‘Muhtarlara silah eğitimi verilmesi bir iç savaş hazırlığı mı?’

13 Nisan 2018
‘Muhtarlara silah eğitimi verilmesi bir iç savaş hazırlığı mı?’

15 Temmuz sonrası ilan edilen olağanüstü hâl (OHAL) kapsamında çıkartılan 696 sayılı KHK ile bir kez daha gündeme gelen bireysel silahlanma tartışması, “milisleşme” endişelelerini artırırken konuya ilişkin tepkiler devam ediyor.

İlgili Kanun Hükmünde Kararnamenin 121. maddesi, darbe girişiminin bastırılmasının yanı sıra terör eylemleri ve devamı niteliğindeki olayları bastıran sivillere de yargılanma muafiyeti getiriyor.

Tartışma yaratan KHK sonrası İYİ Parti lideri Meral Akşener’den, Tokat ve Konya'da silahlı eğitim kampları olduğu yolunda duyumlar aldıklarına dair bir açıklama gelmiş konu yargıya taşınmıştı.

Silahlı eğitim konusunda son tartışma yaratan gelişme ise Bursa’da polisler tarafından muhtarlara poligonda silah eğitimi verilmesine yönelik… 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Avukat Gülseren Yoleri, durum için “kaygı verici” diyor.

Mezopotamya Ajansından Elif Çetiner’e konuşan Yoleri, tüm dünyanın aksine Türkiye’de bireysel silahlanmanın teşvik edildiğini savunarak, bulundurulmasına izin verilen mermi sayısının 200’den 1000’e çıkarılmasını hatırlatıyor:

“Bir insanın evinde neden 1000 mermi bulunsun, buna ihtiyaç olacak ne yaşanacak sorusu önemli. İnsan hakları savunucuları olarak bunu düşünmek bize kaygı veriyor.” 

“Bu iş sadece kaba bir siyaset konusu değildir” diyen Yoleri, “Uzun süre ve sürekli travmaya maruz kalan toplumlarda iç savaş benzeri iç çatışmalar kolaylıkla meydana gelebilir. Hükümet bunun farkında ve bilincinde. Sonucun bir çeşit çatışma olduğunu bilen hükümet, kendi tarafını güçlendirmek için muhtarlar gibi yerelde hükümeti temsil eden yapılara silah eğitimi verip, kullanmaya teşvik ediyor” görüşünü savunuyor ve ekliyor:

“Biz insan hakları savunucuları olarak şiddet ortamının giderek törpülendiği, yok edildiği anın arzusunu taşıyoruz. Fakat hükümet bunun tersi için çaba gösteriyor. Hükümetin kafasında iç çatışmalara götürecek düşünceler var. Bunlar kaygı verici.”

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp da konuyu Meclis’e taşıyanlardan. Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada “Muhtarlara uzun namlulu silahlarla eğitim vermenin bir iç savaş hazırlığı olduğunu hepimiz görüyoruz” ifadesini kullandı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…