Bosna Hersek'ten Erdoğan'a: Biz senin tebaan değiliz

6 Mayıs 2018
Bosna Hersek'ten Erdoğan'a: Biz senin tebaan değiliz

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Balkan ülkelerine yönelik nüfuzunu geliştirme çabaları hem bölge ülkelerinde hem de Avrupa ülkelerinde rahatsızlık oluştururken, Bosna Hersek de tıpkı Almanya, Avusturya ve Hollanda gibi, kendi sınırları içinde 24 Haziran seçimlerine yönelik seçim propagandası yapılmasına sıcak bakmadığını açıkladı.

Erdoğan'ın 20 Mayıs'ta, Saraybosna'da burada yaşayan Türklere yönelik bir konuşma yapma planına, hükümetin Sırp ortağından ve Boşnak milletvekilinden tepki geldi. 

Bosna Hersek medyası ve siyasetçileri, meydanlarda kitlelere seslenme planlarının ülkenin egemenliğine bir darbe olduğu görüşünü dillendirirken, Bosna Hersek Dışişleri Bakanlığı’nın ve Cumhurbaşkanlığı’nın, Erdoğan’ın 20 Mayıs’ta Saraybosna’da yapmayı planladığı konuşmaya dair bir bilgisi olmadığı belirtildi. 

Yine aynı tarihte, ülkeye gidiş gerekçesi olarak Erdoğan'ın, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nin Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç’in özel davetlisi gibi gösterileceğine dikkat çekildi.

Bosna Hersek hükümetinin sadece Sırp ortağı değil, Boşnak kanadı da planlanan mitingden rahatsız. Daha İyi Gelecek için İşbirliği (SBB) partisi Genel Başkan Yardımcısı Adisa Arapoviç, Erdoğan'ın seçim kampanyası etkinliğini hedef aldı ve, "Bu kötü bir mesaj. Biz hiç haber vermeden ziyarete gelinecek tebaa değiliz" diye konuştu.

Boşnak milletvekili Sadık Ahmetoviç de tepki göstererek, “Eğer isteyen herkes, siyasi toplantılar düzenlemek için ülkemize gelirse, egemenliğimizi kaybederiz" yorumunda bulundu.

Planlanan miting ve ziyaret, hükümetin Boşnak ve Sırp ortakları arasında da gerilim yarattı. Sırp Cumhuriyeti lideri Milorad Dodik, Boşnak lider İzzetbegoviç'i, 'Erdoğan destekçisi' olmakla suçlarken, Bosna Herkes medyası da, Erdoğan'ın konuşmasını 1984 Kış Olimpiyatları için inşa edilen spor salonunda yapmayı planladığını duyurdu.

Erdoğan, Güney Kore ziyareti dönüşü uçakta yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerinin seçim kampanyasına yasak getirmesi nedeniyle Avrupa'daki Türklerle Bosna'a buluşmayı planladığını açıklamıştı. 

20 Mayıs'ta gerçekleşecek etkinliğe, Avrupa genelinde 10 bin Türk'ün gelmesi bekleniyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…