Erdoğan hangi kaygılarla seçimi 16 ay öne çekti?

8 Mayıs 2018
Erdoğan hangi kaygılarla seçimi 16 ay öne çekti?

'SEÇİMLERİN YOLUNU HAZIRLAYAN 4 GELİŞME' --Brüksel merkezli Carnegie Europe düşünce kuruluşu, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hangi kaygılarla seçimi 16 ay önce çektiğini anlatan bir “Türkiye’nin otokrasiye giden mükemmel yolu” makale yayınladı.

Makalede, kuruluşun Türkiye masasından Avrupa’nın deneyimli emekli diplomatlarından Marc Pierini 24 Haziran erken seçimlerinin yolunu hazırlayan 4 gelişme ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hangi kaygılarla seçimi 16 ay öne çekmek istediğini ele alıyor.

Pierini’nin, “Türkiye’nin otokrasiye giden mükemmel yolu” başlıklı yazısı şöyle:

Cumuhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet yetkililerinin 24 Haziran seçimleri vesilesiyle Almanya’da kampanya düzenlemeyi planlamadığını bildirildi.

Brüksel merkezli Carnegie Europe düşünce kuruluşu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hangi kaygılarla seçimi 16 ay önce çektiğini anlatan bir makale yayınladı.

Kuruluşun, Türkiye masasından Avrupa’nın deneyimli emekli diplomatlarından Marc Pierini 24 Haziran erken seçimlerinin yolunu hazırlayan 4 gelişme ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hangi kaygılarla seçimi 16 ay öne çekmek istediğini ele alan bir makale kaleme aldı.

Pierini’nin, “Türkiye’nin otokrasiye giden mükemmel yolu” başlıklı yazısı şöyle:

“Türkiye’deki yaklaşan seçimler, ya ülkede demokrasinin yeniden doğacağını ya da gücün tek bir adamda toplanacağını belirleyecek.”

“3 Kasım 2019 da yapılması beklenen yeni cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri, 24 Haziran 2018 e çekildi. Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan’ın son seçim hamlesi, sandıkta başka bir zafer elde etme kararlılığını gösteriyor.”

“Erdoğan’ın son hamlesi mutlak iktidarı ele geçirmek için gerekli olan tüm araçların işe yaradığı ortamda, siyasi yönden hayatta kalma stratejisini temsil ediyor.”

“Son birkaç haftadır yaşanan 4 gelişme, oldukça tartışmalı Nisan 2017 anayasa referandumu ve beraberinde getirdiği süper başkanlık sistemine karşı bir seçim atağı olacağının habercisi gibiydi.”

DEĞİŞTİRİLEN SEÇİM YASASI

“Birincisi, seçim merkezlerinde parti temsilcileri üzerinde hükümet görevlilerine daha fazla kontrol gücü veren yeni seçim yasasının kabul edilmesi. Buna ek olarak, yerel seçim kurulları tarafından oy zarflarına çift damga vurulması artık gerekli olmayacak, böylelikle dolandırıcılığa karşı önemli bir tedbir ortadan kaldırılacaktır.”

OHAL’İN UZATILMASI, VALİLERİN GENİŞLETİLEN YETKİLERİ

“İkincisi, OHAL’in Temmuz 2016’dan bu yana yedinci kez uzatılmasına paralel olarak, (diğer şeylerin yanı sıra) valiliklere, siyasi mitinglere izin vererek (ya da vermeyerek) kampanya yürütmeyi kontrol etme ve güvenlik nedenleriyle son dakikada seçim merkezlerinin yerini değiştirme gibi yetkiler verildi”

“Mevcut durum, 2017 referandumunda olduğu gibi şu anda iktidardaki koalisyonu desteklemeye mahkumdur.”

HDP VE SUSTURULAN MUHALEFET

“Üçüncüsü, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilerinin, belediye başkanlarının ve kadrolarının cezalandırılması – ya da milletvekillerinin kaldırılması – siyasi sahnedeki en iyi seslerini keserek HDP’yi yaralamıştır. Tanınmış Kürt milletvekilli Osman Baydemir bu nedenle vekillikten çıkarıldı ve seçimlere katılması engellendi.”

DOĞAN MEDYANIN SATILMASI

“Son olarak, medya grublarının iktidar dostu işletmelere satılması (örneğin Doğan Grubu, yeni el değiştirdi) hükümetin basın üzerindeki etkisini genişletiyor.”

“Bu sağlam dayanaklarla seçimleri on altı ay öne çekmek gibi taktiksel bir karar bir çok fayda sağladı.”

GENEL SEÇİMLERİ BELEDİYE SEÇİMLERİNİN ÖNÜNE ÇEKTİ

“Belediye seçimlerinden önce cumhurbaşkanlığı ve yasama seçimlerinin yapılması – ikincisinin Mart 2019 da yapılması planlanıyor. İzmir, Ankara ve hatta İstanbul gibi belediyelerin öngörülebilir kaybedilmesinden kaçınmayı sağlıyor.”

ABD YAPTIRIMLARI ÖNCESİ KONUMUNU GARANTİLEME

“Benzer şekilde, merkez bankası rezervlerinin görünür şekilde erimeden ve Erdoğan’ın yakın çevresinin karıştığı İran’a yönelik yaptırımların ihlal edildiğini ortaya koyan Zarrab davasının sonucu ABD’nin Halkbank’a yaptırım getirmeden önce seçimlerin yapılması olumsuz siyasi sonuçlardan paçayı kurtarmaya yardımcı olacaktır.”

“Tüm olumsuz ekonomik ve mali haberleri komplo olarak adlandırmak gibi bir diğer “tedbir” Ankara’nın sadece Zarrab davasını bastırmak için geliştirdiği bir taktik olarak değil, aynı zamanda derecelendirme kuruluşları, uluslararası bankalar ya da döviz kurunun Türk ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisi arttıkça daha sık kullanılıyor.”

ARTAN MİLLİYETÇİ SÖYLEM

“Eş zamanlı olarak Erdoğan, Suriye’nin kuzeyine yönelik yapılan meşhur Afrin operasyonu sonrası ülkedeki milliyetçi dalga köpürtüyor. Buna ek olarak, ABD vatandaşlarını Türkiye’de rehin tutma, sınır anlaşmazlığı üzerinden Yunanistan’a tehdit savurma gibi yabancı ülkelerle son bazı olaylar da yaşandı.”

AVRUPA KONSEYİ ÖNCESİ İLK TUR

“Bunların yanı sıra, 24 Haziran seçimleri Avrupa Komisyonu’nun Nisan ayında yayımladığı çok olumsuz Türkiye raporunun siyasi sonuçlarının ele alınacağı Avrupa Konseyi toplantısından tam dört gün önce yapılacak. Erdoğan’ın ilk turda kazanacağı bir zafer, Brüksel’in Türkiye’yi hukuk devleti olmadığı yönündeki her türlü eleştirisini geçersiz kılacak ve hatta bazı AB liderlerini Erdoğan’ın zaferini övmeye teşvik edecek.” 

“Şayet seçim ikinci tura kalırsa, Erdoğan Avrupa Konseyi’nin kullandığı dilin tonunu ya kendisine karşıt ya da destekçi gibi gösterip kampanyasının devamında kullanacaktır.”

AB LİDERLERİ İLE GÖRÜŞME DESTEK VERECEK

“Dış politika tarafında, Ankara, Haziran ayının sonuna kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Batı’nın vazgeçilmez muhatabı ve aynı zamanda Rusya’nın yakın müttefiki olduğunu göstermek için her türlü çabayı gösterecektir. Bu bağlamda Macron, Merkel ve Putin ile olası toplantılar veya telefon konuşmaları bu amaca hizmet edecektir.”

“Umuyorum ki, hüküm süren milliyetçi söylem, Suriye’nin kuzeyindeki ABD ordusuyla; Ege’de veya Kıbrıs açıklarında; ya da ağrılıklı olarak Avusturya, Almanya ve Hollanda’da yaşayan AB’li Türk vatandaşları oy kullanırken sıkıntılara evrilmez.”

TÜRKİYE’DE SİYASİ VE EKONOMİK TABLO ÇOK KASVETLİ

“Bu değerlendime Türkiye’nin siyasi mimarisi ve ekonomik beklentileri adına çok kasvetli bir tablo ortaya koyuyor. Aynı zamanda Batı ile gergin bir gelecek ilişkisini de öngörüyor. Ancak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde usulsüzlük meydana gelirse ilişkileri daha da zayıflatabilir.”

“Uluslararası gözlemciler, kuşkusuz sonuçları izlemek gibi zorlu bir görevi üstlenecekler.”

“Sonuç olarak, başkanlık seçimini öne çıkarma kararı basit bir soruyu gündeme getiriyor: Erdoğan’ın zaferine yönelik bu kadar dikkatli bir şekilde bir yola muhalefet edilebilir mi ? Eski Cumhubaşkanı Abdullah Gül 28 Nisan’da cumhurbaşkanlığına aday olmayacağını açıkladığında alternatif senaryolardan biri çöktü.”

“HER ŞEY AMA ERDOĞAN ASLA”

“Ancak otoktarik bir sonucun ortaya çıkma olasılığı “Her şey ama Erdoğan asla” sloganı etrafında yenilikçi politik taktikleri tetikledi. Mevcut durumda iki tablo ortaya çıktı:”

“Cumhurbaşkanlığı seçiminde görevdeki Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) desteğini aldı. Muhalefet partileri, bireysel aday çıkartmayı seçti. Muharrem İnce Cumhuriyet Halk Partisi’nden; İyi Parti’den Meral Akşener; HDP’den Selahattin Demirtaş; Saadet Partisi’nden Temel Karamollaoğlu görevdeki Cumhurbaşkanının ilk turda kazanmasını engellemeyi umut ediyor. İkinci tur, ilk turda en yüksek oyu alan iki aday arasında otomatik olarak şekillenecektir.”

“Milletvekili seçimleri için seçmenler iki güçlü koalisyon arasında seçim yapacaklar. Biri AKP, MHP ve BBP. Diğeri CHP, İyi Parti, HDP, SP ve daha küçük Demokrat Parti (DP) koalisyonu.”

“Gergin bir mücadele olacağı düşünüldüğünde, ya Türkiye’nin uzun bir iyileşme dönemine ihtiyaç duyacak demokrasisi kazanacak, ya da tek adam rejimi başa gelecek. Ve Çözüm sadece Türk vatandaşlarının elinde.”

Kaynak: ipahaber.com

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…