'Sana tezkere aldırmayacağız' dedikleri Kürt askeri öldüresiye dövdüler

9 Mayıs 2018
'Sana tezkere aldırmayacağız' dedikleri Kürt askeri öldüresiye dövdüler

"AKP iktidarının kamuoyunda sürekli bir biçimde etnik kimlik, mezhep hatta AKP'li olan ve olmayanlar üzerinden toplumu ayrıştıran beyanları demeçleri ve politik tutumları sadece askeriye de değil tolpumun her kesiminde bir karşılık buluyor" 

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan’ın dün Twitter’dan yaptığı paylaşımla Ağrı’da bir askerin, Kürt kimliği nedeniyle bir süredir kendisini taciz eden askerlerin saldırısına uğradığı ve öldüresiye dövüldüğü ortaya çıktı. Kafasında ciddi biçimde hasar oluşan ve ameliyat edilen askerin sağlık durumu şimdi iyiye gidiyor ve yakında taburcu edilecek. Er Fikret Aydemir'in Kürt olması nedneiyle uzun süredir taciz edildiği ve 'Sana tezkere aldırmayacağız' denerek tehdit edildiği ortaya çıktı. 

Lezgin Botan ve askeri bugün hastanede ziyaret ederek bizzat kendisinden bilgi alan HDP Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman olayın ayrıntılarını Artı Gerçek'e anlattı.

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan’, dün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Ağrı'da 9. bölüğe bağlı Fehmi Altınordu Karakolu'nda askerlik yapan Fikret Aydemir isimli askerin, öldüresiye dövüldüğünü söyledi. Aydemir'in Iğdır Devlet Hastanesi'ne terk edildiğini söyleyen Botan, Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’nı bir açıklama yapmaya çağırdı. Bugün askeri hastanede ziyaret eden HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman da askerin ameliyatın ardından sağlık durumu iyiye giden askerin yakında taburcu edileceğini söyledi.

'KAFASINDA 50’YE YAKIN DİKİŞ, İÇ ORGANLARDA HASAR'

Son duruma ilişkin bilgi veren Lezgin Botan, dün ailenin kendisini arayarak verdiği bilgiler üzerine konuyu Twitter hesabından gündeme getirdiğini belirterek, “Iğdır Milletvekilimiz Mehmet Emin Adıyaman bugün kendisini hastanede ziyaret etti. Gelen fotoğraflar facia. Kafasında 50’ye yakın dikiş var,  kafasında kolu kırılmış, iç organlarında hasar var” dedi.

'HASTANEYE BIRAKIP GİTMİŞLER'

Botan, "Sonra hastaneye bırakıp çekip gidiyorlar. Ailesini arayıp çocuğunuz hastanede, bir rahatsızlığı var diyorlar. Doktorlar hemen ameliyata almasa ölebilirmiş. Şu anda hayati tehlikeyi atlattı" dedi.

Ailenin kendisine "Çocuğumuz telefonda bizimle Kürtçe konuşuyordu. Tehdit edildiğini söylüyordu" dediğini aktaran Botan, "Vekilimiz albayla görüştü, onlar da olayı tam olarak bilmediklerini söylüyor. Aile şimdi 'olayın nedenini bilmiyoruz' diyor. Belki de onlar da korkutuldu" şeklinde konuştu.

'LİNÇE GÖZ YUMULMUŞ'

"Sonuçta orası bir karakol. Orada nöbetçi astsubay, onbaşı, çavuşlar var. Böyle bir yerde bu asker yarım saatten fazla süre öldüresiye dövülüyor. Bu normal bir şey değil. Buna göz yumulmuş. Gelişi güzel hastaneye bırakıp gitmeleri hem askeri açısından soruşturma nedeni hem de düşmanca bakışın göstergesi" dedi.

'DEMİRTAŞ'IN FOTOĞRAFI YÜZÜNDEN BİR ASKER LİNÇ EDİLDİ'

Bu olayın ilk olmadığını belirten Botan, "Daha önce Antep'te de Yüksekovalı bir askerin telefonunda Demirtaş fortoğrafı var diye linç edildi. Kürtçe halay çektikleri için önce linç edilen, bir kısmı tutuklanıp, bir kısmı adli kontrol şartıyla serbest bırakılan askerler var. Zaten bu insanlar asker, adli kontrol ne demek. Bunlar çarşı iznine gidemeyecek, sakıncalı piyadeler gibi muamele görecekler. Bu çocukların da can güvenliği yok. Askerde şaibeli ölümler çok sık yaşandığı bir ülkedeyiz" şeklinde konuştu.

'KÜRT ASKERLERE SALDIRI MÜNFERİT OLMAKTAN ÇIKTI'

Konuyu, Milli Savunma Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı’na sorduğunu ve cevap beklediğini söyleyen Botan, "Milli Savunma Bakanlığına ve Genelkurmay Başkanlığı'na çağrı yapıyorum. Bu Kürt askerlere karşı istisnai bir durum olmaktan, münferit olmaktan çıktı. Sürekli duyuyoruz; Askerler Kürt oldukları için aşağılandıklarını, dışlandıklarını, tehdit edildiklerini, saldırıya uğradıklarını söylüyor. Bu ciddi bir tedirginlik konusudur. Bunu gidermek de AKP hükümeti ve Milli Savunma Bakanlığı’nın sorumluluğundadır. Genelkurmay bir açıklama yapmalıdır. Yapmamaları durumunda bu tür olayları teşvik anlamına gelir" dedi.


[HDP Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman hastaneyi ziyaret ederek dövülen asker ve ailesiyle görüştü]

'BEYİN AMELİYATI OLDU, SAĞLIK DURUMU İYİYE GİDİYOR'

Bugün öldüresiye dövülen askeri hastanede ziyaret eden HDP’li vekil Mehmet Emin Adıyaman da son durumu ve olaya ilişkin ayrıntıları Artı Gerçek'e anlattı. Adıyaman, "Kendisini ziyaret ettim, ailesi de vardı. Kafada çöküntü vardı. Bu nedenle beyin ameliyatı olmuş. Şu an için hayati tehlikesi yok. Olay dört beş günlük. Başhekimle de görüştüm. Sağlık durumunun iyi olduğunu, hayati risk olmadığını, son kontrollerden sonra taburcu edilebileceğini söyledi" dedi.

'İKİ ASKER UZUN SÜREDİR KÜRT OLDUĞU İÇİN TACİZ EDİYORMUŞ'

Olayın yaşandığı yerin İran sınırında bir karakol olduğunu belirten Adıyaman, "Kendisi gibi er olan iki askerin, uzun zamandır Kürt olduğu için kendisine kafayı taktığını, olay günü de sataşıp darp ettiklerini söyledi. Kürt olduğunu bildikleri için taciz etmişler, laf atmışlar sürekli. Olay günü de darp etmişler. İlk başta iki asker saldırmış. Bunlar ayak takıyor, sonra da dövüyorlar. Başından darp alıp, yere düşüyor" dedi.

Olaya ilişkin gelen ilk bilgilerde saldırıda çok sayıda askerin ve bazı rütbelilerin de yer aldığı, saldırı gerekçesinin ise Kürtçe şarkı söylemesi olduğuna ilişkin detayları sorduğumuz Adıyaman, "Yere düşüp şuurunu kaybettikten sonra kaç askerin kendisine vurduğunu bilmiyor. Olay 'askeri gazino' denen kafeteryada olmuş. Orada başka askerler de varmış ama onların da vurup vurmadığını bilmiyor" dedi.


[Öldüresiye dövülen askere beyin ameliyatı yapıldı]

HASTANEYE GELEN ALBAY:'SORUŞTURMA BAŞLATILDI'

Şu ana kadar edindiği bilgiye göre saldırıda rütbelilerin yer almadığını ve o sırada Kürtçe şarkı söylediği için saldırıya uğradığına dair bilgi edinmediğini dile getiren Adıyaman, bir albay ve astsubayın da askeri hastanede ziyarete geldikleri bilgisini verdi. Adıyaman, "Onlarla da görüştüm. Bilgi sahibi olmadıklarını, olayla ilgili soruşturma açıldığını ve soruşturmanın devam ettiğini söylediler" dedi.

DAHA ÖNCE 'SANA TEZKERE ALDIRMAYACAĞIZ' DİYE TEHDİT EDİLMİŞ

Feci şekilde dövülen askerin daha önce de 'Sana tezkere aldırmayacağız' diye tehdit edildiğini söyleyen Adıyaman, "AKP iktidarının kamuoyunda sürekli bir biçimde etnik kimlik, mezhep hatta AKP'li olan ve olmayanlar üzerinden toplumu ayrıştıran beyanları demeçleri ve politik tutumları sadece askeriye de değil tolpumun her kesiminde bir karşılık buluyor" dedi.

'BU OLAYALRIN NEDENİ İKTİDARIN AYRIŞTIRICI POLİTİKALARI'

"Askerde sırf Kürt olduğu için dışlanan, darp edilen askerlere sık sık rastlanıyor" diyen Adıyaman, "Batıda, minibüste biri Kürtçe konuşunca linç girişimi oluyor, mevsimlik işçiler Karadeniz'de linç ediliyor. Bunun yaratan iktidarın ayrıştırıcı, ötekileştirici politikalarıdır. Devleti yönetenler bu tür ayrıştırıcı politikalar geliştirdiğinde, toplumun her alanında bu tür sonuçlar doğuyor. Bunun sorumlusu hükümettir. Bu ilk vaka değil, birçok vakalar oldu. Bunların hiç birinin üzerine Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay ciddi bir şekilde gitmiyor, etkin bir soruşturma, yargılama ve yaptırım olmadığı için de bu olaylar devam ediyor. Bunlar ciddi sonuçlar doğurabilecek gelişmelerdir. Yurttaş oğlunu askere gönderiyor, onlara emanet ediyor. Onların da bu çocukların can güvenliklerinin temin etmek gibi bir sorumlulukları var" şeklinde konuştu. (ARTI GERÇEK-Erdal İmrek)

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…