Suriye üssü vuruldu, Rus ordusu alarmda

9 Nisan 2018
Suriye üssü vuruldu, Rus ordusu alarmda

Suriye resmi haber ajansı SANA, Humus kenti yakınlarındaki Tayfur askeri havaalanına sabaha karşı füze saldırısı yapıldığını duyurdu.

Suriye’de Doğu Guta’da onlarca sivilin hayatını kaybettiği belirtilen kimyasal silah iddialarının ardından dün yoğun diplomatik trafik başladı. ABD Başkanı Donald Trump iddialarla ilgili yaptığı açıklamada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için “Hayvan” sözcüğünü kullandı ve bedel ödeyeceğini söyledi. Bu sözlerin ardından gerilim arttı. Trump ile telefonda görüşen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron BM Güvenlik Konseyi’ni sabah saatlerinde acil toplantıya çağırdı. Sonrasında da Suriye hava üssüne yönelik saldırı haberi geldi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, saldırıda birden fazla kişi yaralandı ya da hayatını kaybetti.

Saldırı sonrası gözler ABD’ye çevrildi. Ancak Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir Pentagon sözcüsü, “Şu an, savunma bakanlığı Suriye’de hava saldırıları gerçekleştirmiyor” dedi.

Suriye’deki Rus birlikleri ise olay sonrası ABD dahil tüm müdahalelere karşı önleme yapmak amacıyla teyakkuza geçti.

Rus askerlerinin eli tetikte
NTV’nin haberine göre, Suriye’de bulunan Rus füze savunma S-400 sistemi aktive edildi. İki motorlu yüksek irtifa önleme uçağı olan MIG-31’ler de 24 saat devriye geziyor. Esad rejiminin ABD füzelerin menzilinde 20 kritik bölge ve üssü olduğuna dikkat çekiliyor.

Üslerin bazılarında Rus askeri varlığının bulunduğu da gelen bilgiler arasında. ABD’nin Rus askerlerinin olmadığı bölgeleri hedef alabileceği belirtiliyor. Suriye içindeki Rus askeri varlığı olan tüm üslerde kırmızı alarm verildi. Olası bir ABD müdahalesine karşı ABD donanmasına ait gemi ve uçaklara karşı ateş açılacağı ileri sürülüyor.

İsrail olağan şüpheli
ABD öncülüğündeki koalisyon dışında Suriye ordusuna yönelik bugüne kadar tek hava saldırısı yapan güç İsrail ordusu. İsrail’den füze saldırısıyla ilgili ilk aşamada ses çıkmadı.

BM Güvenlik Konseyi toplanıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Pazartesi günü sabah saatlerinde ABD'nin ve diğer sekiz üye ülkenin talebiyle acil olarak toplanacak.

"Uluslararası barış ve güvenliğe yönelik tehditler" nedeniyle Rusya'nın talebi sonucu yapılacak BMGK acil toplantısı ise öğle saatlerinde olacak. 

ABD'nin BM Büyükelçisi Nikki Haley yaptığı yazılı açıklamada, "Güvenlik Konseyi bir araya gelmeli ve ilk yardım müdahalesi yapanlara erişim talep etmeli, ne olduğuna dair bağımsız bir soruşturmayı desteklemeli ve bu gaddar eylemin sorumlularına hesap sormalı" demişti. 

Haley, açıklamasında ayrıca, BMGK görevini yerine getirmezse Washington'ın eyleme geçmeye hazır olduğunu ifade etmişti. 

Twitter'dan bir mesaj paylaşan ABD Başkanı Trump, "Suriye'de aralarında çocuklar ve kadınların da olduğu çok sayıda kişi akılsız bir KİMYASAL saldırıda öldü. Katliam bölgesi Suriye Ordusu tarafından kuşatıldı ve dünya oraya erişemiyor. Putin, Rusya ve İran Hayvan Esad'ı destekledikleri için sorumludur" ifadelerini kullandı.

Doğu Guta'nın Duma bölgesinden gelen iddialar bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanamadı, ancak yardım kuruluşları hükümeti en az 70 kişinin ölümüne yol açmakla suçladı.

Suriye hükümeti ve müttefiki Rusya ise bölgeden gelen görüntülerin kurmaca olduğunu söyledi.

Suriye resmi basını, "teröristleri" hükümet güçlerinin Doğu Guta'daki ilerleyişini durdurmak için kimyasal saldırı haberi uydurmakla suçladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, saldırı "sahte haber" olarak nitelendirilerek, herhangi bir müdahalenin "vahim sonuçları olacağı" uyarısında bulunuldu.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…