Esad: Bizim için terörist, Erdoğan’ın ordusudur!

10 Mayıs 2018
Esad: Bizim için terörist, Erdoğan’ın ordusudur!

Savaşın başından itibaren Erdoğan teröristleri destekliyordu, ancak o dönemde “Suriye halkının korunması, mültecilerin desteklenmesi” gibi ifadelerin arkasına gizleniyordu. Hümanist olarak görünme imkânına sahipti. Ancak şimdi maskesini çıkardı ve saldıran olarak ortaya çıktı

Suriye lideri Beşşar Esad Yunanistan’ın en önemli basın kuruluşları arasında sayılan Kathimerini gazetesinden genel yayın yönetmeni Aleksis Papahelas’a Şam’da özel röportaj verdi.

Röportajda Beşşar Esad Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında sert ifadeler kullandı.

İşte Yunanistan’da gündem olan Beşşar Esad röportajından bazı bölümler:

Gazeteci Papahelas: Ülkeniz Suriye’nin bir parçasını istila eden Türkiye ile ilgili olarak şunu sormak isterim: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir zamanlar çok iyi ilişkileriniz vardı. İstila sonrası bu ilişkiler bugün için ne durumda?

Beşşar Esad: Her şeyden önce bu düşmanca bir eylemdir, işgaldir. Suriye topraklarındaki her Türk askeri bu işgali temsil etmektedir. Ancak bu, Türk halkının düşmanımız olduğu anlamına gelmiyor. Birkaç gün önce Türkiye’den bir heyet geldi. Genel olarak Türkleri Erdoğan’dan ayırmamız gerek. Erdoğan Müslüman Kardeşler ile birlikte. Belki örgütlü değil, ancak bu ideolojiye eğilimli, karanlık bir ideoloji. Teröristler farklı bölgelerin kontrolünü kaybetiklerinde ve Türkiye ya da Batı’nın veya Katar’ın ya da Suudi Arabistan’ın ajandasını uygulayamadıklarında, birilerinin müdahale etmesi gerekti. Bu noktada da Batı ve özellikle ABD kısa süre önce yaptığı saldırılarla müdahale etti. Bununla birlikte özellikle de ABD tarafından Erdoğan da durumu daha karmaşık hale getirmesi için seferber edildi. Bu müdahale olmasaydı durum daha hızlı bir şekilde çözüme kavuşacaktı. Bu noktada aranan şey kişisel ilişkiler değil. Asıl mesele Müslüman Kardeşler’in bütün dünyadaki hedefi İslam’ı kullanarak bir ülkenin iktidarını kontrol etmek ve bu şekilde birçok hükümet yaratmak, yani Müslüman Kardeşler’den oluşan uluslararası bir ağ gibi bir şey kurmak.

Gazeteci Paphelas: (Erdoğan) Kısa süre önceki seçim mitinginde Suriye’ye yeni bir istila gerçekleştireceklerini açıkladı. Nasıl tepki vereceksiniz?

Beşşar Esad: Savaşın başından itibaren Erdoğan teröristleri destekliyordu, ancak o dönemde “Suriye halkının korunması, mültecilerin desteklenmesi” gibi ifadelerin arkasına gizleniyordu. Hümanist olarak görünme imkânına sahipti. Ancak şimdi maskesini çıkardı ve saldıran olarak ortaya çıktı. Bu olumlu bir şey. Askeri güçlerini Suriye’ye gönderen Erdoğan ile teröristleri destekleyen arasında fark yok: Bunlar sadece onun temsilcileri. Yedi yıldır ordusuna karşı savaş veriyoruz. Bugün ile o dönem arasındaki fark sadece görüntü, işin özü aynı. O dönemde işgalden bahsedemiyorduk, teröristlere destekten bahsediyordu. Şimdi ama işgalden bahsedebiliyoruz, bu durum Erdoğan’ın bizzat yaptığı açıklamadan ortaya çıkıyor. Bunu artık açıkça beyan etmesi olumlu.

Gazeteci Paphelas: Ancak siz buna nasıl cevap veriyorsunuz?

Beşşar Esad: Her şeyden önce teröristlerle savaş ediyoruz. Daha önce de dediğim gibi bizim için terörist, Erdoğan’ın ordusudur, Amerikan ordusudur, hatta Suudi Arabistan ordusudur. Farklı partileri ve her grubu kimin finanse ettiğini unutalım, sonunda hepsi tek bir gündem için çalışıyor ve her farklı aktör tek bir efendiye itaat ediyor: Amerikalılara. Erdoğan kendi ajandasını uygulamıyor. Sadece Amerikan ajandasını uyguluyor. Böylece her şeyden önce teröristlerle savaşmalıyız. İkinci olarak daha fazla bölgenin kontrolünü ele geçirdiğimizde, saldıran her yabancı orduyla savaşmamız gerekir. Türkler, Fransızlar hepsi düşmanımız, Suriye’ye yasa dışı şekilde gelen herkes düşmanımızdır.

Kaynak: Ahval – Evren Dede

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…