Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı başabaş, Cumhurbaşkanlığı 2. tura kalıyor

7 Mayıs 2018
Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı başabaş, Cumhurbaşkanlığı 2. tura kalıyor

Remres’in Millet İttifakı’nın açıklanması sonrasında yaptığı anket çarpıcı sonuçlar içeriyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. turunda Akşener veya İnce'nin kalması durumunda, Erdoğan'la başa baş bir durum görünüyor. İnce'nin adaylığının yeni açıklandığı göze alınırsa denge lehine değişebilir.

Son seçim anketi REMRES’ten: Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı başabaş, Cumhurbaşkanlığı 2. tura kalıyor

Demokrat Haber / Özel

REMRES Kamuoyu Araştırma şirketinin "Seçime Doğru: Mayıs - Rapor 1” anketi yayınlandı. Araştırma 0,97 güven sınırları içinde, 2,08 hata payı ile gerçekleştirildi.

Remres’in 1-2 Mayıs günlerinde muhalefet cephesinde alınan ittifak kararının, seçmen üzerindeki etkilerini ortaya koymak üzere yaptığı araştırma birçok önemli hususu ortaya koydu. NUTS 2 sistemine göre 26 bölgeyi esas alan 28 ilde tabakalı örnekleme ve ağırlıklandırma yöntemi ile 2586 kişi ile telefonla anket yöntemiyle yapılan çalışma şu verileri açığa çıkardı:

Diğer araştırmalardan farklı olarak Remres, öncelikle hiçbir ittifakın olmaması durumunda partilerin alacakları oyları sorguladı. Seçmen yönelimleri, herhangi bir ittifak oluşmamış olsaydı şu şekilde ortaya çıkıyordu:

AKP 32.6

MHP 4.5

CHP 18.3

İYİ Parti 12.2

HDP 8.4

Saadet 3.4

Diğer 1.1

Kararsız 10.2

Oy Vermem 9.

Bu tablodaki en çarpıcı sonuç MHP’nin ittifak olmaması durumuna alacağı öngörülen oy oranındaki dramatik düşüş olarak göze çarpmakta.

İttifakların oluşmasından sonra ise seçmenlerin tercihi şu şekilde tezahür ediyor:

Cumhur İttifakı: % 36.7

CHP+İYİ+SP+DP: % 35.9

HDP: % 9.7

Diğer 0.4

Kararsız 9.5

Oy yok 7.8

Burada yine çarpıcı eğilimler gözlemlemekteyiz. Cumhur ittifakını oluşturan partiler, ittifak sonrası tekil oylarının toplamının (37.1) küçük de olsa altında bir oya ulaşabiliyorlar (36.7).

Ayrıca muhalefet kanadının oluşturduğu ittifakın, kararsızlar ve küskünler nezdindeki etkisi açıkça görülebilmekte.

Kararsızlar dağıtılınca ise sonuçlar şu hali almakta;

Cumhur İttifakı 44.2

CHP+İYİ+SP+DP 43.4

HDP 12.1

Diğer 0.3

Bu tablodan görebildiğimiz; oluşturulan iki büyük ittifakın halk nezdinde neredeyse aynı oranlarda karşılık bulabilmeleri. HDP’nin de barajı aşması ve Doğu ve Güneydoğu milletvekillerini kaybetmemesi halinde meclis aritmetiğinin Cumhur İttifakı aleyhinde sonuçlanacağı öngörülmekte.

Bu tablodaki dikkat çekici bir başka sonuç ise HDP’nin baraj sorunu yaşamadığının ve seçmen kitlesini konsolide edebildiğinin açıkça görünmesi.

Yine bir başka altı çizilmesi gereken konu ise ittifaklar ile meclis dışında kalacak ve temsil edilemeyecek seçmen sayısının neredeyse 0 seviyesine indiğinin görülmesi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ İLK TURUNDA DURUM NE?

24 Haziran’da yapılacak bir diğer seçim olan Cumhurbaşkanlığı oylamasında, CHP adayı belli değilken oranlar şu şekilde görülmekte:

RTE: % 34.9

CHP Adayı: % 18.9

Meral Akşener: % 17.6

Selahattin Demirtaş 9.7

Temel Karamollaoğlu 3.4

Diğer 0.1

Kararsız 8.5

Oy vermem 6.9

Kararsızlar dağıtıldığında ise sonuç şu şekilde görülüyor:

RTE: % 41.2

CHP Adayı: % 21.7

Meral Akşener: % 20.6

Selahattin Demirtaş: % 12.5

Temel Karamollaoğlu: % 3.9

Diğer: % 0.1

Cumhur ittifakı haricindeki tüm partilerin ilk tura kendi adayları ile çıkması sonucunda her seçmen kitlesinin kendi adayına yönelecek olması seçimin ilk turda bitmesi ihtimalini ortadan kaldırmış görünüyor.

Ayrıca Milletvekili seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçları sorulduğunda kararsız ve oy vermeyeceğini belirten seçmenlerde gözlemlediğimiz fark; seçmenlerin cumhurbaşkanlığı seçiminde daha kararlı olduklarını ortaya koymaktadır.

Selahattin Demirtaş’ın şahsi oyunun HDP’nin parti olarak aldığı oydan az da olsa fazla olması da bir başka önem verilecek husus olarak gözükmekte.

İKİNCİ TURA CHP ADAYININ KALMASI DURUMDA NE OLUYOR?

RTE: % 42.3

CHP Adayı: %41.8

Kararsızlar: % 8.6

Oy vermem: % 7.3

2. tur oylamasına Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Adayının kalması durumunda Recep Tayyip Erdoğan yarışa bir adım önde başlıyor. Burada yarış; geleneksel Türk seçmen eğilimleri ile "Hayır Cephesi" mücadelesine bürünüyor. Bu noktada kararsızların sağlıklı bir biçimde dağıtılması oldukça zor görünmekte. Kararsızların seçim günü verecekleri karar, seçimin sonucunu belirleyecek gibi görünüyor.

İKİNCİ TURA MERAL AKŞENER’İN KALMASI DURUMDA NE OLUYOR?

RTE: % 41.1

Meral Akşener: % 41.0

Kararsız: % 9.6

Oy vermem: % 8.3

2. tur oylamasına Recep Tayyip Erdoğan ve Meral Akşener'in kalması durumunda adaylar yarışa kafa kafaya giriyor görünmekte. Bu noktada kararsızların anlamlı bir biçimde dağıtılması yine oldukça zor görünüyor. Genel olarak bu tur sonucuna HDP seçmeninin vereceği kararın yön vereceği ön görülebilir.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…