İrlanda referandumundan 'Evet' çıktı, kürtaj yasağı kalkıyor

28 Mayıs 2018
İrlanda referandumundan 'Evet' çıktı, kürtaj yasağı kalkıyor

İrlanda'da kürtaj yasağına ilişkin referandumun resmi sonuçlarına göre, 'Evet' kampanyası destekçileri oyların yüzde 66,4'ünü alarak zafer kazandı. Kürtaj yasağının sürmesini isteyen 'Hayır' kampanyacılarının oy oranı ise yüzde 33,6'da kaldı.

Ülkede yıllardır tartışılan kürtajı yasaklayan yasal düzenlemede değişiklik yapılmasının da önü açılmış oldu.

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, sonuçları "sessiz bir devrim" diye nitelerken, yeni kürtaj yasasının bu yıl parlamentodan geçebileceğini duyurdu.

Yeni kanuna göre, hamileliğin ilk 12 haftasında kürtaja izin verilirken, 12-24 hafta arasındaki hamileliklerde ise, anne ya da fetüsün hayati tehlikesi olması şartı aranacak.

evet destekçileri

İrlanda Anayasası'na göre, kürtaj yasağını ihlâl edenlere 14 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor.

Bu nedenle kamuoyunda, yıllardır kürtaj konusunda derin bir ayrışma söz konusu.

İki taraftan kadınların da anlattığı dehşet verici hikayeler, referandum sürecinde duygusal bir kampanya ortamına neden oldu.

ağlayan kadın

'Evet' diyenler kadın hakları ihlali diye niteledikleri uygulamanın İrlanda için bir utanç kaynağı olduğu görüşündeyken, bazı siyasiler ve hak savunucuları, özellikle tecavüz sonucu yaşanan hamileliklerde kürtaj yasağının "yeniden travma" yarattığını sık sık vurguladı.

Referandumda 'Hayır' diyenler ise doğmamış bebeğin 'kutsal yaşam hakkının korunması gerektiğini' savundu, bebeklerin söz hakkı olmadığını vurgulayarak "sessizlerin sesi ol" diye kampanya yürüttü.

Protestocuların sloganlarından biri "Attığın oy bir bebeği öldürebilir ya da kurtarabilir. Hayır de!" şeklindeydi.

'Tarihi bir trajedi'

Referandumdan çıkan sonuçlar kürtaj karşıtı grupları hayal kırıklığına uğratırken, bazıları bugünü "tarihi bir trajedi" diye niteledi.

'Hayır' destekçileri, yasa değişikliğine karşın İrlanda'da kürtaj kliniklerinin açılmasını protesto etmeye hazırlanıyor.

Twitter'dan yaptığı açıklamada 'Hayır' kampanyası ekibinden Cora Sherlock, "En korunmasız olanın korunmasına yönelik mücadelemiz bugün bitmedi, sadece değişti" ifadelerini kullandı.

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-44263907?ocid=socialflow_twitter

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…