Akşener’in İYİ Parti’yi sarsan kararının perde arkasında neler yaşandı?

23 Temmuz 2018
Akşener’in İYİ Parti’yi sarsan kararının perde arkasında neler yaşandı?

24 Haziran seçimleri öncesi ağırlıkla MHP'den kopan Akşener liderliğindeki 'muhalifler’in eski merkez sağ kadrolarla birlikte merkez sağ parti olarak kurduğu İYİ Parti’de çalkantılı günler yaşanıyor.

Meral Akşener başkanlığındaki parti dağılma noktasına geldi. Akşener, Afyonkarahisar kampında partisini olağanüstü kongreye götürme kararı alırken kendisinin aday olmayacağını ilan etti. Ancak parti içinde Akşener’i ikna turları devam ediyor ve bu kararından vazgeçirilmesi öngörülüyor.

Seçimlerde Millet İttifakı sayesinde baraj sorununu ortadan kaldıran İYİ Parti lideri Akşener, partisinden düşük oy alarak yüzde 7,29’da kalmıştı.

Peki, Akşener ne oldu da bir anda istifa olarak da yorumlanan bu kararı aldı?

Cumhuriyet’ten Ayşe Sayın’ın kulis haberine göre, Akşener’in kararını en yakın kurmayları ile bile paylaşmadığı belirtiliyor.

Akşener’in bir iki gün kendini dinleyip, yeni yol haritasını belirleyeceği ifade ediliyor. Sayın, “İstifadan zorla vazgeçirilen Akşener’in, olağanüstü seçimli kurultay kararı hamlesine ilişkin olarak, siyasi kulislere düşen ilk yorumlar, ‘muhaliflere rest çekip, olağanüstü kurultaydan güçlenerek çıkma’ hesabı olduğu yönündeydi” diyor. Ancak Akşener’in sosyal medyadan paylaştığı “aday olmayacağım, aday olan arkadaşlara başarılar dilerim” mesajının kafaları karıştırdığı, en yakın kurmaylarının da Akşener’in kararını Ankara’ya dönüş yolunda öğrendiği kaydediliyor.

Üst düzey bir parti yöneticisi, “Bu mesaj gerçekten Akşener’e aitse” şerhini koyarak, kısa bir durum değerlendirmesi yaptı. Söz konusu parti yöneticisi, partinin önde gelen diğer isimleri gibi, “aday olmayacağım” dese de Akşener’in arkasında olduklarını ve kendisinden başka bir ismin aday gösterilmeyeceği görüşünü dile getiriyor. 

Akşener’e yakın kaynakların verdiği bilgiye göre istifa, olağanüstü kongre ve aday olmama kararlarının altında, kamptaki eleştiriler kadar, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Akşener’in aldığı 7.3’lük oy oranını sindirememesi yatıyor. 

Kampta partililerin aday belirleme ve “Millet İttifakı”na girilmesi nedeniyle kendisi ve parti yönetimine ilişkin eleştirileri dinleyen Akşener’in, seçim sonuçlarına ilişkin olarak “Bu beklentimizin altında bir sonuçtur, bunun bir sorumluluğu var ve genel başkan olarak da bu sorumluluk bana aittir” sözleriyle istifa açıklaması yapmasının da bu “sindirememenin” işareti olduğu ifade ediliyor. 

İstifa kararından vazgeçirilip salona dönen Akşener’in, partililere “olağanüstü kongre” kararını açıkladıktan hemen sonra ise toplantının yapıldığı oteli terk ederek, aracıyla Ankara’ya yola çıktığı belirtiliyor. Ancak Akşener’in, yolda fikir değiştirip, “bir-iki gün dinlenme” kararı aldığı ve direksiyonu İstanbul’a kırdırdığı yine kulislere sızan iddialar arasında. Akşener’in son anda karar değiştirmezse birkaç gün kendisini dinleyip, yeni yol haritasını belirleyeceği konuşuluyor.

Peki, bundan sonraki süreçte ne bekleniyor?

Akşener’in aday olmama kararının ardından parti üst yönetiminden arka arkaya “tek adayımız Akşener” açıklamaları geldi. Cumhuriyet’in haberine göre Akşener’in bu çağrılar karşısında ne yapacağı bilinmiyor. Yapacağı iç değerlendirme sonrasında durumun netleşeceği belirtiliyor. 

Ancak parti kaynaklarının, gerek parti yönetimi, gerek parti teşilatlarının ve delegenin Akşener’in “bırakması”na izin vermeyeceği ifade ediliyor. Olayın çok sıcak olması nedeniyle henüz partide kafalar karışık olmasına karşın, kongrede başka bir adayın çıkarılmaması ve teşkilatlar, milletvekilleri, parti yönetiminin ortak imzasıyla Akşener’in genel başkanlığa yeniden aday gösterilmesi planlanıyor. Parti örgütlerinin de bu süre içinde Akşener’e destek kampanyası başlatacağına dikkat çekiliyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…