Abdüllatif Şener: Seçimin kaderi Kürtlerin elinde

19 Nisan 2018
Abdüllatif Şener: Seçimin kaderi Kürtlerin elinde

"Muhalefet bu cepheye karşı bir büyük birlikteliği seçim sürecinde oluşturabilir. Maalesef muhalefetin en büyük sorunu Erdoğan’ın meşru gördüğünü meşru, gayri meşru gördüğünü gayri meşru olarak görmesidir. Erdoğan HDP’yi kriminalize ettiği için muhalefet de HDP’yi bu birliktelik formülünün dışında tutmaya çalışmıştır.

AKP eski Genel Başkan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 24 Haziran'da düzenlenmesine karar verilen erken seçimin kaderini Kürt seçmenin belirleyeceğini söyledi. 

AKP-MHP ittifakının ani bir kararla erken seçime gitmesinin ardında, kötüleşen ekonomik durumun ve buradan en az hasarla çıkabilme çabasının bulunduğuna dikkat çeken Şener, 'baskın' olarak nitelediği seçimlerin kararının, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin kılavuzluğunda alındığını hatırlattı.

Şener, Türkiye'nin ağırlaşan şartlarına atıfta bulunarak erken seçime gidilmesinin, siyasi iktidarın yönetiminden kaynaklanan şartların daha da kötüleşeceğinin öngörülmesiyle ilişkili olduğunu belirtti. 

Mezopotamya Ajansı'ndan Kenan Kırkaya'nın haberine göre, Şener, “Bu karar yine Bahçeli’nin kılavuzluğunda bir erken seçim kararı alındığını gösteriyor. 24 Haziran hazırlık açısından çok kısa bir süreyi ifade ediyor. Acele, baskın seçime giderek muhalefeti hazırlıksız yakalamayı amaçlıyorlar. Böyle bir ortamda avantaj sağlayacaklarını düşünüyorlar” ifadelerini kullandı.

Ülkenin seçime gittiği atmosferin ağırlığına dikkat çeken Şener, AKP'nin bu durumu lehine çeviremeyeceğini savundu ve ekledi:

"Ekonomi son derece kötü. Bütün gelir grupları, herkes çok zor durumda. İşsizliğin son 10 yılda en yüksek olduğu noktadayız. Enflasyonun en yüksek olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Ekonomi kötü ve bütün gelir grupları bundan etkilendi.

İç ve dış siyasetten rahatsızlıklar var. Bu baskın seçimle AKP ve Erdoğan’ın sonuç alabileceğini düşünmüyorum. Bu durum aksine toplumun kısa sürede bu iktidardan ve kötü yönetimden kurtulmasının fırsatı olabilir. Muhalefet bunu değerlendirebilir. O yüzden belki de hayırlı olmuştur."

AKP ve MHP'nin, derinleşen ekonomik krizin girdabına kapılmadan daha az hasarla seçimi atlatma hesabı içinde olduğunu savunan Şener, bunun yönetimin krizi kalıcı algıladığı anlamına geldiğine işaret etti. 

Şener sözlerini şöyle sürdürdü:

"Muhalefet bu cepheye karşı bir büyük birlikteliği seçim sürecinde oluşturabilir. Maalesef muhalefetin en büyük sorunu Erdoğan’ın meşru gördüğünü meşru, gayri meşru gördüğünü gayri meşru olarak görmesidir. Erdoğan HDP’yi kriminalize ettiği için muhalefet de HDP’yi bu birliktelik formülün dışında tutmaya çalışmıştır.

Muhalefet buna alet olmuştur. Bunun seçim süreci içinde çözümleneceğini umuyorum. İlk turda partiler adaylarını gösterebilirler. HDP’nin adayı olabilir. Herkes adayı ile ilk tur seçimlerden çıkar. İkinci turda bütün bu partilerin ve özellikle HDP seçmeninin oy verebileceği birinin kalmasını sağlamak lazım."

Kürt seçmenin seçimin kaderini belirleyeceğini inandığını kaydeden Şener, önceki seçimlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı belirleyen Kürt seçmenin mutsuz olduğunu dile getirdi ve HDP'nin, AKP'ye oy veren ve mutsuz olan seçmeni oradan uzaklaştırmanın tek aracı olduğunu kaydetti.

Şener, CHP ile HDP'nin buna göre hareket etmesini umduğunu sözlerine ekledi. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…