'Akkuyu ile enerji üç kat pahalıya gelecek, 120 ton radyoaktif atık bırakacak'

4 Nisan 2018
'Akkuyu ile enerji üç kat pahalıya gelecek, 120 ton radyoaktif atık bırakacak'

Enerji uzmanı Özgür Gürbüz, Akkuyu Nükleer Santrali’nde üretilecek enerjinin mevcut koşullara göre üç-dört kat pahalıya geleceğini ve bunun yanında tonlarca radyoaktif atığın da Mersin’de kalacağını belirtti.

Enerji uzmanı Özgür Gürbüz, Akkuyu Nükleer Santrali’nde üretilecek enerjinin mevcut koşullara göre üç-dört kat pahalıya geleceğini ve bunun yanında tonlarca radyoaktif atığın da Mersin’de kalacağını belirtti.

Hükümet yetkilileri, Mersin’de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali’nin tam kapasiteyle devreye girdiğinde, 35 milyar kilovatsaat elektrik üreteceğini ve burada üretilecek elektriğin daha ucuza geleceği, ekonomiye 6-8 milyar dolar katma değer sağlayacağını savunuyor.

Bianet’ten Pınar Tarcan’a konuşan enerji uzmanı Gürbüz, bugün elektriğin piyasadaki fiyatının 4 dolar sent civarında olmasına rağmen, Rusya ile Türkiye arasında yapılan uluslararası anlaşma gereği Akkuyu’da üretilecek elektriğin 12.35 dolar sente mal olacağını kaydetti.

Gürbüz, “Türkiye’nin Akkuyu’da kurulacak Rus santralından elektriği ne kadara alacağını net bir biçimde belirledi. Madde 10, fıkra 5 diyor ki, Türkiye ilk iki reaktörün ürettiği elektriğin yüzde 70’ini, 3 ve 4 no’lu reaktörlerin ise yüzde 30’unu 15 yıl boyunca kilovatsaati 12.35 dolar sentten alacak” diye konuştu.

Türkiye’nin elektriği rüzgar veya güneşten üretmesi halinde elektriğin 4 dolar sentten de ucuza geleceğini belirten enerji uzmanı, “Hükümet neden bu tercihi yapıyor anlamak zor ama ardında elektrik talebinin çok artacağını ve fiyatların yükseleceğini sanan yanlış bir planlama ile yenilenebilir enerjinin bu kadar ucuzlayacağını öngörmeyen, nükleer ve kömürü savunan eski bir zihniyetin olduğunu düşünüyorum” dedi.

Dünyada gelişmiş ülkelerin artık nükleer enerji üretimine son verererek yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğini kaydeden Gürbüz, örnek olarak Almanya’da ‘(Japonya’daki) Fukuşima (kazası) öncesi 17 nükleer reaktör olduğunu şimdiyse yedi tane kaldığını ve 2022 yılı başında tamamının kapanmış olacağını’ifade etti.

Gürbüz, Çin dışında yeni nükleer yatırımı yapan ülkenin kalmadığını, bu ülkenin de yenilenebilir enerji kaynaklarına yaptığı yatırımın nükleerden daha fazla olduğunu belirtti

Akkuyu’daki santralin karlı bir yatırım olmayacağını düşündüğünü kaydeden Gürbüz, “Hükümet seçim öncesi ‘Biz hata yaptık’ demek istemediği için de Rusya’nın da sıkıştırmasıyla proje ilerletilmeye çalışılıyor. Seçim sonrası bu projenin askıya alındığını görebiliriz ama projenin iptal edilmediği her gün bize ek maliyet getiriyor” dedi.

Gürbüz, santralin bırakacağı atıklarla ilgili “(Rusya) 60 yıl sonra atıkları Mersin’de bırakıp, santralı söküp, arkalarına bile bakmadan çekip gidebilecekler. Biz parasını ödedik diyecekler. Bir de yılda 120 tonu bulacak yüksek seviyeli radyoaktif atıklar var. Bunların içinde 244 bin yıl radyasyon yayan Plütonyum-239 gibi maddeler var” dedi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…