya çıktı. Bu pazarlıklar sürerken ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun yaptığı bir açıklama, Brunson'ın serbest bırakılacağı sözünü önceden aldığını ortaya koydu.

9 Aralık 2016'dan bu yana tutuklu bulunan ABD 'li din adamı Brunson, hem FETÖ hem PKK üyesi olmakla, siyasi ve askeri casusluk yapmakla suçlanıyordu. ABD 'nin ısrarlı talepleri üzerine Brunson serbest bırakılmayınca, ABD ekonomi kartını masaya sürmüştü. Washington'da ekonomik yaptırım tehdidi yükselince, Brunson'ın geçen haftaki duruşmada (18 Temmuz) serbest bırakılacağı bekleniyordu.

Ancak tahliye kararı çıkmaması üzerine ABD 'den peş peşe tepkiler geldi. ABD Başkanı Trump, duruşmadan hemen sonra Erdoğan'a hitaben "Rezalet" başlıklı bir tweet attı.

Birkaç gün sonra ABD Kongresi, F-35'lerin Türkiye'ye verilmemesine ilişkin bir karar hazırlığında olduğunu duyurdu. Bu gelişmelerden birkaç gün sonra (25 Temmuz) mahkeme, aniden Brunson'ı adli kontrol şartıyla cezaevinden tahliye etme kararı aldı.

 Ancak bu süreçte ABD Dışişleri Bakanı Brunson'un yaptığı bir açıklama, tahliye kararının dünkü duruşmadan birkaç gün önce mahkemenin dışında alındığını ortaya koydu. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın kararın çıktığı duruşmadan 2 gün önce (23 Temmuz) basınla paylaştığı söyleşiye göre Pompeo, "Rahip Brunson'ın eve dönme ve özgür olma zamanı geldi" dedi.

Pompeo'nun dini bir yayın organı olan CBN'e (Christian Broadcasting Network) yaptığı bu açıklamadan 48 saat sonra, İzmir'deki "bağımsız" Türk mahkemesi, geçen hafta tutuklamakta ısrar ettiği Brunson'ın İzmir'deki "evine dönmesi"ne karar verdi.

Cumhuryet

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…