Dışişleri Bakanı adayı Pompeo'dan Türkiye'ye suçlama: Suriye'yi bölüşüyor

13 Nisan 2018
Dışişleri Bakanı adayı Pompeo'dan Türkiye'ye suçlama: Suriye'yi bölüşüyor

Pompeo: 'Suriye'yi bölüşmek için oradaydılar. Son derece karmaşık duruma Türkiye'nin Afrin'e girmesi eklenince bir çomak daha sokuldu'' dedi ve ABD’nin de Suriye ile ilgili yapılan toplantıda bulunması gerektiğini kaydetti.

ABD Senatosunda, Trump’ın bir sabah twiti ile göreve aday olarak gösterilen Mike Pompeo’nun perşembe günü ilk Senato toplantısı yapıldı.

Pompeo uzun saatler boyunca süren Senato soru-cevap sezonunda Türkiye ile ilgili olarak beklendiği gibi yoğun sorulara muhatap olmadı. Onun yerine Türkiye ile ilgili soru, NATO’nun kuruluş günü olan 4 Nisan tarihinde Ankara’da yapılan Rus, İranlı ve Türk liderlerin toplantısı ile ilgili oldu. 

putin erdoğan ruhani

Türk hükümetini eleştirileri ile de bilinen Demokrat Partili Senatör Robert Menendez, Türkiye'yi kastederek "NATO müttefiki bir ülke Rusya'dan S-400 alıyor, IŞİD'i birlikte yendiğimiz Kürtlerle savaşıyor’’ dedi önce.

Sonra o esnada arkasına koyduğu ve Rus lideri Putin, İran lideri Ruhani ve Türk lideri Erdoğan’ın Ankara’da çektirdiği resmi göstererek  "bu fotoğrafta Amerika nerde?" sorusunu yöneltti.

 Pompeo’nun cevabı aynı derecede ilginç oldu.

Pompeo, bu üçlünün Ankara’da Suriye’yi bölüşmek için bulunduklarını kaydetti.

Bu, Dışişleri Bakanı namzetinin, yeni pozisyonuna geçerken Türkiye ile ilgili söylediği ilk demeç olması itibariyle önemli idi.

Erdoğan, Putin ve Ruhani’nin Suriye’ye, bu liderlerin ileri sürdüğü gibi, barış getirmek için değil, Suriye’yi bölüşmek için bir araya geldiğini söylüyordu.

Pompeo şu cevabı verdi: 'Suriye'yi bölüşmek için oradaydılar. Son derece karmaşık duruma Türkiye'nin Afrin'e girmesi eklenince bir çomak daha sokuldu'' dedi ve ABD’nin de Suriye ile ilgili yapılan toplantıda bulunması gerektiğini kaydetti.

Türkiye’nin stratejik önemi veya NATO müttefikliğine atıf yapmaması önemli idi Bakan namzetinin.

Hatırlanacağı gibi Pompeo, kendisi de bir Kongre üyesi, hem de İstihbarat Komisyonu başkanı iken, bundan sadece 20 ay kadar önce, .2016 15 Temmuz darbesinin başarısız olduğunun ortaya çıktığı saatlerde Erdoğan’ın Türkiye’yi ‘totaliter İslamcı bir diktatörlük’ haline getirdiğini söylemişti.

 

İlhan Tanır / Ahvalnews

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…