Meksika'nın Solcu Başkanı: Koruma istemiyorum, halk beni korur

4 Temmuz 2018
Meksika'nın Solcu Başkanı: Koruma istemiyorum, halk beni korur

Başkanlık uçağını satacağını, başkanlık sarayının sanat merkezi yapacağını ve devletin zirvesinde maaşları düşüreceğini söyledi.

Meksika'nın uzun yıllar sonra iktidara getirdiği ilk solcu Devlet Başkanı Andrés Manuel López Obrador, yakın koruma kabul etmeyeceğini, başkanlık sarayına yerleşmeyeceğini ve maaşında indrime gideceğini söyledi. Obrador ''Koruma istemiyorum, yurttaşlar bana sahip çıkar, beni korur'' diye konuştu.

Meksika'da 2006'dan beri girdiği başkanlık seçimlerini üçüncü seferde açık ara farkla kazanan solcu siyasetçi Andrés Manuel López Obrador, kısaca AMLO, ''Yalan söylemeyeceğiz, çalmayacağız, halka ihanet etmeyeceğiz. Çok yaşa Meksika'' sloganı uyarınca başkanlık sarayını ve koruma kalkanını reddetti.

Meksika, sağcı devlet başkanlarının uyuşturucuya savaş ilan edip orduyu bu savaşa sokmasından beri 10 yılda 200 binden fazla kurban verdi. Bu şiddet bataklığı devletteki yolsuzluk ve toplumsal yozlaşmayı da içinden çıkılmaz hale getirdi. Ancak Meksika'nın uzun yıllar sonra iktidara getirdiği ilk solcu lider olan Amlo, yakın koruma kabul etmeyeceğini, çünkü halka yakın olmak istediğini duyurdu.

Sputnik'teki habere göre, mitinglerinde ''Korumalarla çevrelenmiş halde dolaşmak istemiyorum. İstiyorum ki siz beni gözetin, istiyorum ki halk bana sahip çıksın'' diye konuşan 64 yaşındaki solcu lider, seçim zaferini takiben koltuktaki  Enrique Peña Nieto ile görüşmesinin ardından basına açıklama yaptı. Ve yine ''Koruma istemiyorum, yurttaşlar bana sahip çıkar, beni korur'' dedi.

'BAŞKANLIK SARAYI SANAT MERKEZİ OLACAK'

Başkent Meksiko'da bulunan 19. yüzyıldan kalma devasa ve şatafatlı başkanlık sarayında (Los Pinos) yaşamayacağını belirtti. Meksiko'nun varoşlarında düzenlediği mitinglerde ''Hiçbir türden malikanede yaşamayacağım'' diye konuşurken başkanlık sarayını 'Meksika halkı için bir sanat merkezine dönüştürmekten' söz etti.

'BAŞKANLIK UÇAĞI SATILACAK'

Başkanlık uçağını satacağını ve üst düzey yetkililerin ülkenin bir yerinden diğerine özel uçak ve helikopterle gitmelerini yasaklayacağını söyledi. ''Tüm bunlar sona erecek, halk yoksulken hükümet zengin olamaz'' dedi.

'DEVLETİN TEPESİNDEKİLERİN MAAŞLARI DÜŞECEK'

Hem başkanlık maaşını hem de 'altın bürokrasi' diye niteleiği bürokratik yetkililerin yüksek maaşlarında indirime gideceğini söyledi. Yolsuzluk skandallarıyla lekelenen selefi Peña Nieto'nun aldığı maaşın yarısını alacağı sözünü verirken ''En tepedekilerin maaşlarını azaltacağız ki en alttakilerin maaşlarını arttırabilelim'' vurgusu yaptı. ''Öğretmenler, hemşireler, doktorlar, temizlik işçileri, polisler, askerler, denizciler, tarım işçileri… Hepsi daha fazla kazanacak'' vaadinde bulundu. /ArtıGerçek

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…