'Ayrılıklar şüphesiz ki demokrasinin gereğidir'

28 Nisan 2018
'Ayrılıklar şüphesiz ki demokrasinin gereğidir'

AKP'li Erdoğan'ın sözcüsü İbrahim Kalın ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ı adaylıktan vazgeçirmek için görevlendirdiği iddia edilen Abdullah Gül, adaylık tartışmalarına dair yaptığı açıklamada geniş bir mutabakat olursa aday olabileceğini ancak mutabakatın oluşturulamaması nedeniyle adaylığının da söz konusu olmadığını belirtti

Abdullah Gül, adaylığına ilişkin soruları cevapladı. Gül, Saadet lideri Temel Karamollaoğlu’nun talebi sonrası tartışmaların açığa çıktığını ve kendisinin bu yönde bir talepte bulunmadığını söyledi. Kendisini eleştiren AKP’lilere yönelik “Ayrılıklar şüphesiz ki demokrasinin gereğidir” diyerek yanıt veren Gül’ün konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

  • Türkiye iç ve dış şartlar içerisinde büyük zorluklarla karşı karşıya. Barışa ve huzura ihtiyaç varken, daha çok kutuplaşma ve kaygı ortamı var. Tarihimizin çok ciddi beka sorunları ile karşı karşıyayız. Ekonomik sorunların da ciddi boyutlara ulaştığınızı görüyoruz. Türkiye için neyin iyi olduğunu konuşmaktan çok, siyasi manevraları kişiler üzerinden saldırılarla meşgulüz.
  • Barış ve huzur içerisinde yaşayacağımız, geleceği aydınlık bir Türkiye istiyoruz.
  • Seçimlerin erkenden yapılacağının anlaşılması üzerine Temel Karamollaoğlu’nun ismimi zikretmesi benim dışımda gelişmiştir. Benim organize ettiğim bir süreç değildir. Benim siyaset tecrübe ve anlayışıma güvenenlerin talebinden ortaya çıkmıştır.
  • Ben de geniş bir mutabakat olursa üstüme düşeni yapmaktan çekinmeyeceğimi söylemişimdir. Toplumun büyük bir kesiminden böyle bir talep olursa gerekeni yaparım. Temel Bey’in çabalarını takdirle karşılıyorum. Temel Bey’in çabaları sonrası geniş bir mutabakat  ortaya çıkmamıştır. Bu nedenle adaylığım söz konusu değildir.
  • Benimle ilgili zaman zaman saygısızlık boyutuna ulaşan açıklamalara şunu söylüyorum. Benimle ilgili sözlerini avuçlarının aralarına başlarını alarak bir mukayese etsinler. Tavsiyem, uyarım daha yapıcı bir şekilde kampanya yürütülmeli.
  • Türkiye’nin geleceği; hukukun üstünlüğünden, kuvvetler ayrılığının gerçekleşmesinden, liyakat, şeffaflık ve hesap verilebilirlik üzerinden geçiyor. Ben şu anki pozisyonumu ilan ettikten sonra polemik olsun istemiyorum.

Gül, gazetecilerden soru almayarak basın açıklamasını sonlandırdı.

Anadolu Ajansı @anadoluajansi

Abdullah Gül gündeme ilişkin soruları cevaplıyor

periscope.tv

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…