İslami-cihadist terörün hamisi Türkiye’, El Nusra’ya ‘ÖSO’ya katıl’ çağrısı yaptı

30 Nisan 2018
İslami-cihadist terörün hamisi Türkiye’, El Nusra’ya ‘ÖSO’ya katıl’ çağrısı yaptı

Suriye ordusunun Rusya desteği ile İdlib’e yönelik bir operasyon yapmasını engellemek isteyen Türkiye, El Nusra’dan ÖSO’ya katılmasını istedi.

Türkiye'nin Suriye’de Rusya ve İran’la kurduğu ortaklıkta şimdi de İdlib krizi baş gösterdi. Türkiye, İdlib’deki cihatçı örgütlerin varlığı nedeniyle 3 ülke arasındaki krizin ardından, El Nusra Cephesi adıyla bilinen Heyet Tahrir El Şam'a kendini lağvederek Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) katılma çağrısı yaptı.

SURİYE’DEN İDLİB’E OPERASYON

Heyet Tahrir El Şam’ın Türkiye’nin ÖSO’ya katılması çağrısına uymaması halinde ÖSO güçleri ve Ahrar El Şam gibi Türkiye denetimindeki gruplar, Suriye’den önce davranıp Heyet Tahrir El Şam’a yönelik yeni bir operasyon başlatacağı konuşuluyor. Konuyla ilgili gelişmeleri sayfalarına taşıyan New Arab Gazetesi, baş gösteren kriz sonrasında Türkiye’nin, Suriye Rejimi'nin İdlib'e operasyon başlatmasını önlemek için harekete geçtiğini, cihatçı gruplar arasında herhangi bir çatışma yaşanmadan önce El Nusra Cephesi’ni ikna etmek için Türkiye’nin devreye girdiğini iddia ediyor.

TÜRKİYE: ÖSO’YA KATILMAZSA SAVAŞ BAŞLAR

Gazete, Heyet Tahrir El Şam'a kendisini lağvedip ÖSO’ya katılma çağrısı yapan Türkiye’nin, örgütün çağrıya uymaması halinde ÖSO'yu oluşturan diğer gruplarla birlikte El Nusra Cephesi’ne karşı savaş başlatabileceğini bildirdi.

İdlib, Astana Süreci bağlamında çatışma azaltma bölgelerinden biri olarak belirlenmiş, Türkiye'nin gözlem noktaları aracılığıyla kenti kontrol etmesi ve süreci Astana bileşenlerinin kararına uygun olarak denetlemesi sağlanmıştı. Astana sürecinde varılan uzlaşma ile Doğu Guta ve Duma'yı terk eden cihatçı örgütlerin büyük çoğunluğu da bu sürede Türkiye’nin sunduğu olanaklarla İdlib’in yanı sıra Afrin, Azez ve Cerablus’a taşınmıştı.

RUSYA: İDLİB CİHATÇILARDAN TEMİZLENMELİ

Üç ülkenin dışişleri bakanlarının Moskova'daki görüşmelerinin ardından Türkiye ve İran'ın, Suriye'nin terör örgütü olarak tanımlanan El Nusra Cephesi ile IŞİD gibi örgütlerden temizlenmesi için Şam Rejimi'ne destek olmaları gerektiğini söyleyen Rusya’nın, bu kentin söz konusu örgütlerden temizlenmemesi durumunda Suriye rejimine destek vereceği ve kente operasyon başlatacağı konuşuluyordu.

TÜRKİYE, SURİYELİLERİ KENTE YERLEŞTİRME PLANI YAPIYOR

Türkiye gelinen noktada Suriye ordusunun Rusya desteğiyle İdlib'e yönelik bir operasyon başlatmasını engellemek için kentte güvenliği sağlayarak Suriyeli sığınmacıları bu kente yerleştirme planı yapıyor. Ancak İdlib’deki en güçlü gruplardan biri olan ve ateşkes dışında bırakılan El Nusra Cephesi’nin durumu, Türkiye’yi zorluyor.

CİHATÇI GRUPLAR ÇATIŞIYOR

Arap medyası bir süredir Doğu Guta ve Duma'yı cihatçı örgütlerden temizleyen Şam rejiminin, yönünü İdlib'e çevirdiğini yazıyor. Böyle bir operasyona Rusya'nın da Himeymim'deki hava üssünü kullanarak destek vereceği kaydediliyor. Şam Rejimi'nin İdlib'e ilerlemesinin öncelikli sebebinin ise Heyet Tahrir El Şam örgütünün bu kentte üslenmesi olduğu belirtiliyor. Türkiye ise Rusya, İran ve Şam yönetimlerinin operasyon baskısını bertaraf etmek için Heyet Tahrir El Şam'ı İdlib'den çıkartmaya çalışıyor.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken İdlib’den yeni çatışma haberleri de gelmeye başladı. İdlib’de Heyet Tahrir el Şam ile Özgür Suriye Ordusu'nu oluşturan gruplardan Suriye Tahrir Cephesi ve Soqour el Şam örgütleri arasındaki çatışmalar da artıyor.

Fars News'in haberine göre, son birkaç günde Özgür Suriye Ordusu'nun en az iki yöneticisi İdlib'de Heyet Tahrir El Şam tarafından düzenlenen saldırılarda öldürüldü. Her iki taraftan onlarca kişinin bu çatışmalarda hayatını kaybettiği belirtiliyor. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…