Erdoğan açıkladı: Seçim 24 Haziran'da

18 Nisan 2018
Erdoğan açıkladı: Seçim 24 Haziran'da

AKP'li CB Tayyip Erdoğan, Saray'da MHP lideri Bahçeli ile görüşmesinin ardından 'erken seçim' gündemiyle bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, erken seçimin 24 haziran 2018 Pazar günü yapılacağını duyurdu.

Dün Bahçeli'nin, İYİ Parti’nin seçime girmesini engellemek için 26 Ağustos tarihini özellikle seçmiş olduğu söyleniyordu. Eğer YSK, İYİ Parti’nin 1 Nisan’da yaptığı kongreyi geçerli kabul ederse ancak 1 Ekim’den sonra yapılacak bir seçime girebilir. Erdoğan'ın bu açıklaması durumu netleştirdi. İkilinin erken seçimin zamanlaması ve açıklanması konusunda önceden hesap yaptıkları anlaşıldı. Saadet-İyi Parti-Demokra Parti ittfakı, AKP-MHP ittifakından oy alabilecek bir seçenekti.. Seçim tarihinin 24 haziran'a alınması hem bu seçeneği güçsüzleştirmeye hem de ekonomik krizi sonuçlarının ortaya çıkacağı bir zamandan kaçınmaya yönelik. Öte yandan, 'cumhur ittifakı' denen faşist cephe kendi hazırlıklarını bitirmişken muhalefet hala ittifak görüşmelerini sürdürüyordu...

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

  • 15 Temmuz darbe girişiminin başarısızlığıa uğratılması birçok alanda olduğu gibi siyasette de yeni bir dönemin miladıdır. Milletimizin darbe gecesi gösterdiği kahramanlık asla unutulmayacaktır. Demokrasi nöbetleri, mileltimizin istiklal ve istikbaline sahip çıkma iradesinin bir sembolü olmuştur. Yenikapı'da yaptığımız miting ise milletimizin biz siyasetçilere verdiği mesajı açık ve net birş ekilde ortaya koymuştur.
  • 16 Nisan halkoylamasına giden süreçte bu yolda ortaya çıkmıştır. Anayasa değişikliğinin, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile ilgili hükümleri seçimlerden sonra yürürlüğe girecek. Türkiye hâlâ 16 Nisan'dan sonra eski diye ifade edebileceğimiz sistemle yönetilecektir.
  • Eski sistemin hastalıları, attığımız her adımda karşımıza çıkabiliyor. Bizim tercihimiz, 2019 seçimlerine kadar dişimizi sıkmaktan yana olmuıştır. Ancak Suriye'de sınır ötesi operasyonlar, bölgede yaşanan tarihi önemdeki hadiseler, Türkiye'nin belirsizlikleri aşmasını zorunlu hâle getirmiştir.
  • Kararların daha güçlü alınabilmesi için yeni yönetim sistemine geçiş aciliyet kazanmıştır.
  • Bahçeli'nin yaptığı çağrıyı yetkili kurullarımızda müzakere ettik.Yeni yönetim sistemine geiş giderek aciliyet göstermektedir. Bahçeli'nin çağrısınuı yetkili kurullarla görüştük. Ülkemizin karşı karşıya bulunduğıu sorunlar nedeniyle olumlu yaklaştık.
  • Seçim konusunu ülkemizin gündeminde bir an önce çıkarmak şarttır. Seçimlerin 24 Haziran 2018'de yapılmasına karar verdik. Milletimize hayırlı olsun diyoruz

AKŞENER'DEN AÇIKLAMA: ADAY OLACAĞIM

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İYİ Parti'nin seçime gireceğini açıkladı. Akşener, 100 bin imza ile aday olacağını söyledi.

Akşener şunları söyledi:

"Arkadaşlarımız canlı heyecanlı. İktidar partisinin en önemli alternatifinin İYİ Parti olduğu ortaya çıktı. Abiler korktu. Ben bu abilerin korktuğunu biliyordum ama bu kadar korktuklarını düşünmüyordum. Bu seçimin bizim açımızdan herhangi bir problemi yok. İYİ Parti bu seçimin bir an önce olmasını arzu etti. 15 Temmuz’da yaparlar demiştim. Abileri tanıdığım için haklı çıktım. Seçim çalışmalarına başlıyoruz. Seçim güvenliğini, sandıkların güvenliğini sağlamak çok önemli."

"Türkiye'nin gerim gerim gerilmekten bıktığını biliyorum. Aziz Türk milletinin bıktığını, artık kusma haline geldiğini biliyorum bu aşırı gerginlikten. Biz birinci kongremizi 10 Aralık'ta tamamladık. 68 il ve ilçe teşkilatımız buna bağlı olarak kuruldu. Ve o günden itibaren saydığınızda 10 Haziran itibariyle seçime girmeye hazırdır. Herkes ayağını denk alsın. İYİ Parti seçime girecek ve alacak. Abilerin de bu kadar korktuğunu görmüş olduk. Cumhurbaşkanı adayıyım. 100 bin imzayla cumhurbaşkanı adayı olacağım"

CHP: BİZ SEÇİME HAZIRIZ

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, 24 Haziran'da yapılacak seçim hakkında açıklama yaptı. Tezcan, "Biz seçime hazırız" dedi. Tezcan, TBMM'nin derhal OHAL'i kaldırması gerektiğini vurguladı.

Tezcan, şunları söyledi:

Biz dün çok açık biçimde "Hodri meydan" dedik, "Seçime hazırız" dedik. Yarın olacakmış gibi hazırız. Biz seçimden kaçmayız, kaçmadık. Başka bir şeyi de milletin bilmesinde fayda var. Bu hükümet, yönetme özürlüdür. Bu erken seçim çağrısı, yönetememenin ikâhıdır. Bugün Erdoğan açıklamasında erken seçimle ilgili gerekçesini ileri sürerken 16 Nisan'dan bu yana eski sistemle devam ediyoruz, hastalıklar sürüyor dedi.

Buna kargalar bile güler. 16 Nisan'dan beri Türkiye'de bir tek adam rejimi hakimdir. Bunu herkes biliyor. Ortada parlamentoyu, başbakanı, hükümeti devre dışı bırakan, Recep Tayyip Erdoğan'ın iki dudağı arasında ülkeyi yöneten bir sistem vardır. Yönetemiyorsunuz, doların, euronun ateşini alamıyorsunuz. Dışarıda Türkiye'yi rezil ettiniz, yönetemiyorsunuz.

Bu hükümet yönetme özürlüdür. Tek Adam koalisyonun sözcüsü Devlet Bahçeli erken seçim çağrısı yaptı. Bugün koalisyonun büyük ortağı Tayyip Erdoğan seçim tarihini 24 Haziran olarak açıkladı.



ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…