HDP’li Pir: Türkiye Afrin için ‘sus payı' veriyor

16 Mart 2018
HDP’li Pir: Türkiye Afrin için ‘sus payı' veriyor

''Afrin saldırıları 50 günü aşkın süredir devam ediyor. Bir ülke başka bir ülkenin sınırlarına hiçbir neden yokken giriyorsa bu sadece savaş değil aynı zamanda bir haydutluktur'' 

HDP Diyarbakır Milletvekili ve NATO-PA Güvenlik ve Teknoloji Eğilimleri Üst Komite Başkan Yardımcıs Ziya PirTürkiye’nin Afrin operasyonuna ve Avrupa’nın tutumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin birçok ülkeye ticaret anlaşmalarıyla “sus payı” verdiğini öne süren HDP’li Pir, Avrupa’ya Hitler hatırlatmasında bulunarak saldırılar karşısında net tutum alma çağrısında bulundu.

MA’dan Selman Keleş’in haberine göre Pir, “Aynı Avrupa tüm bunlara rağmen Türkiye’ye dur demiyor. Çünkü çıkarları var. Almanlar panzerlerini satacak. Alman Ryan şirketi ile BMC şirketi ortak İzmir de leopard tankı üretimi ya da modernizasyonunu yapacak. Türkiye ‘biraz para vereyim susun’ diyor. Aynı şeyi Fransa için de yapıyorlar. Aynı şekilde şimdi ABD için yapmaya çalışıyorlar. Maalesef batı dünyası da buna ses çıkarmıyor. Bu siyasi etiğe ve ahlaka aykırıdır. Olmaması gerek bir durum. Olmaması gereken pazarlıklar yapılıyor ve bu gayrı ahlakidir. Uluslararası ilişkilerde yapılmaması gerekir. Suriye’de şimdi işler daha karışık, kimin kimle olduğu belli değildir. Açık olan tek şey kimin kim çok para verip destek sağlamasıdır” dedi.

Afrin saldırılarının hiçbir meşruiyetinin olmadığını savunan Pir, “Afrin saldırıları 50 günü aşkın süredir devam ediyor. Bir ülke başka bir ülkenin sınırlarına hiçbir neden yokken giriyorsa bu sadece savaş değil aynı zamanda bir haydutluktur. Baştan beri söylüyoruz. İlkesel olarak savaşa karşıyız. Onun da ötesi Türkiye’nin Afrin’e saldırısı hiçbir uluslararası sözleşme ile bağdaşmıyor. Ne NATO, ne BM ne de onların yasalarındaki sözleşmelerde bağdaşmıyor. Bu son zamanlarda Avrupa’dan da artık açıklamalar gelmeye başlıyor, bu saldırıların durması için. AlmanyaParlamentosu’nun bir kurumu Türkiye’nin ortaya koyduğu argümanların güvenirliği ve inanılırlığı olmadığını söyledi. Yani gayri meşrudur. Önceki gün Fransa dışişlerinden bir açıklama geldi, meşru değildir diye” ifadesinde bulundu.

 ‘AVRUPA İFADELERİNİ DEĞİŞTİRMELİ’

Türkiye’ye saldırıların bir an önce durdurması çağrısını yineleyen Pir, batı dünyasının AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’a karşı kullandığı ifadeleri artık değiştirmesi gerektiğini savundu.

Pir, “Şimdi batılılar diplomatik bir şekilde durun demiyor. ‘Biz sizi anlıyoruz’ diyerek cümlelerini devam ettiriyorlar. Hiçbir diktatör ‘Biz sizi anlıyoruz’ cümlesini anlamaz. Diktatörler, ‘Demek biz haklıymışız’ deyip yollarına devam ediyorlar. Avrupalılar, özellikle Almanların bu tür otoriter insanları tanımaları gerekir. Onların bir Hitler geçmişi var. Avrupalıların bu diplomatik dilleri bırakıp alaturka bir dil kullanmaları gerekir o da şudur: ‘Hayır, yanlış yapıyorsun dur demesidir’, bunun bir an önce yapılması gerekir” diye konuştu.

‘EFRİN İÇİN NEWROZA KATILALIM’

HDP’nin Afrin saldırılarının durması için yaptığı uluslararası diplomatik işler hakkında da bilgi veren Pir, şunları söyledi:

“Bizim HDP olarak bir diplomasi masamız var. Önceki gün yine Strasburg ve Brüksel’de birçok kurum ve kuruluşu ziyaret edip dosyalarımızı verdik. Diplomasi alanında yapmamızı gereken her şeyi yapıyoruz. Bu anlamda bu çalışmaların desteklenmesi lazım, bu da halk ayağı ile olur. Madem OHAL var alanlara çıkartmıyorlar tüm dünyanın gözü Diyarbakır Newroz’unda olacak, öyleyse bizler de alanda olalım. Newroz alanının dolup taşması gerekir. Alanın dolu olması ‘Afrin için yaptığını doğru bulmuyoruz bir an önce bu saldırılar son ver’ mesajıdır.”

 Kaynak: Mezopotamya Ajansı

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…