Afrin’deki okullarda Erdoğan posteri ve Türk bayrakları

26 Mart 2018
Afrin’deki okullarda Erdoğan posteri ve Türk bayrakları

Türkiye, İslamcı-ganimetçiı ÖSO grupları ile birlikte girdiği Afrin’deki bir okula AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın posterini astı, okulu Türk bayraklarıyla donattı. 

Türkiye’nin 20 Ocak’ta Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) grupları ile operasyon başlattığı Suriye’nin kuzeyindeki Afrin’de, saldırılar dolayısıyla eğitime ara verilmişti.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), 20 Ocak tarihinden itibaren kent sakinlerinin ve yerinden edilenlerin sayısına ilişkin paylaştığı raporunda, okulların hedef alındığını aktarmıştı.

OCHA’nın raporunda Türkiye’nin başlattığı operasyonun ardından Afrin’deki okulların eğitime ara verdiği belirtilmiş, operasyon süresince 48 okulun vurulduğu ve çoğunda kısmi hasar oluştuğu duyurulmuştu.

Yaklaşık iki ay süren operasyon süresince kentte eğitim verilememişti.

Operasyonun sonunda ise Suriye iç savaşı boyunca “savaştan kaçanların sığındığı yer” olarak da adlandırılan Afrin’deki yüz binlerce kişi yerinden edilmiş, zorla yerinden edilenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğu bildirilmişti.

Erdoğan posterli ve Türk bayraklı okul

Türkiye, ÖSO gruplarıyla birlikte 18 Mart’ta Afrin’e girdiğinde ilk icraatlarından biri kentteki yönetim binasına Türk bayrağı asmak olmuştu.

Öyle ki Cumhurbaşkanı Erdoğan aynı gün yaptığı açıklamada, “Afrin’de artık Türk bayrağı dalgalanıyor” demişti.

Anadolu Ajansı’nın bugün servis ettiği bir haberinde bölgedeki okullara da Türk bayrağı asıldığı görülüyor.

Haberdeki fotoğraflarda ayrıca ellerinde bayrak olan çocuklar ve duvarlarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Hiçbir mazlumu zalimin pençesine terk etmedik” yazılı bir posteri göze çarpıyor.

Ajansın “Afrin terörden arındırıldı çocuklar okulla buluştu” başlıklı haberinde, bayrakların asıldığı okulun Afrin’e 5 kilometre mesafedeki El Caviz köyünde olduğu belirtiliyor.

AA haberinde çocukların Arapça değil Kürtçe eğitime zorlandığı, Arap alfabesi yerine Latin alfabesinin zorunlu kılındığı, çocukların iki yıldır eğitimden mahrum olduğu iddiasına yer veriliyor.

Kuzey Suriye’de eğitim: İlk ve orta öğretim zorunlu, eğitimde çok dillilik esas

AA’nın haberinde çocukların “Arapça değil Kürtçe eğitime zorlandığı” iddiası yer alıyor. Ancak Demokratik Kuzey Suriye Federasyonu içerisindeki kantonlarda çok dilli eğitim esas alınıyor.

Şehba ile birlikte Afrin Bölgesi’ndeki kantonlardan olan Afrin de bu yönetmeliğe tabi.

Bu ise Federasyon’un “Toplumsal Sözleşmesi”nin 4. Maddesinde şöyle tanımlanıyor:

“Kuzey Suriye Demokratik Federasyonunda bütün diller idare, eğitim, sosyal ve kültürel gibi toplumsal hayatın her alanında eşittirler. Her kültürel topluluk kendi yaşamını kendi diliyle örgütler ve yürütür.”

Yine Sözleşme’nin 34. Maddesinde de “Eğitimin tüm aşamaları parasızdır. İlk ve orta öğretimler zorunludur” deniliyor.

Cerablus’ta da aynı uygulama

Türkiye “Zeytin Dalı Harekâtı”ndan önce “Fırat Kalkanı Harekâtı” ile girdiği Suriye’de benzer bir uygulamayı, hala kontrolünde tuttuğu Cerablus’ta da devreye sokmuştu.

Cerablus’taki Ahmet Selim Mulla Lisesi de bayraklarla donatılmış, Türkiye’den hükümet yetkilileri ve AKP’li belediyeler kente gitmişti.

Karınca

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…