CHP'den 'Demokratik Hamle': 15 Vekil İYİ Parti'ye Geçti

22 Nisan 2018
CHP'den 'Demokratik Hamle': 15 Vekil İYİ Parti'ye Geçti

Altay: Siyasi değil ama demokratik bir tasarruf --İYİ Parti, CHP'den 15 milletvekilinin katılımıyla TBMM'de grup oluşturabilecek sayı olan 20'ye ulaştı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, partisinden 15 milletvekilinin istifa ederek, İYİ Parti'ye katıldığını bildirdi. 

İYİ Parti'nin Kurucular Kongresinin ne zaman yapıldığı ve seçime girmek için gerekli 6 aylık süreyi tamamlayıp tamamlayamadığı tartışma konusuydu ve Yüksek Seçim Kurulu'nun bu konu hakkındaki kararı bekleniyordu. CHP'nin bu hamlesiyle İYİ Parti'nin önündeki olası engel kalktı.

Altay: Siyasi değil ama demokratik bir tasarruf

Altay, CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, Grup Başkanvekilleri Özgür Özel, Engin Özkoç ve partisinden istifa eden 15 milletvekili ile Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Altay, "Siyasi değil ama demokratik bir tasarrufla CHP'ye mensup 15 Sayın milletvekili partimizden bugün istifa ettiler ve İYİ Parti'ye katıldılar" dedi ve şöyle devam etti:

"Bu, zor bir görevdir. Bu attığımız adım demokrasinin önüne kurulan tuzağı temizleme adımıdır.

"Bu tuzak dünkü YSK'daki tartışmayla açığa çıkmıştır. Kurul bir karar veremedi. Çok basit bir karar her seçimde kolaylıkla verilir. Kurul'un bu kararı pazartesiye ertelemesi sinsi planlar olduğunu göstertiyor.

"Türkiye'yi demokrasiye taşıma kararı"

"81 milyon vatandaşın sorumluluğunu omuzlarımızda taşıyoruz. Kavganın bile mertçe olanı makbuldür. Ve şimdi bu noktada mertliği bozacak adımlar atmanın peşindesiniz er meydanı şartların yaratmak bizim görevimiz.

"15 arkadaşımız fedakarca bu adımı attılar. Bu karar Türkiye'yi demokrasiye taşıma kararıdır. 24 Haziran'a kadar başka tuzakların da kurulabileceğini biliyoruz. Bu halede olduğu gibi bundan sonraki süreçte de CHP büyük demokrasi davasını zafere ulaştırmak için CHP gerekli her adımı atacaktır."

Sinsi planlar var.. YSK üzerinde baskı var

Altay'dan sonra söz alan Bülent Tezcan şu ifadeleri kullandı:

"Altay çerçeveyi çizdi ve gerekçeleri açıkladı. Şunun bilinmesinde yarar var. 15 milletvekilimiz Genel Başkanımızın talimatı ile parti görevini yere getirerek istifa ederek İYİ Parti'ye geçmiştir. Tarihi bir görevdir. Tarih onları partilerinden ayrılanlar olarak yazmayacak. Partilerinin verdiği görev doğrultusunda demokrasiyi icra eden kahramanlar olarak yazacak. Teşekkür ediyoruz, millet kendilerine teşekkür ediyor. Neden böyle bir tabloya ihtiyaç oldu. 24 Haziran'a giderken bu yol tek adam rejiminin tuzaklarıyla donatılmış bir yol. Bizim görevimiz bu tuzakları birer birer temizlemek. Bu adım tuzakları temizleme adımıdır. İYİ Parti2nin seçimlere girme hakkı olduğunu herkes biliyor. YSK'nın tereddüte düşen, aleyhte düşünen üyeleri de biliyor. Seçimlere girme hakkı olan bir partiyi seçimlere sokmamanın amacındalar. Yargıtay Başsavcılığı, 10 siyasi parti şartları yerine getirmiştir, seçime girebilir diye yazı gönderdi. YSK'nın dün 10 partiyi açıklaması gerekiyordu. Dünkü kararını yarına erteledi. Bu kurulun üstünde baskı olduğunun delilidir. Yarına neyi bekliyorsunuz. Sicili Yargıtay Başsavcılığı tutar, onun tespiti esastır. Bugüne kadar 58 yıldan bu yana YSK denetiminde yapılan seçim tecrübemiz var. Bu işler bugüne kadar hep böyle olurdu. Bugün buradan ayrılma planı olduğunu görüyoruz. Kurul bir karar veremedi, her seçimde bu karar kolayca verilir. Kurulun bu kararı pazartesiye ertelemesi sinsi planları ortaya koyuyor."

YSK Başkanı İYİ Parti sorusuna yanıt vermedi

CHP, İYİ Parti'nin seçimlere katılabilmesi için 15 vekilini görevlendirdiği sıralarda Yüksek Seçim Kurulu (YSK) başkanı Sadi Güven, gazetecilerin "İYİ Parti seçimlere katılabilecek mi" sorusuna yanıt veriyordu. 

Gazetecilerin CHP'li 15 vekilin İYİ Parti'ye geçtiğini söylemesi üzerine Sadi Güven bu soruya "Duymadım" diyerek net bir yanıt vermedi.  

Güven'in yanıtı şöyle:

 "Siyasi partilerin ne şekilde seçim girebilecekler siyasi partiler kanunda yazıyor. Kamuoyunda YSK'yı yıpratıcı şekilde açıklamalar oluyor. Bu açıklamalar YSK'ya zarar verdiği gibi Türk demokrasisine de zarar veriyor. Seçim takvimi için uyum yasalarının geçmesi gerekiyor. Seçim takvimini açıklamak için onu bekliyoruz."

İYİ Partiye geçen vekiller

Altay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla istifa eden isimleri şöyle sıraladı::

"Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile Erkan Aydın, Çorum Milletvekili Tufan Köse, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş.

İYİ Parti Mecliste grup oluşturabilecek

Toplam milletvekili sayısı 5 olan İYİ Parti, CHP'den 15 milletvekilinin katılımıyla TBMM'de grup oluşturabilecek sayıya ulaştı.

Seçim Kanunu'nda, "Siyasi partilerin milletvekili genel ve ara seçimlerine ve belediye başkanlığı ile belediye meclisi, il genel meclisi üyelikleri genel ve ara seçimlerine katılabilmeleri için illerin en az yarısında, oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olmaları veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde gruplarının bulunması şartı" hükmü yer alıyor.

CHP'li İlhan Cihaner'den itiraz

15 CHP'li milletvekilinin İYİ Parti'ye geçmesine ilk itiraz  CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner'den geldi. 

Cihaner kişisel Twitter adresinden şu tweet'i attı.

İlhan Cihaner
 
@ilhancihaner

ÖDP, TKP ve DSP için de 20’şer vekil isteriz!

Cihaner neden itiraz ettiğini, CHP İçtüzüğündeki partiyi "çağdaş demokratik sol" parti olarak tanımlayan 4. madde ile gerekçelendirdi. 

İlhan Cihaner
 
@ilhancihaner

CHP Tüzük Madde 1/4:
(4) Cumhuriyet Halk Partisi, başta Kurtuluş Savaşımız olmak üzere Aydınlanma ideallerini, emek mücadelelerini, sosyal demokrasinin özgürlük, eşitlik ve dayanışma ilkelerini benimseyen çağdaş demokratik sol bir siyasal partidir.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…