‘Seçimlerde usulsüzlük var, iptal edilmeli’

29 Haziran 2018
‘Seçimlerde usulsüzlük var, iptal edilmeli’

Hakkari’de gözlemci olarak bulunan Almanya Sol Parti milletvekili, Erdoğan'ın dünya liderlerince tebrik edilmesini eleştirdi.

Almanya Sol Parti milletvekili Hakan Taş tekrar Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın seçim sonrası dünya liderlerince tebrik edilmesini eleştirerek “Erdoğan'ın tebrik edilmesi kabul edilemez” dedi.

24 Haziran seçimlerine partisi adına gözlemci olarak giden ve seçimleri Hakkari’de izleyen Taş usulsüzlük yapıldığına inanıyor ve seçimlerin geçersiz olması gerektiğinin altını çiziyor.

Taş, seçim sürecinde yaşananları şu şekilde anlattı:

“Seçimlerden bir gün önce Yüksekova’ya gittim. Orada ne kadar sıkı güvenlik önlemleri alındığını gördüm. Askerler ve polisler şehir merkezlerinde sıkı kontroller yapıyordu. Yaklaşık seksen binlik bir yerde kişi başına neredeyse bir polis düşüyordu. Seçim günü okulların önünde polis herkesi kontrol etti. Adeta bir korku imparatorluğu vardı. Küçük yerlerde ve bazı köylerde seçmenlere haber verilmeden, keyfi kararlarla seçim sandıkları 25 km uzaktaki başka merkezlere taşınmıştı. Ulaşım engeli olan vatandaşlar oylarını kullanamadı. Seçim sandıklarının değiştirildiği adresler önceden seçmenlere haber verilmemiş. Ben ve İrlandalı meslektaşım polis tarafından sorguya çekildik. Garip garip sorular sordular. Seçim sandıklarının bulunduğu alanlara girmemize izin vermediler. Bulunduğumuz yerdeki Seçim Kurulu Başkanı, bize ‘Gidin kendi ülkenizdeki seçimleri takip edin’ dedi.”

Taş ayrıca seçim günü HDP adına müşahit olarak görev yapanların ve ailelerin isimlerinin önceden merkeze bildirilmesi zorunluluğuna da dikkat çekerek “Bu fişlemedir. Eğer kişi devlet kurumunda veya devlete yakın bir işte çalışıyorsa görevli kişinin işten çıkarılma tehlikesi vardı. Bazı ailelere tehdit gittiğini söylediler bize” diye konuştu.

“SEÇİMLERDE USULSÜZLÜK VAR, GEÇERSİZ SAYILMALI”

Seçimlerin baskı ve korku ortamında gerçekleştiğine dikkat çeken Taş konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu seçimler hiçbir şekilde adil değil ve usulsüzlük yapıldığına inanıyorum. Bu seçimler geçersiz sayılmalıdır. Almanya’da yaşayan seçmenlere seçim öncesinde Erdoğan imzalı mektuplar gitti. Konsolosluklar bu adreslere nasıl ulaşır? Bundan hangi kurumlar sorumludur, araştırılmalıdır. YSK sonuçları açıklanmadan Erdoğan cumhurbaşkanı olduğunu ilan etti. MHP’nin oyları şaşırtıcı olarak arttı. Bütün bunlar düşündürücü ve gerçekçi değil. CHP’nin seçim sonuçlarını meşru görmesi kabul edilemez. Bütün bunlar seçimlerde usulsüzlük yapıldığının ve seçimlere hile karıştığının birer göstergesidir.”

“YENİLGİ KABUL EDİLMEMELİYDİ”

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin tutumunu da eleştiren Taş “Muharrem İnce’nin Erdoğan’ın zaferini kabul etmesi düşündürücü. Protesto edilmeliydi. Türkiye’nin demokratikleşmesinde hepimize büyük görev düşüyor. ABD’den, Avrupa’dan Erdoğan’a tebrik mesajları gönderildi. Erdoğan Türkiye ve Ortadoğu barışını tehdit eden biri. Erdoğan gibi birinin tebrik edilmesi büyük bir utançtır" dedi. / ArtıGerçek

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…