Trump ‘Suriye’den çekileceğiz’ derken Pentagon 'dedikodu' dedi

6 Nisan 2018
Trump ‘Suriye’den çekileceğiz’ derken Pentagon 'dedikodu' dedi

ABD Başkanı Donald Trump’ın sürpriz çıkışı sonrası Pentagon’un Suriye’den çekilme planı olduğu ifade ediliyordu. Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un eş zamanlı olarak Menbiç’e asker göndereceğiz açıklaması, Ankara tarafından “nöbet değişimi” olarak yorumlanırken ABD’nin de bölgeye güç takviyesi yaptığına dair haberler gelmeye başlamıştı.

ABD’li komutanlar NBC’de yapılan röportajda IŞİD’in tümüyle yenilmesine ramak kalmışken geri çekilmenin tam bir çılgınlık olacağını ifade ediyordu.

ABD’nin Suriye’den gerçekten çekilip çekilmeyeceği konusunda soru işaretine yol açarken, önceki gün Trump’tan bir kez daha “Ben askerlerimizin geri gelmesini istiyorum. 7 trilyon dolar harcadık Ortadoğu’da, hiçbir şey elde edemedik. Petrol sahalarını bile koruyamadık IŞİD’e kaptırdık” açıklaması geldi. Ancak Pentagon ile Beyaz Saray arasında bir anlaşmazlık yaşandığı ABD kulislerinde konuşuluyor bir süredir.

Son olarak ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Dana White, ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD kuvvetlerini Suriye’den çekeceğine yönelik iddiaları “dedikodu” olarak niteledi.

Haftalık basın toplantısında bir gazeteci, Pentagon’un Suriye’de kalmak istediği, Beyaz Saray’ın ise çekilmek istediğinin basına yansıdığını, bunun Pentagon ile Beyaz Saray arasında iletişimsizliğe işaret edip etmediği yönünde soru yöneltti.

White ise soruyu,“Çekilme hakkında insanların dedikodularını duydum. Başkan’ın ‘Çok yakında’ dediğini biliyorum. Çünkü IŞİD’i yenmekte çok başarılı olduk ama IŞİD bitmiş değil ve IŞİD’ın yenildiğini sağlama amacına bağlıyız. Her zaman dediğimiz gibi Suriye’de görevimiz IŞİD’i yenmektir. Bu, neredeyse tamamlanmak üzere ancak bitmiş değil” diyerek yanıtladı.

Korgeneral McKenzie de IŞİD’in sonunun geldiğini ancak önlerinde çekilme konusunda bir takvim olmadığını paylaştı. McKenzie şöyle devam etti:

“Yolumuza devam ederken, bize verilmeyen şeylerden biri takvimdi. Bu aslında çok etkili oldu. Bu daha önce Afganistan’da gördüğümüz üzere, düşmanın bildiği bir takvime karşı faaliyet göstermemiz sorun olabilirdi. Başkan bize bir takvim vermemekle çok iyi yaptı. Bu yolumuzda ilerlerken kendi lehimize kullanabileceğimiz bir araçtır.”

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…