5 gündür yalanlama yok: Akar helikopterle mi gitti, 3 saat ne konuşuldu?

29 Nisan 2018
5 gündür yalanlama yok: Akar helikopterle mi gitti, 3 saat ne konuşuldu?

GÜL, SORUYA YANIT VERMEDİ, YALANLAMADI--Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanlarından İbrahim Kalın'ın, haftaiçi 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, 24 Haziran'daki cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmaması için 24 Nisan'da ikna ziyareti gerçekleştirdikleri iddiası kesinlik kazanıyor.

İlk olarak Haberturk.com'da ortaya atılan iddiada, Akar-Kalın ikilisinin Erdoğan tarafından Gül'e gönderildiği ve Gül'ü aday olmaması için ikna etmekle görevlendirildikleri belirtilmişti. 

Cumhuriyet Gazetesi de aynı iddiayı manşetine taşırken, haberin medyada yer almasının üzerinden beş gün geçmesine rağmen, ne Akar ne de Kalın cephesinden henüz bir yalanlama gelmiş değil. 

Sözcü Gazetesi ise, 29 Nisan Pazar tarihli haberinde aynı konuya odaklanarak taraflara bir dizi soru yöneltti. Akar-Kalın ikilisinin ziyareti helikopterle gerçekleştirdiği, görüşmenin üç saat sürdüğü, Gül'ün adaylığı ile ilgili ne konuşulduğu ve son olarak Habertürk sitesinin yayın yönetmeninin bu haber nedeniyle mi görevden alındığı sorularını soran gazete, beş gündür konuya dair taraflardan yalanlama gelmediğine de dikkat çekti. 

Olayın geçmişini hatırlatan gazete, Gül'ün 24 Nisan'da Necmettin Erbakan Ödülleri törenine katılmasının öncesinde Akar ve Kalın tarafından ziyaret edildiği iddiasını hatırlattı ve iddiayı ilk gündeme getiren Habertürk internet sitesinin bir süre sonra haberi sitesinden kaldırdığına dikkat çekti. 

Görüşmenin 3 saat 5 dakika sürdüğü iddiaları bir yana, Cumhuriyet Gazetesi de 28 Nisan tarihli haberinde, görüşmeyi 'Apoletli temas' başlığıyla manşetine taşıdı. Akar ve Kalın'ın Gül'den aday olmaması 'ricası'nda bulunduğu belirtilen haberin yankıları sürerken, bu kez de Habertürk sitesinin Genel Yayın Yönetmeni Barış Erkaya görevden alındı.

Erkaya, sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

"Bugün itibarıyla haberturk.com'daki 9 yıla yakın süren serüvenime kişisel sebeplerle son vermiş bulunuyorum."

Gül de 28 Nisan Cumartesi günü düzenlediği ve aday olmayacağını açıkladığı basın toplantısında, Akar-Kalın ikilisinin iddia edilen ziyaretine dair soruya yanıt vermedi. Yanıt vermemesi iddiayı daha da güçlendirdi, neredeyse kesinleştirdi. Belki de Gül'ün bu kez açık konuşması, ortaya bir muhalif kimlik koyması bu 'apoletli' baskının etkisi de var.

'28 Şubat'tan beter vesayet'

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise bu durumu, "28 Şubat'tan beter vesayet" olarak tanımlarken, eleştirilerini şöyle sürdürdü:

"Genelkurmay Başkanı ile Saray Sözcüsü'nün ziyareti anlamlıdır. Şimdi konuşmayacağım, daha sonra kapsamlı üzerinde duracağım. Bir kişi kendi tek adam düzenini güçlendirmek istiyorsa buna şiddetle karşı çıkacağım. 28 Şubat diye bağırıp ondan daha ağır bir vesayeti topluma giydirmeye çalışanlara karşı çıkacağım. Demokrasinin üzerindeki vesayeti kabul etmiyorum. Ali Fuat Başgil olayına bakın. Şimdi ise benzeri 2018'de yapılmak isteniyor.” CHP lideri konuşmasında “Her yerde OHAL ilan ettiler. Hadi Ankara'yı anlarım ama Edirne'de, Rize'de OHAL'e ne gerek var? Asker orada, darbe falan yaparlar dersin. Ama Edirne'den, Ankara'ya gelip darbe mi yapacak?"

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…