Erdoğan’ın ‘Akşama kadar düşer’ açıklamasına Afrin’den yanıt

14 Mart 2018
Erdoğan’ın ‘Akşama kadar düşer’ açıklamasına Afrin’den yanıt

BM: Afrin’e bir haftadır su verilemiyor..Türkiye’nin cihadçı ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e dönük saldırıları 54’üncü gününde. İki aya yaklaşan çatışmalar kent merkezine ulaşırken, çevre köylerden merkeze göç etmek zorunda kalan yüz binlerce sivilin tehdit altında olduğu belirtiliyor.

14:50 | Erdoğan’ın ‘Akşama kadar düşer’ açıklamasına Afrin’den yanıt 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Temenni ederim ki akşama kadar Afrin tamamen düşmüş olur” açıklamasına Afrin’den yanıt geldi.

Kentte bulunan Kuzey Suriye Federasyonu Kurucu Meclisi Eşbaşkanı Yusuf, “Bu bir psikolojik savaş yöntemi. Bu söylem ne kadar sıkıştıklarını gösteriyor” dedi.

13:00 | Türkiye Afrin’de Suriye’ye bağlı güçleri hedef aldı: 5 kişi yaşamını yitirdi

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları Afrin’de bulunan Suriye rejimine bağlı güçleri hedef aldı.

Üç hava saldırısının düzenlendiğini belirten güçlerin komutanı, Reuters’a yaptığı açıklamada 5 savaşçının hayatını kaybettiğini belirtti.

Habere göre, hava saldırısında hedef alınan sözkonusu güçler Nubl ve Zahra’dan Afrin’e giden yol üzerindeki kontrol noktasında bulunuyordu. 

12:40 | BM: Afrin’e bir haftadır su verilemiyor

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Durumlar Koordinasyonu, Afrin’e bir haftadır su verilemediğini söyledi.

Duvar’da yer alan habere göre açıklamada bölgedeki barajın kontrolünün “el değiştirmesinden” kaynaklandığı belirtildi.

Afrin kent merkezinin su ihtiyacını karşılayan Meydanke nahiyesindeki baraj operasyonun başladığı günden bu yana TSK’ye ait savaş uçakları tarafından bombalanıyordu.

Son olarak geçtiğimiz günlerde barajın su arıtım merkezinin savaş uçakları tarafından hedef alınmasının ardından kentin suyu kesilmişti. 

12:35 | Erdoğan: Temenni ederim ki Afrin akşama kadar düşmüş olur

Saray’daki 46. Muhtarlar Toplantısı’nda konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin’de 54 gündür süren operasyona dair açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, “Afrin’e biraz daha yaklaştık; temenni ederim ki, akşama kadar Afrin tamamen düşmüş olur” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, giriş-çıkış için kullanılan bölgenin doğu tarafının da bugün kapatılacağını söyledi ve konuşmasına şöyle devam etti:

“Afrin’in rejim güçlerine devredilmesi projesi kuşatmanın tamamlandığı şu günlerde bile köpürtülmeye çalışılıyor. Biz bu oyunu bozduk. Afrin’i de, Münbiç’i de, Irak sınırına kadar Fırat’ın doğusunu da teröristlerden temizleyeceğiz.”

09:45 | “Afrin’e girmek sivillerin yok edilmesi demek, bunu göze almak siyasi intihar olur”

Türkiye’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e yönelik havadan ve karadan başlattığı ve 54 gündür devam eden operasyonunu değerlendiren gazeteci-yazar Aydın Engin, “Afrin operasyonu, Suriye topraklarında bir operasyondan önce Ortadoğu’da Kürt hareketine karşı Türk milliyetçiliğinin aldığı tavrın yansımasıdır” dedi:

“Dünyada sınırların silikleşmesi gerektiği, ulus-devletin zamana aykırı bir çizgi olduğunu Kürt hareketi ortaya koydu. Ama Türk hareketi bunu ya anlamadı ya da taktik bir olay olarak kavradı.”

Mezopotamya Ajansı’ndan Bilal Seçkin’e konuşan Engin, “Bir başka ülkeye, içindeki karışıklıklar ne olursa olsun, ‘Ben orayı düzelteceğim, oradaki halka yardım edeceğim’ gibi gerekçelerle asker göndermek, bal gibi de bir başka ülkeyi işgal etmek demektir” diye konuştu.

Engin, Afrin kent merkezine girilmesi durumunda ortaya çıkacak tabloyu ise şöyle yorumladı:

“600-700 bin kişinin yaşadığı Afrin kentini bir kent savaşıyla ‘temizlemenin’ faturası çok ağır olur. Türkiye’ye gelen şehit sayısında bir sıçrama olacaktır ve bu haklı olarak tepkiler doğuracaktır. Her iki taraf da bu bedeli ağır ödeyecek fakat en ağırını Afrin’de yaşayan çocuklar, kadınlar ve yurttaşlar çekecektir. Benim gördüğümü en aptal siyasetçi bile görür. Bir kent savaşı, sayısı hesaplanamayacağı kadar kadın, erkek ve çocuğun yok edilmesi demektir. Bunu göze almak siyasi anlamda da bir intihar olur. Göze alamayacaklarını, bu riski görebilecekleri umudunu taşımak istiyorum. Güçlü bir umut mu? Hayır.”

08:35 | Fransız Senatosu’nda Afrin gündemi

Türkiye’nin Afrin’e yönelik düzenlediği operasyonu Fransız senatörler, senatonun gündemine getirdi.

Oturumda söz alan milletvekilleri, Fransız hükümetinin Birleşmiş Milletler’in aldığı ateşkes kararının uygulanması için ne yapacağını sordular.

Senatör Pierre Laurent, Senato’da yaptığı konuşmada, Afrin’deki durumu şu sözlerle özetledi:

“Yaşananlar karşısında bölgede Kürtler ve bizler de bunun bedelini çok ağır ödeyeceğiz. Kürtlerin sorunu aynı zamanda bizim sorunumuz. Acil bir biçimde Erdoğan’a stop denilmeli.”

Fransa’nın Afrin için derhal harekete geçmesi gerektiği çağrısında bulunan Laurent, Fransız Dışişleri Bakanı Le Drian’a ise “BM kararının uygulanması için ne yapıyorsunuz?” diye sordu.

Milletvekili Valarie Raboult da, dışişleri bakanı ve savunma bakanına “Savunma Bakanımıza soruyorum Kürtler koalisyona yardım etti mi etmedi mi? Eğer cevabınız ‘Evet’ ise, Dışişleri Bakanımıza soruyorum: İlişkide olduğumuz Kürtleri korumak için ne yapacaksınız” sorusunu yöneltti.

Afrin konusunda söz alan bir diğer isim ise Marielle De Sarnez oldu. Hükümete Efrin konusunda ne yapacaklarını soran Sarnez, “Suriye ve Afrin’e dönük büyüyen kaygılarımızı dile getirmek istiyoruz. Fransa’nın BM içerisindeki pozisyonunu biliyoruz. BM’nin Suriye için 24 Şubat’ta aldığı ateşkes kararı vardı. Söz konusu karar, uygulanmadı ve ölü bir mektuba dönüştü. Karar bir gün bile uygulanmadı” dedi.

GazeteKarınca

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…