Asker sandıklarından kim çıktı?

8 Temmuz 2018
Asker sandıklarından kim çıktı?

Ankara’da subay lojmanlarındaki sandıklardan bir önceki seçimde CHP açık ara birinci çıkarken 24 Haziran seçimlerinde İyi Parti faktörü oluştuğu belirtildi.

İyi Parti, oyların yüzde 25’ini alırken Muharrem İnce Cumhurbaşkanlığı oylamasında yüzde 65’le birinci oldu. Son seçimde AKP'nin asker sandıklarındaki oyların yüzde 13.52’sini, MHP'nin yüzde 8.22’isini, CHP'nin ise yüzde 47’sini aldığı belirtildi.

Cumhuriyet'ten Sertaç Eş'in haberine göre Çankaya’daki MSB Lojmanlarına yakın olan 1010-1028 numaralı sandıklardan çıkan sonuçlar askerlerin seçimlerdeki tercihlerine çok yakın olarak değerlendiriliyor. Bu kapsamda son seçimde AKP, asker sandıklarındaki oyların yüzde 13.52’sini, MHP, 8.22’isini, CHP ise yüzde 47’sini aldı. Aynı sandıklardan İyi Parti’ye yüzde 25.11 oy çıkarken HDP’nin aldığı oyların oranları yüzde 3.82’de kaldı.

İnce açık ara önde
Cumhurbaşkanlığı için aynı sandıklarda yapılan sayıma göre Muharrem İnce, açık ara birinci çıktı. İnce, bu sandıklardan çıkan oylardan 4 bin 18’ini yani yüzde 65.12’sini aldı. Aynı sandıklardan Tayyip Erdoğan’a 1223 oyla yüzde 19.82 düzeyinde, Meral Akşener’e de 844 oyla yüzde 13.68 oy çıktı. İnce rakiplerine açık ara fark atarken partisi CHP’den de yüzde 18 fazla oy aldı. asker sandıklarında CHP ve MHP’nin oyları geçen seçime göre düşüş gösterdi. Bir önceki seçimde CHP , aynı sandıklardan yüzde 51 düzeyinde oy almıştı. Geçen seçimde aynı sandıklardan CHP 3 bin 402 oy alırken, bu seçimlerde oy miktarı 2 bin 881’e geriledi. Geçen seçimlerde 1888 oy alan MHP’ye 501 oy çıktı.

‘Apolet’ etkili olmadı
Seçim propagandası döneminde İnce’nin, 2. Ordu Komutanı Korgeneral İsmail Metin Temel’e yönelik “Seçilirsem apoletlerini sökeceğim” sözlerinin de asker oylarında önemli bir sapmaya neden olmadığı ortaya çıktı. Temel’in İnce’yi eleştiren Erdoğan’ı alkışlaması tartışmaya neden olmuştu. Bazı emekli generaller, “apolet sökmenin ancak yargı yoluyla olacağı” gerekçesiyle İnce’ye sitem etmişti.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…