Washington Post: Erdoğan’ın haydutlarının hâlâ adalete teslim edilmesi gerekiyor

4 Nisan 2018
Washington Post: Erdoğan’ın haydutlarının hâlâ adalete teslim edilmesi gerekiyor

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, Türk büyükelçiliği önünde protesto gösterisi yapan aktivistlere saldıran Cumhurbaşkanlığı korumaları hakkında açılan davanın düşürülmesi olayını tekrar gündeme getirdi.

The Washington Post, yayımladığı baş yazıda (Editöryal), federal savcıların, ABD Dışişleri eski Bakanı Rex Tillerson ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleştirilen görüşmeden bir gün önce korumalar hakkında savcılarca açılan davanın düşürüldüğüne dikkat çekti.

THE WASHİNGTON POST, KORUMALAR İÇİN ‘HAYDUT’ DEDİ

The Washington Post, davası düşürülen korumaları ‘haydut’ olarak niteledi.

‘Erdoğan’ın haydutlarının hala adalete teslim edilmesi gerekiyor’ başlıklı yazının tamamı şöyle: “Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile şubat ayındaki görüşmesinin önceki günü, federal savcılar, geçtiğimiz yıl Washington’daki Türk büyükelçiliğinin bahçesindeki barışçıl protestoculara saldıran Erdoğan’ın yakın korumalarından yedisi hakkında açtığı soruşturmayı düşürdü.

Ve gerçekleri ters yüz eden Anadolu Ajasının hangi ellerce hazırlandığı tahmin  edliebilecek servisi..

Erdoğan, Tillerson ile görüşmesinde, davaya konu olayların kendisini öfkelendirdiğini ve iki ülke arasındaki gerilimi tırmandıracağını açık bir şekilde ifade ettiğini belirtmişti. Ancak (Türk) yetkililer, (davaya konu yakın korumaların) görevden alınmalarının zamanlamasının tamamıyla tesadüf olduğunu ve hiçbir politik baskı olmadığını belirtmişlerdi.

Bunların doğru olduğunu umuyoruz. Erdoğan’ın (haydutları), kibirli liderlerinin hoşuna gitsin ya da gitmesin, adalete teslim edilmeyi hak ediyorlar.

Davaları diplomatik nedenlerden ötürü düşürülmüş olsaydı, Trump yönetimi, en azından Hristiyan misyoner Andrew Brunson ve Türk hapishanelerinde acı çeken diğer Amerikan vatandaşlarının derhal serbest bırakılmasıyla başlayarak tavizler talep etmeliydi.

Erdoğan, bizzat kendisinin Amerikalıları pazarlık kozu olarak tuttuğunu, Pensilvanya’da yaşayan Türk siyasi düşmanının(!) tutuklanmasını ve iade edilmesini sağlamak istediğini belirtti.

Korumaların davasının esasa ilişkin olarak reddedilmesi durumunda bile, hükümetin geçen mayıs ayında yaptığı ziyaret sırasında Erdoğan’ın rejimini protesto eden insanlara karşı kışkırtıcı saldırıyı ele alma konusunda sıkıntı verici sorular var.

Büyükelçiliğin bahçesindeki olayın videolarında takım elbiseli adamların, bazıları üzerinde silah varken, polis müdahalesiymiş gibi protestocuları tekmeledikleri ve yumrukladıkları görünmektedir.

TİLLERSON ZİYARETİNDEN ÖNCE SUÇLAMALAR DÜŞTÜ

Erdoğan’ın güvenlik ekibinden 15 kişi de dahil olmak üzere 19 kişi hakkında dava açıldı. Kasım ayında dört Türk korumanın aleyhine suçlamalar düştü. 14 Şubat günü, Tillerson’un Ankara’ya yaptığı yolculuktan bir gün önce, yedi koruma aleyhindeki suçlamalar düştü.

Tutuklanma ve yargılanma ihtimali uzaktan (gıyabında) olsa da, 4 koruma aleyhindeki suçlamaları hala devam etmektedir.

ABD Adalet Bakanlığı sözcüsü, görevden alınmaların kamuya açıklandığı sırada bir gazetecinin sorusuna verdiği cevapta, ‘Davaya konu kararların üzerine yorum yapmıyoruz ve bu dava hakkında yorumumuz yok’ dedi. The Wall Street Journal gazetesi kimlik tespiti ve yeterli kanıt bulunmaması nedeniyle soruşturma ile ilgili sorunları yazmıştı.

Davaya konu kişilerin tespiti için, Dışişleri Bakanlığının yardımına sahip olduğu iddia edilen polis ve savcıların bu kadar yüksek profilli bir davayı soruşturması çok kısa sürebilirdi. Amerika’nın özgür toplanma ve muhalefet ilklerine dokunmak (müdahalede bulunmak) güven vermiyor.

Buna rağmen, ABD adalet sistemi, Erdoğan’ın korumalarına karşı davaları titizlikle ve adil bir şekilde değerlendirip, adil bir şekilde yargılanamadıklarına hükmederse, belki de bu, Türk lidere faydalı bir model olarak hizmet edebilir.

Bir dizi masum ABD vatandaşı, binlerce masum Türk gazeteci ve diğer siyasi tutuklular faydalanabilir.”

ABD’li savcılar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 17 Mayıs 2017’de ABD ziyareti sırasında, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği önündeki göstericilere müdahale eden korumalar ve sivil vatandaşlar hakkında yakalama kararı çıkartmıştı.

Kaynak: ipahaber.com

Saldırı emrini Erdoğan mı verdi? New york Times'ın analizi -TIKLAYINIZ

Anadolu Ajansının yayınladığı videonun kaynağı ne acaba?

https://aa.com.tr/tr/vg/video-galeri/washingtondaki-turkiye-buyukelciligi-onunde-aslinda-ne-oldu/0

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…