Pentagon’da Suriye'ye karşı askeri seçenek mesaisi

10 Nisan 2018
Pentagon’da Suriye'ye karşı askeri seçenek mesaisi

ABD Savunma Bakanlığı Suriye'de Esad rejimine yönelik bir dizi askeri seçenek için hazırlık yapmaya başladı.

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) ABD Başkanı Donald Trump’a, Suriye’de abluka altındaki Duma kasabasında muhaliflerin Esad rejiminin gerçekleştirdiğnii iddia ettiği, Suriye'nin kesinlikle redeettiği ve rusya'nın prvokasyon olduğunu öne sürdüğü kimyasal saldırıya cevap vermek üzere bir dizi askeri seçenek sunacağı bildirildi.

Trump: Suriye konusunda büyük bir karar vereceğim

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'deki kimyasal gazlı saldırı iddiasıyla ilgili askeri liderlerle görüşerek 24 ya da 48 saat içinde büyük bir karar vereceğini duyurdu.

Kararını büyük olasılıkla gün bitmeden vereceğini söyleyen Trump, askeri seçeneğin de masada olduğunu kaydetti.

Saldırının ardındakiler için, “Rusya mı, İran mı, Esad mı yoksa hepsi birlikte mi bulacağız” diye konuşan Trump, Beyaz Saray'daki kabine toplantısının açılışında gazetecilere yaptığı değerlendirmede, Duma'da yaşananları "masumlara yönelik hain saldırı" olarak nitelendirdi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan ABD Genelkurmay Sözcüsü Albay Patrick Ryder, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford’un Trump’a çeşitli seçenekler sunduğunu, ancak bunların detayları hakkında bir değerlendirme yapmayacağını söyledi.

Amerikan ordusunun söz konusu kimyasal saldırıyı nasıl değerlendirdiğine ve bunun askeri bir cevabının olması gerekip gerekmediğine ilişkin bir soru üzerine Ryder, “Televizyonda gördüğümüz resimler korkunç. (Askeri seçenek) kesinlikle değerlendiğimiz bir şey.” ifadesini kullandı.

Trump

Albay Ryder şunları kaydetti:

“Bir cevap vereceksek bunun hangi seçeneklerden oluşacağı hakkında konuşmayacağım. Görevimiz Başkana seçenekler sunmak. Bu korkunç olay ışığında olduğumuz nokta şu; potansiyel askeri seçeneklere bakıyoruz ve bunu Başkana sunuyoruz.”

AA muhabirine açıklama yapan Pentagon sözcülerinden Eric Pahon da ABD ordusunun Trump’a esneklik sağlamak üzere birçok seçenek sunacağını belirtti.

Pahon, “Bazıları askeri, bazıları diplomatik olmak üzere birçok seçeneğimiz masada şu anda, ancak Başkan karar vermeden bunları konuşamam.” dedi.

Kuvvet komutanları Washington’da

ABD ordusunun kuvvet komutanlarının da bu akşam Beyaz Saray’daki ulusal güvenlik toplantısına katılmak üzere Washington’da olduğu bildirildi.

Trump’ın kabine toplantısı sırasında 78 kişinin hayatını kaybettiği kimyasal saldırıya cevap vermek üzere 24 ile 48 saat içerisinde büyük bir karara varacağını ifade etmesi, ABD’nin Suriye rejimine karşı bir saldırı yapılacağı yorumlarına neden oldu.

Diğer taraftan Trump’ın başta Fransa ve İngiltere olmak üzere birçok ülke lideri ile görüşmesi ABD’nin böyle bir saldırıyı tek başına yapmayacağı değerlendirmelerini beraberinde getirdi.

ABD’ye ait destroyerin Kıbrıs’tan hareket etmesi tartışmalara neden oldu

Öte yandan ABD donanmasına ait USS Donald Cook adlı “Aleigh Burke” sınıfı destroyer gemisinin Kıbrıs Rum Kesimi’nin Larnaka Limanı’ndan ayrılması tartışmalara yol açtı.

Bazı haber kanalları destroyerin Suriye karasularına yaklaştığını öne sürdü.

Donald Cook (DDG-75) adlı füze destroyerinin, Tartus’un 100 kilometre açığına kadar geldiği iddia edildi.

Rus uçaklarının gemiyi dört defa alçak uçuş ile taciz ettiği de iddialar arasında yer alıyor.

ABD Donanmasından ise geminin Larnaka’dan ayrıldıktan sonra nereye gittiğine ilişkin sorular yanıtsız bırakıldı.

Donanmadan, USS Donald Cook gemisinin Suriye karasularına yaklaştığı ve Rus uçaklarınca taciz edildiğine ilişkin iddialar da yalanlandı.

Suriye rejiminin, Doğu Guta’da muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesinde sivil yerleşimlere düzenlediği kimyasal silah saldırısında 78 sivil ölmüştü. Saldırının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin konuyla ilgili acil toplantıya çağrıldığı açıklanmıştı.

BM Güvenlik Konseyi'nde ABD-Rusya atışması

BMGK'nın Suriye konulu Pazartesi günkü oturumunda Rusya ile ABD temsilcileri arasında atışma yaşandı. 

Rusya'nın BM Büyükelçisi Nebenzia ve ABD'nin BM Büyükelçisi Nikki Haley
Rusya'nın BM Büyükelçisi Nebenzia ve ABD'nin BM Büyükelçisi Nikki Haley

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vassily Alekseevich Nebenzia Duma'daki kimyasal saldırı iddiası için 'kurgu' dedi, ABD'nin olası bir Suriye saldırısının 'çok ağır sonuçları' olacağı uyarısını yaptı. 

ABD'nin BM Büyükelçisi Haley ise BM Güvenlik Konseyi harekete geçse de geçmese de ABD'nin saldırıya yanıt vereceğini söyledi.

"Rusya'nın elinde çocukların kanı var" diyen Haley, Beşar Esad için "canavar" ifadesini kullandı.

Haley "Öyle bir noktaya ulaştık ki dünya adaletin yerine geldiği görmek zorunda" açıklamasını yaptı. 

Haley, "Tarih, bu anı Güvenlik Konseyi'nin Suriye halkını korumakta tamamıyla başarısız olduğu bir an olarak mı yoksa görevin yerine getirdiği bir an olarak mı kaydedecek? Her iki durumda da ABD bir karşılık verecek" diye konuştu. 

Rus diplomat ise ABD'yi, 'şahince bir dil kullanarak , hakaret ve iftiralarla Rusya'ya zarar vermeye çalışmak'la da suçladı. 'Bu tonun Soğuk Savaş sırasında kabul edilebilir seviyenin de ötesine geçtiğini' söyledi. 

Duma

Suriye'de başkent Şam yakınlarındaki Doğu Guta'yı kontrolü altında tutan silahlı örgütler ve bunlara yakın yardım kuruluşları, Cumartesi akşamı ordunun kimyasal saldırı düzenlediğini ve en az 70 kişinin ölümüne yol açtığını iddia etmişti.

Bu iddialar bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…